Σήμερα: 19/05/2024
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 11:28

ΑΕΙ: Μέσα οι εταιρείες, έξω τα φεστιβάλ!

Γράφτηκε από τον

2024-04-17_142845.jpg

 

▸Απέναντι στον αυταρχισμό των πρυτάνεων και των πανεπιστημιακών διοικήσεων βρίσκονται οι διοργανώτριες επιτροπές των πολιτικών φεστιβάλ, μεταξύ αυτών και των Αναιρέσεων.

Οι αλλεπάλληλες αρνήσεις από πανεπιστήμια, αλλά και δήμους, όσον αφορά την παραχώρηση χώρου για τη διεξαγωγή πολιτικών – πολιτιστικών εκδηλώσεων, δεν μπορεί να είναι τυχαίες. Αντίθετα, εντάσσονται σε μία προσπάθεια ευθυγράμμισης των πρυτάνεων με το αυταρχικό και αντιδραστικό δόγμα που προωθεί η κυβέρνηση, με βάση το οποίο εκδιώκεται κάθε «αντισυμβατικό» πολιτικό στοιχείο από το πανεπιστημιακό έδαφος.

Σε μια εποχή λοιπόν, που οι επιχειρήσεις κάνουν «σουρωτήρι» τις σχολές, με τα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψαν Intracom Telecom και Deloitte με το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να αποτελούν τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα, οι διοικήσεις των πρυτάνεων αρνούνται να δώσουν έγκριση σε ιστορικά φεστιβάλ που φέρνουν νέους ανθρώπους κοντά, προωθούν εναλλακτικές μορφές τέχνης και πολιτισμού, δεν στηρίζονται σε χορηγίες και, γενικά, ψηλαφούν ένα σύγχρονο πολιτιστικό αντιπρόταγμα. Η περίπτωση των Αναιρέσεων, που επί πολλά χρόνια πραγματοποιούν το φεστιβάλ τους στη Γεωπονική, είναι ενδεικτική του πολιτικού χαρακτήρα που παίρνει η άρνηση παραχώρησης χώρου.

Πρυτάνεις και δήμοι λένε όχι στα φεστιβάλ

Εκεί, λοιπόν, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες από πλευράς Αναιρέσεων από τα τέλη του 2023 για επικοινωνία με τη Γεωπονική σχολή σχετικά με τη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ, η αντιπροσωπεία του εγχειρήματος αρχικά βρέθηκε αντιμέτωπη με συνεχή καθυστέρηση και αέναες δικαιολογίες του τύπου: «Εκείνες τις ημέρες θα πραγματοποιούνται εργασίες στο ΓΠΑ, οι οποίες δεν έχουν αρχίσει ακόμα». Τα πράγματα ξεκαθάρισαν, πολύ αργότερα, στα μέσα Απρίλη όταν οι Αναιρέσεις έλαβαν την κάτωθι απάντηση: «Με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου και των πρυτανικών αρχών δεν θα πραγματοποιηθούν ξανά στο ΓΠΑ πολιτικές δράσεις, φεστιβάλ και εκδηλώσεις». Μάλιστα, η εμμονική άρνηση να μην επιτρέψουν οτιδήποτε το πολιτικό εντός των χώρων της σχολής έφτασε μέχρι και στην απαγόρευση διεξαγωγής εκδήλωσης από τη θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου! Μάλλον τόσο πολύ φοβούνται τις συναθροίσεις νέων ανθρώπων, πέρα από όταν είναι στα μπουζούκια ή στα κλαμπ της παραλιακής.

Απέναντι στο σαθρό επιχείρημα περί πιθανότητας καταστροφών, αξίζει να υπενθυμιστεί πως οι διοργανωτές των Αναιρέσεων, 20 χρόνια τώρα που η Γεωπονική φιλοξενεί το φεστιβάλ, έχουν επιδείξει άψογη συμπεριφορά, σεβόμενοι τον χώρο του πανεπιστημίου αλλά και τους όρους (οικονομικούς ή άλλους) που μπορεί να είχε το ίδρυμα. Άλλωστε, το γεγονός πως επί χρόνια οι Αναιρέσεις, καθώς και άλλα φεστιβάλ αγωνιστικής και κινηματικής αναφοράς στη Γεωπονική, «έστηναν» έχοντας πάρει άδεια, δείχνει πως ουδέποτε υπήρξε κάποιο πρόβλημα.

Πολιτικό χαρακτήρα έχει η εμμονική άρνηση παραχώρησης χώρου από την πρυτανεία του Γεωπονικού στις Αναιρέσεις

Όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι Αναιρέσεις «χρειάζεται ειδική αναφορά στους πανεπιστημιακούς χώρους, που πλέον λειτουργούν με ιδιοκτησιακή λογική από τους Πρυτάνεις, Αντιπρυτάνεις και τα Συμβούλια Ιδρύματος, όπου οι managers αποφασίζουν τι εκδηλώσεις θα διοργανώνονται εντός τους, και επικαλούνται δήθεν προφάσεις κατασκευαστικών έργων, καταστροφές των χώρων από τις διοργανώσεις και αβάσιμα επιχειρήματα με λόγια του αέρα». Στη συνέχεια δηλώνουν ότι «καταγγέλλουμε την χυδαία απάντηση “αρνούμαστε την διοργάνωση του φεστιβάλ” και τη μη παραχώρηση αδείας στις Αναιρέσεις από τη Γεωπονική Σχολή, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το ΕΚΠΑ με απόφαση των οργάνων διοίκησης, Πρύτανη και Αντιπρύτανη, χωρίς καμία αιτιολογία και αφορμή».

Παρά τις ιδιοκτησιακές λογικές των πρυτανικών αρχών για τα πανεπιστήμια και πάρα την πλήρη σύμπλευση τους με τον νόμο Πιερρακάκη για τη ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων οι Αναιρέσεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν οι δημόσιοι χώροι να γίνονται βορά των εταιριών, της τουριστικοποίησης και των κοινωφελών ιδρυμάτων αλλά και να σταματήσουν να είναι χώροι πολιτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζύμωσης. Στον αγώνα αυτό καλούν σε συστράτευση και τα αντίστοιχα πολιτιστικά εγχειρήματα.

 

Πηγή: prin.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 11:30
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή