Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 11:44

Καθεστώς παραβιάσεων ασφάλειας ναυσιπλοΐας στην Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας

Γράφτηκε από τον

20170308_134512-1.jpg

Όπως προκύπτει από έλεγχο του Προεδρείου της ΠΕΝΕΝ, στην Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας παραβιάζεται η Δ.Σ 180 σε ότι αφορά τις ώρες ανάπαυσης και εργασίας των πληρωμάτων.

Δεν χορηγούνται οι δύο (2) άδειες ανάπαυσης (ρεπό) κάθε μήνα ώστε εκ περιτροπής να καλύπτονται κατά κανόνα όλες οι ημέρες της εβδομάδος. Δεν χορηγείται η ωριαία διακοπή μεταξύ 3ης και 6ης ώρας.

Δεν εφαρμόζεται η ακριβής τήρηση των καθηκόντων των Ναυτών και Ναυτόπαιδων, όπως αυτά ρητώς αναφέρονται στον εσωτερικό κανονισμό, καθώς αυτοί χρησιμοποιούνται παράνομα στα κυλικεία των πλοίων.

Στο Ε/Γ-Ο/Γ «Κέρκυρα Εξπρές» όπου εκτελεί έξι (6) διαδρομές (ταξίδια ημερησίως) ξεπερνά τις 97 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως.

Στην ναυτιλιακή εταιρεία CorfouFerriesαφαιρούν μισθολογικά διπλή υπερωριακή αμοιβή τα Σάββατα και τις αργίες παρερμηνεύοντας την οικεία ΣΣΕ Πορθμείων όπου στο άρθρο 6 αναγράφει ότι η εργασία Σαββάτου και αργιών αμείβεται υπερωριακώς, δηλαδή οι πρώτες τέσσερις ώρες με προσαύξηση 25% και οι επόμενες διπλές.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΝΕΝ έθεσε τα προβλήματα της εν λόγω γραμμής στην ιεραρχία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας ζητώντας την άμεση τήρηση της ΣΣΕ Πορθμείων. Για τον σκοπό αυτό η ΠΕΝΕΝ τονίζει την ανάγκη να τηρούνται τα παρακάτω:

  1. Η κατανομή των υπό διανυκτέρευση πλοίων σε Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα ώστε να μην διανυχτερεύουν τα ίδια πλοία στους ίδιους λιμένες, όπως προβλέπεται και από τα πιστοποιητικά ασφαλείας των πλοίων.
  2. Αυστηρή εφαρμογή των ωρών εργασίας και ανάπαυσης των πληρωμάτων.
  3. Την μη έγκριση από πλοία που θα εκτελούν έξι (6) αφιξοαναχωρήσεις καθημερινά καθώς ξεπερνούν τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης.
  4. Να τηρείται ως διάρκεια των φορτοεκφορτώσεων η μία ώρα.

Εκτενέστερη συζήτηση επίσης έγινε για την νέα δρομολογιακή περίοδο που εκκρεμεί η έγκριση των δρομολογίων. Σε συσκέψεις για την νέα δρομολογιακή περίοδο στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας από το Προεδρείο του τοπικού Σωματείου «Ο Άγιος Σπυρίδων» τέθηκαν τα εν λόγω προβλήματα και απαιτήθηκε η αυστηρή τήρηση της ΣΣΕ Πορθμείων.

Η ΠΕΝΕΝ απαιτεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και τις υπηρεσίες του την άμεση τήρηση της ναυτικής νομοθεσίας και τον ουσιαστικό έλεγχο στην σωρεία καταγγελιών μας που δεν ελέγχθηκαν και δεν απαντήθηκαν θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Για την ΠΕΝΕΝ

Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας  

Νταλακογεώργος Αντ.                  Κροκίδης Νικόλαος                       

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή