Σήμερα: 20/05/2024
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 07:17

Το ρεκόρ οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη δεν... αγγίζει τα νοικοκυριά

Γράφτηκε από τον

xrimata-anthropoi-1.jpg

Το ιστορικό ρεκόρ δεν σκεπάζει το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν να ζουν με αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Στις 119 μονάδες διαμορφώθηκε τον Ιούλιο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη: μια επίδοση που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, καθώς ξεπέρασε τις 117,9 του Ιουνίου (που ήταν ήδη το υψηλό των τελευταίων 21 ετών). 

Η άνοδος του οικονομικού δείκτη στηρίχθηκε στη συνεχή αύξηση εμπιστοσύνης στον κλάδο της βιομηχανίας, που κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό (από τις 12,8 μονάδες στις 14,6), καθώς και στην ανάλογη άνοδο στον τομέα των υπηρεσιών (στις 19,3 μονάδες από 17,9 τον Ιούνιο: το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007). 

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες, πολλοί επιχειρηματικοί κολοσσοί (όπως οι Shell, Airbus και Volkswagen) ανακοίνωσαν αύξηση της κερδοφορίας τους, τη στιγμή που οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν ανοδική πορεία.

Ωστόσο, το υψηλότερο επίπεδο οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη από το 1985 (όταν ξεκίνησαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία) και η μεγάλη αισιοδοξία των επιχειρήσεων, δεν βρίσκει απήχηση στα νοικοκυριά της Ευρώπης. 

Μοιραία, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε περαιτέρω τον Ιούλιο (στο -4,4 από -3,3 τον προηγούμενη μήνα), συνεχίζοντας την πορεία της σε αρνητικά επίπεδα. 

Το παραπάνω γεγονός υποσημειώνει το αυτονόητο: ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν να ζουν με αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες, εν μέσω του θολού τοπίου που εξακολουθεί να δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού και της οικονομικής κρίσης που προκύπτει ως αποτέλεσμα. 

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή