Σήμερα: 08/05/2024
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 19:50

Ακρίβεια, ανατιμήσεις και χαράτσια «καταπίνουν» το λαϊκό εισόδημα

Γράφτηκε από τον

emporoypaliloi-sklabeniths-2.jpg

Η σχετική αναθέρμανση του επίσημου πληθωρισμού, όπως αυτός αποτυπώνεται στο δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά και οι προβληματισμοί αστικών επιτελείων για το κατά πόσο η εξέλιξη αυτή αποτελεί πρόσκαιρο και συγκυριακό φαινόμενο ή μονιμότερο χαρακτηριστικό, αποτελεί τη νέα πραγματικότητα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, μετά από μια περίοδο σχετικής νομισματικής σταθερότητας.

Όπως και να 'χει, το λαϊκό εισόδημα «ροκανίζεται» έτσι από μια ακόμα πλευρά που έρχεται να προστεθεί στη φοροληστεία και τα παλιάς και νέας κοπής χαράτσια που θα φορτωθούν το επόμενο διάστημα στις πλάτες του λαού, για να αποπληρωθούν τα «σπασμένα» του Ταμείου Ανάκαμψης, πλάι βέβαια με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις κι ενώ τα λαϊκά στρώματα έρχονται αντιμέτωπα και με πολύ μεγάλες αυξήσεις στα ήδη τσουχτερά τιμολόγια ρεύματος. Και όλα αυτά σε συνθήκες παραπέρα χτυπήματος των μισθών, των συντάξεων

, των λαϊκών εισοδημάτων.

Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία αξιολόγηση και την επεξεργασία των δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδας, ο πληθωρισμός, μετρούμενος με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), χαρακτηρίστηκε από σημαντική μεταβλητότητα, φτάνοντας στο 0,9% τους πρώτους μήνες του 2021 και 2% το Μάη (προσωρινή εκτίμηση), από -0,3% το Δεκέμβρη του 2020.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της ενεργειακής συνιστώσας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.ά.), η οποία εκτιμάται ότι έφτασε στο 13,1% το Μάη του 2021 από -9,7% τον Απρίλη του 2020 και στην επιβολή προσαύξησης φόρου στην κατανάλωση άνθρακα στη Γερμανία το Γενάρη του 2021.

Στην αυξητική τάση συνέβαλαν επίσης η διόγκωση των ναύλων και του κόστους των θαλάσσιων μεταφορών, η οποία όπως επισημαίνεται οφείλεται στον αυξημένο όγκο διεθνών εμπορευματικών συναλλαγών, αλλά και σε διαταράξεις στις θαλάσσιες μεταφορές φορτίων και στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,9% κατά μέσο όρο το 2021, έναντι 0,3% το 2020, επηρεαζόμενος από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, καθώς και από την άρση της μείωσης της έμμεσης φορολογίας που εφαρμόστηκε στη Γερμανία το 2020, για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης.

Μαζικές ανατιμήσεις στη λαϊκή κατανάλωση

Το κύμα ανατιμήσεων καταγράφεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης κατά 2% περίπου μεσοσταθμικά, που για ορισμένα είδη φτάνουν μέχρι και το 12%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη επεξεργασία στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το μήνα Μάρτη 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό, οι τιμές κατέγραψαν αύξηση 3,4%, εξαιτίας κυρίως των ανατιμήσεων στις ζωοτροφές και στο κόστος Ενέργειας.

Τον Ιούνη ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή, σε σύγκριση με τον Ιούνη του 2020, τσίμπησε 1% έναντι μείωσης 1,6%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Εξάλλου, την ίδια ώρα κι ενώ η κυβέρνηση έχει ανοίξει τους «κρουνούς» της χρηματοδότησης για τους ενεργειακούς επιχειρηματικούς ομίλους, μέσα από κάθε πιθανή πηγή άντλησης ρευστότητας (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, δανεικά με κρατικές εγγυήσεις κ.λπ.), και έχει διαμορφώσει όλο το θεσμικό πλαίσιο που απαιτούσαν τα μονοπώλια για την υλοποίηση των «πράσινων» επενδύσεών τους (σε ΑΠΕ, φυσικό αέριο, δίκτυα μεταφοράς Ενέργειας κ.ά.), τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες πολύ μεγάλες αυξήσεις στα ήδη «εκτοξευμένα» τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που εκατοντάδες χιλιάδες αδυνατούν ήδη να πληρώσουν. Έτσι από την 1η Αυγούστου θα κληθούν να δουν και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος της τάξης του 3% έως 15,6%, σύμφωνα και με τις νέες χρεώσεις που ενέκρινε τις προηγούμενες μέρες η ΡΑΕ, για την κατηγορία των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Πλάι στις «κρυφές» ανατιμήσεις σε είδη βασικής κατανάλωσης που ήδη συντελούνται, τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ελέω «απελευθερωμένης» αγοράς, αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα καύσιμα και σε μια σειρά άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, το ήδη πετσοκομμένο λαϊκό εισόδημα ετοιμάζονται να «ροκανίσουν» παραπέρα και οι κάθε είδους φόροι, πράσινοι και άλλοι, που επιχειρούν να φορτώσουν στο λαό από τους επόμενους κιόλας μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η νέα φοροεπιδρομή που κυοφορεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από την κυβέρνηση.

πηγη: 902.gr

 

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή