Σήμερα: 18/04/2024
Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 10:05

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΕΝ - ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΤΗΣ ATTICA GROUP ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ

Γράφτηκε από τον

BLUE_STAR_FERRIESSUPER_FAST_FERRIES.jpg

Τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 12/4/2017 με πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ στην οποία πήραν μέρος ο Πρόεδρος της Ένωσής μας, εκπρόσωπος της ATTICAGROUP, ο διευθυντής Ναυτικής Εργασίας, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σκοπός της τριμερούς συνάντησης ήταν η καταγγελία που έκανε πρόσφατα η Διοίκηση του Σωματείου μας για τις διαδοχικές περικοπές στις οποίες έχει προβεί η συγκεκριμένη ναυτιλιακή εταιρεία την χρονική περίοδο 2012 – 2016 και αφορούν κυρίως δεδουλευμένες υπερωρίες στο σύνολο των πλοίων του στόλου της ATTICAGROUP.

Στην διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής συζήτηση ενώ από πλευράς του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ τονίστηκε η ανάγκη άμεσα να γίνει η επαναφορά των περικοπών των υπερωριών οι οποίες στο σύνολό τους όχι απλά είναι δεδουλευμένες αλλά ο πραγματικός αριθμός τους ξεπερνάει και σήμερα τα επίπεδα της περιόδου 2012-2016.

Ταυτόχρονα στην ίδια κατεύθυνση υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ ότι επιβάλλεται εντός των επομένων ημερών να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα διότι εκκρεμεί απάντηση της εταιρείας για πάνω από 1 χρόνο!

Το γεγονός αυτό δείχνει αδιαφορία και εμπαιγμό και αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την ΠΕΝΕΝ.

Έπειτα από διαλογική συζήτηση συμφωνήθηκε έως την επόμενη Παρασκευή 21/4/2017 να δοθεί η τελική απάντηση της εταιρείας σε συνάντηση που θα γίνει για τον ίδιο σκοπό το αργότερο έως την παραπάνω ημερομηνία.

Η ΠΕΝΕΝ κατέστησε σαφές τόσο προς την πλευρά της εταιρείας όσο και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ ότι στο εξής δεν θα γίνει αποδεκτή κωλυσιεργία ενώ επισημάνθηκε ότι η επαναφορά των δεδουλευμένων υπερωριών είναι αδιαπραγμάτευτος όρος για την Ένωσή μας προκειμένου να διασφαλίσει τα θεσμοθετημένα δικαιώματα των μελών μας.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η ΠΕΝΕΝ σύμφωνα με τον σχεδιασμό της θα προχωρήσει σε αγωνιστική δράση και διεκδίκηση στο σύνολο των πλοίων της ναυτιλιακής εταιρείας ATTICAGROUP.

 

Επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΕΝΕΝ προς BLUE STAR FERRIES – SUPER FAST FERRIES

Θέμα: Κατάργηση περικοπών στα πληρώματα των πλοίων σας

Όπως γνωρίζετε η Ένωσή μας έχει ήδη απευθυνθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια προς όλους τους νόμιμους εκπροσώπους των ανωτέρω εταιριών σε επιμέρους συναντήσεις που έγιναν για τον σκοπό αυτόν προκειμένου να σας γνωστοποιήσουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση για τις μειώσεις και τις περικοπές που αυθαίρετα και κατά παράβαση της ισχύουσας ΣΣΕ προβήκατε με σκοπό να μειώσετε το μισθολογικό κόστος των πληρωμάτων που απασχολούνται στα πλοία των εταιριών σας.

Οι περικοπές αυτές έγιναν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και αφορούσαν την μείωση των καταβαλλόμενων υπερωριών και άλλων πάγιων αποδοχών με αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των δεδουλευμένων αποδοχών των Ναυτικών που εκπροσωπούμε.

Οι περικοπές αυτές σημειώθηκαν χωρίς να αλλάξουν στο ελάχιστο τα ωράρια εργασίας στα πλοία των εταιριών σας, αντίθετα διαπιστώνουμε ότι αυτά επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο σε ορισμένα πλοία συγκεκριμένων δρομολογιακών γραμμών με επιπλέον λιμάνια που προστέθηκαν στα δρομολόγια των πλοίων σας.

Ταυτόχρονα οι περικοπές αυτές από μόνες τους συνιστούν σαφή παραβίαση των ΣΣΕ σε ότι αφορά τις δεδουλευμένες υπερωρίες των μελών μας και η μη καταβολή τους είναι αυθαίρετη, παράνομη και αντισυμβατική.

Επίσης οι διαμορφωμένοι μισθοί των μελών μας σε όλα τα πλοία της εταιρίας σας συνιστούν αθέμιτες πρακτικές στην λειτουργία των πλοίων σας έναντι όλων των άλλων εταιριών που καταβάλουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις δεδουλευμένες υπερωρίες και αποδοχές των μελών μας.

Η υποβάθμιση και η παράνομη μείωση των αποδοχών δεν αντιστρατεύεται μόνο τα προβλεπόμενα των ΣΣΕ (Ακτοπλοΐας και Ε/Γ- Ο/Γ διεθνών γραμμών) αλλά οδηγεί σε μισθούς δύο ταχυτήτων στην Ακτοπλοΐα, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις η υποβάθμιση αυτή να επεκταθεί και στις άλλες Ναυτιλιακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της επιβατηγού Ναυτιλίας.

Το σκεπτικό των περικοπών (για το οποίο σημειώνουμε ότι ουδέποτε έγινε αποδεκτό από το Σωματείο μας) για την μείωση του μισθολογικού κόστους, ήταν η μεγάλη άνοδος στις τιμές των καυσίμων, η μείωση της επιβατικής κίνησης και της αντίστοιχης των οχημάτων.

Όμως όπως άριστα γνωρίζετε την περίοδο 2015-2016-2017 αυτοί οι λόγοι εξέλιπαν αφού το διάστημα αυτό η επιβατική κίνηση παρουσίασε έντονη αυξητική τάση, υπήρξε το μεγάλο προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα από τα νησιά του Αιγαίου, οι τιμές των καυσίμων έπεσαν πάνω από 50% γεγονός που αποδεικνύεται και στα αποτελέσματα των ισολογισμών της εταιρίας τα οποία εξελίχθηκαν και έκλεισαν με υψηλά και κερδοφόρα αποτελέσματα.

Στην κατεύθυνση αυτή ορθά αποφασίσατε το 2016 να αναπροσαρμόσετε τους μισθούς, όμως αυτό το κάνατε επιλεκτικά και κατά τρόπο άδικο αφού αυτό έγινε για μερίδα των απασχολούμενων Ναυτικών, δηλαδή των Αξιωματικών!!

Στις συναντήσεις των εκπροσώπων του Σωματείου μας με τα στελέχη της εταιρίας υπήρξε σαφής δέσμευση ότι οι περικοπές αυτές θα καταργηθούν από 1/1/2017 και οι συνολικοί μισθοί θα επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα.

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και παρεμβάσεις μας και τις δικές σας σαφείς διαβεβαιώσεις, αυτό δεν έγινε, παρά το γεγονός ότι διανύουμε τον 4ο μήνα του 2017.

Επειδή θεωρούμε ότι οι παραπάνω περικοπές δεν είναι μόνο άδικες και αυθαίρετες αλλά καταστρατηγούν θεμελιωμένα δικαιώματα των Ναυτεργατών όπως αυτά προκύπτουν από τις αντίστοιχες ΣΣΕ, σας καλούμε για τελευταία φορά εντός των επόμενων ημερών να συμμορφωθείτε επακριβώς με τα οριζόμενα από τις ΣΣΕ.

Σε κάθε περίπτωση σας καθιστούμε υπεύθυνους για σειρά ενεργειών που ήδη έχουμε αποφασίσει και άμεσα θα δρομολογήσουμε προκειμένου να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των μελών μας.

  1. Στην κατεύθυνση αυτή εντός των επόμενων ημερών θα λάβετε εξώδικο διαμαρτυρίας που και τυπικά θα τίθεται ως κεντρικό αίτημα η κατάργηση όλων των αυθαίρετων και παράνομων περικοπών.
  2. Η ΠΕΝΕΝ θα εγκαινιάσει μια συστηματική – καθημερινή ενημέρωση των μελών της που απασχολούνται στα πλοία σας με σκοπό την αγωνιστική τους δράση.
  3. Για τον σκοπό αυτό θα ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες του ΥΕΝ οι οποίες οφείλουν να πάρουν άμεσα και δημόσια θέση.
  4. Η Διοίκηση της Ένωσής μας θα αποφασίσει τις μορφές και τις αγωνιστικές παρεμβάσεις μέσα στις οποίες θα περιλαμβάνονται και οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα πλοία της εταιρίας σας.

Σε κάθε περίπτωση σας δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των μελών μας τα οποία αποτελούν την πλειοψηφία των Ναυτικών τόσο στην Ακτοπλοΐα όσο και στα Ε/Γ-Ο/Γ Διεθνών Γραμμών.

Για την Διοίκηση της

Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

           Ο Πρόεδρος                                           Ο Γενικός Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                    Κροκίδης Νίκος

 

Το πιο πάνω έγγραφο εστάλει στους:

Πρόεδρο - Διευθύνοντα Σύμβουλο και μέλη Δ.Σ της Ναυτιλιακής εταιρίας BLUE STAR FERRIESSUPER FAST FERRIES

Κοινοποίηση: - Υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη

           - Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Διονύση Χαράλαμπο Καλαματιανό

           - Αρχηγό Λιμενικού Σώματος κ. Σταμάτη Ράπτη

           - Β΄ Υπαρχηγό Λιμενικού Σώματος κ. Γεώργιο Μπαρκάτσα

           - Κλαδάρχη Ναυτιλιακής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Παρασκευά

           - Υπουργείο Ναυτιλίας /Διευθυντή Ναυτικής Εργασίας κ. Νικόλαο Ισαάκογλου

           - Κ.Λ.Πειραιά / Λιμενάρχη κ.  Κωνσταντίνο Λεοντάρα

          - Κ.Λ.Πάτρας/ Λιμενάρχη κ. Δημήτρη Κυριακουλόπουλο

           - ΠΝΟ – Ναυτεργατικά Σωματεία

           - Προϊστάμενο πληρωμάτων BLUE STAR FERRIES–SUPER FAST FERRIES κ. Παπαλάμπρου Θεόδωρο

 

Υ.Γ.:   ΠΝΟ: ΑΣΧΕΤΟΙ με τα προβλήματα – ΑΝΙΚΑΝΟΙ ακόμη και να τα καταγράψουν

 Με ένα έγγραφο, το οποίο αγγίζει τα όρια του γελοίου και δείχνει την πλήρη ασχετοσύνη των όσων φέρονται να διοικούν την ΠΝΟ, αποφάσισε να δώσει το παρόν της η ηγεσία της ΠΝΟ προς την ATTICA GROUP!

Το έγγραφο που απευθύνεται στην ATTICA GROUP και κοινοποιείται στις υπηρεσίες του ΥΕΝ ούτε λίγο ούτε πολύ επικαλείται τάχα καταγγελίες μελών του πληρώματος που δηλώνουν στην ΠΝΟ ότι ο παραπάνω όμιλος τους καθυστερεί δεδουλευμένες υπερωρίες και εξπρές δρομολόγια!!

Μάλιστα το σχετικό έγγραφο φέρει τον τίτλο «Καθυστέρηση πληρωμής υπερωριακής απασχόλησης και πρόσθετης αμοιβής εξπρές δρομολογίων» και το υπογράφει ο Γ.Γ της ΠΝΟ.

Προφανώς ο Γ.Γ της ΠΝΟ αγρόν ηγόραζε για το πραγματικό πρόβλημα που αφορά εκατοντάδες Ναυτεργάτες που απασχολούνται στα πλοία του ομίλου ATTICA και το οποίο η ΠΕΝΕΝ έχει ήδη προ καιρού γνωστοποιήσει στην ΠΝΟ και πρωτίστως στην Διοίκηση της ATTICA GROUP.

Μάλιστα η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ επανήλθε στο πρόβλημα αυτό και με τεκμηριωμένο τρόπο όχι απλώς το επαναφέρει αλλά τονίζει την ευθύνη που αναλαμβάνει η εταιρεία εάν και εφόσον δεν συμμορφωθεί με τα προβλεπόμενα της ΣΣΕ. Το σχετικό έγγραφο εστάλη και στην ΠΝΟ στις 6/4/2017!

Το πρόβλημα είναι οι διαδοχικές περικοπές, τρεις τον αριθμό, που έχουν γίνει την περίοδο 2011-2016 και αφορούν την μείωση των δεδουλευμένων υπερωριών και άλλων πάγιων αποδοχών με αποτέλεσμα την υπονόμευση και καταστρατήγηση των ΣΣΕ τόσο στην κατηγορία των Ακτοπλοϊκών πλοίων όσο και σε αυτή της διεθνούς γραμμής της Αδριατικής.

Το συγκεκριμένο έγγραφο της ΠΝΟ αποδείχνει για πολλοστή φορά ότι η ηγεσία της ΠΝΟ δεν παρακολουθεί στο ελάχιστο τα πραγματικά προβλήματα των Ναυτεργατών δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπισή τους και προφανώς και για αυτούς τους λόγους είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη απέναντι στους Ναυτεργάτες.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 10:40
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή