Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2022 10:06

Deloitte: Η κλιματική κρίση απειλεί παγκοσμίως 800 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Γράφτηκε από τον

2022-11-09_120818.png

«Η κλιματική κρίση  αι η ενεργειακή μετάβαση επηρεάζουν άμεσα περισσότερες από 800 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, στην αγροτική οικονομία, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τις κατασκευές. Ορισμένοι από αυτούς τους τομείς αντιμετωπίζουν αναταραχές λόγω των υψηλών εκπομπών CO2», αναφέρει η Deloitte. Ο κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας είναι υψηλότερος στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και την Αφρική.

Περίπου το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας σε όλον τον κόσμο επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία Deloitte.

«Η κλιματική κρίση  και η ενεργειακή μετάβαση επηρεάζουν άμεσα περισσότερες από 800 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, στην αγροτική οικονομία, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τις κατασκευές, σύμφωνα με τη μελέτη, που πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Σαρμ Ελ Σέιχ. Ορισμένοι από αυτούς τους τομείς αντιμετωπίζουν αναταραχές λόγω των υψηλών εκπομπών CO2», δήλωσε ο ειδικός για το κλίμα της Deloitte, Μπερνάρ Λόρεντς. «Ο κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας είναι υψηλότερος στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και την Αφρική», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης. Σε αυτές τις περιοχές, περισσότερο από το 40% του εργατικού δυναμικού απασχολείται σε ευάλωτους τομείς.

Σύμφωνα πάντως με τον Μπερνάρ Λόρεντς, υπάρχει όμως και δυνατότητα για να δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εργασίας. «Η απαλλαγή από τον άνθρακα θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 300 εκατομμύρια πρόσθετες θέσεις εργασίας έως το 2050, συμπεριλαμβανομένων 21 εκατομμυρίων στην Ευρώπη, 180 εκατομμυρίων στην Ασία-Ειρηνικό, 75 εκατομμυρίων στην Αφρική και 26 εκατομμύρια στην Αμερική».

Μια ταχύτερη μετάβαση σε μια καθαρά «πράσινη» οικονομία θα μπορούσε να εξασφαλίσει δικαιότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας παγκοσμίως. «Το κλειδί είναι η επένδυση στην προώθηση των δεξιοτήτων – από τη σχολική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση έως την κατάρτιση και την επαγγελματική, εταιρική εκπαίδευση », δήλωσε η συνεργάτης της Deloitte, Μάρεν Χάουπτμαν και πρόσθεσε: «Αυτή πρέπει να είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για πολιτικούς και εταιρείες».

 

Πηγή: naftemporiki.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή