Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 06:47

Κοιμάστε μόνο έξι ώρες το βράδυ; Οι σωματικές, ψυχικές και συναισθηματικές επιπτώσεις

Γράφτηκε από τον

Εάν κοιμάστε μόνο έξι ώρες τη νύχτα, έχετε τετραπλάσιες πιθανότητες να κρυολογήσετε.

2022-11-24_085152.png

Αυτό αποκαλύπτει η ειδικός στον ύπνο Olivia Arezzolo, από το Σίδνεϊ, η οποία υπογραμμίζει την τεράστια σχέση του ύπνου με την υγεία.

Ο ύπνος επηρεάζει τα πάντα, από τη μνήμη μέχρι τη γνωστική λειτουργία, τα επίπεδα άγχους, τη συναισθηματική ευεξία, το δέρμα και φυσικά τη γενική υγεία.

«Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τα επίπεδα ενέργειας», λέει η ειδικός.

«Περίπου το 70% της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης παράγεται στον βαθύ ύπνο, ο οποίος δεν είναι υπεύθυνος μόνο για την υγεία του δέρματος, αλλά και για κάθε κύτταρο του σώματος. Εάν ο ύπνος δεν είναι επαρκής ώστε να προσφέρει αποκατάσταση, είναι πιθανό να ξυπνάτε κουρασμένοι και εξαντλημένοι» τονίζει.

Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας «αποτοξινώνεται» από μια νευροτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της σκέψης και της νοητικής λειτουργίας, απώλεια μνήμης, ακόμη και νόσο Αλτσχάιμερ.

2022-11-24_085240.png

«Μετά από μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου, η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μπορεί να αυξηθεί έως και 37%, προκαλώντας άγχος και ανησυχία», είπε.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ανεπαρκούς ύπνου είναι ακόμη χειρότερος: αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 45%, διαβήτης τύπου 2 και αγχώδεις διαταραχές.

Ευτυχώς υπάρχουν απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προετοιμάσετε το σώμα σας προκειμένου να έχετε έναν επαρκή και ποιοτικό ύπνο.

Μπορείτε να κάνετε διαλογισμό και να παίρνετε συμπλήρωμα μαγνησίου, το οποίο σας βοηθά να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε.

Μπορείτε επίσης να πίνετε αφέψημα χαμομηλιού, ενώ είναι απαραίτητο να κρατάτε μακριά κάθε ηλεκτρονική συσκευή που εκπέμπει μπλε φως, όπως κινητά, τάμπλετ και τηλεόραση.

To μπλε φως καταστέλλει τη μελατονίνη και προκαλεί δυσκολίες στον ύπνο.

 

Πηγή: Mail Online

Πηγή: onmed.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή