Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 11:36

Το ΕΚΠ για τα Ναυτικά ατυχήματα στην Ακτοπλοΐα

Γράφτηκε από τον

2022-06-30_144207.jpg

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΟΜΗΡΙΔΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19, Τ.Κ. 185 31 ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΤΗΛ.: 210.41.00.830,

FAX: 210 41.77.697, email. ekp@otenet.gr

Αρ. Πρωτ.713                                                                        Πειραιάς 30.6.22

Ανακοίνωση

Τα δύο διαδοχικά περιστατικά που σημειώθηκαν πρόσφατα στο Ε/Γ- Ο/Γ πλοίο «Διονύσιος Σολωμός» της Ναυτιλιακής εταιρίας ΖΑΝΤΕ, όπου το ένα οδήγησε στον άδικο θάνατο του 55χρονου εργαζόμενου οδηγού και το δεύτερο στον τραυματισμό Ναύτη κατά την διάρκεια του ρεμέτζο του πλοίου, αναδεικνύουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ένα καθεστώς εργασίας που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ασφάλεια, την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή των εργαζομένων!

Η υπερεργασία, η εντατικοποίηση, το διαρκές στρες, το ανεπαρκές αριθμητικά προσωπικό σε συνδυασμό με τις διαδικασίες εξπρές στην φόρτωση – εκφόρτωση και τις αφιξοαναχωρήσεις των πλοίων, συμπληρώνονται με τους ανεπαρκείς ελέγχους από την πλευρά του ΥΕΝ και των αρμόδιων λιμενικών υπηρεσιών και έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και οι κατάλληλες συνθήκες για την πρόκληση δυστυχημάτων – ατυχημάτων και το βαρύ τίμημα το πληρώνουν ακόμη και με την ζωή τους οι εργαζόμενοι!

Παρόμοια τραγικά περιστατικά έχουν σημειωθεί επανειλημμένα στα Ακτοπλοϊκά πλοία και σε άλλες Ναυτιλιακές εταιρείες χωρίς όμως να ιδρώνουν τα αυτιά της εργοδοσίας (εφοπλιστές – μεταφορικές επιχειρήσεις) και του ΥΕΝ, οι ευθύνες των οποίων είναι βαρύτατες και εγκληματικές!

Καταδικάζουμε απερίφραστα την ασκούμενη πολιτική που βάζει πάνω από την ασφάλεια των εργαζομένων τα κέρδη των εφοπλιστών και εργοδοτών!

Απαιτούμε: Να γίνει διεξοδικός και ουσιαστικός έλεγχος σχετικά με τις συνθήκες που σημειώθηκαν τόσο το δυστύχημα όσο και ο τραυματισμός του Ναύτη στο «Διονύσιος Σολωμός».

Να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την τήρηση και εφαρμογή όλων των κανόνων για την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων σε όλα τα πλοία.

Η Διοίκηση

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 11:44
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή