Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 06 Μαϊος 2022 06:34

Ένοχοι οι δύο χρυσαυγίτες για την δολοφονική επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Φαβέλα»

Γράφτηκε από τον

2022-05-06_093618.jpg

Το δικαστήριο παρότι υποβάθμισε την κατηγορία, δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά και δεν ανέστειλε τις ποινές φυλάκισης.

Ένοχους χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή έκρινε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Πειραιά το πρωτοπαλίκαρο του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο  Σωτήρη Δεβελέκο και τον Άκη Θεοδώρου για τη δολοφονική φασιστική επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά το 2018.

Το ΜΟΔ έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως για την ενοχή, αλλά και για υποβάθμιση της κατηγορίας από κακούργημα (απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση) σε πλημμέλημα (επικίνδυνη σωματική βλάβη) και καταδίκασε τους δύο κατηγορούμενους.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά και δεν ανέστειλε τις ποινές φυλάκισης: 5 έτη και 9 μήνες για τον (φυγόδικο) Θεοδώρου και 3 έτη και 6 μήνες για τον (φυλακισμένο) Δεβελέκο.

Ο Σ. Δεβελέκος δήλωσε αθώος προς το δικαστήριο, κατέθεσε πως το κράνος στο οποίο βρέθηκε το δακτυλικό του αποτύπωμα στον κοινωνικό χώρο (το βασικό στοιχείο που πρόδωσε τη συμμετοχή του στο περιστατικό) ήταν από τις μοτο-πορείες της Χρυσής Αυγής στις οποίες έπαιρνε μέρος, υποστήριξε πως το βράδυ της επίθεσης ήταν στο Πόρτο Ράφτη, ενώ και ο πατέρας του -ο μόνος μάρτυρας που κατέθεσε υπέρ του- υποστήριξε αυτή την εκδοχή.

Η εισαγγελική λειτουργός δεν πείστηκε και υιοθέτησε πλήρως την εικόνα που περιέγραφαν τα θύματα.

 

Ολοκληρώθηκε σήμερα στις 4:00 τα ξημερώματα η διαδικασία στο μικτό ορκωτό δικαστήριο Πειραιά για τη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής που επιτέθηκαν το Φεβρουάριο του 2018 στα μέλη της Φαβέλας.

Μετά από τρεις πολύωρες συνεδριάσεις, με αποκορύφωμα τη χθεσινή μαραθώνια συνολικής διάρκειας 19 ωρών περίπου, οι Χρυσαυγίτες Θεοδώρου και Δεβελέκος κρίθηκαν ένοχοι. Το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία από κακουργηματική (απόπειρες ανθρωποκτονίας) σε πλημμεληματική (επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε απόπειρα και τετελεσμένες) με αποτέλεσμα ο Θεοδώρου να καταδικαστεί για 9 πλημμελήματα και ο Δεβελέκος για 7. Η ποινή που επιβλήθηκε στον Θεοδώρου ειναι 5 χρόνια και 9 μήνες και στον Δεβελέκο 3 χρόνια κ 6 μηνες. Παράλληλα, απορρίφθηκε το αίτημα και των δύο για χορήγηση ελαφρυντικών, ενώ δεν χορηγήθηκε αναστολή στις ποινές, αλλά ούτε και ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εφεση που θα ασκηθεί από αυτούς . Αυτό όσο αφορά τον καταδικασμένο Θεοδώρου, σημαίνει ότι πλέον είναι φυγόποινος καθώς εδώ και τρία χρόνια επέλεξε να διαφυγει στη Σουηδία, ενω ο μέχρι τώρα προσωρινά κρατούμενος Δεβελέκος, οδηγήθηκε και πάλι στις φυλακές για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Η χθεσινή απόφαση και παρά το γεγονός ότι μετέτρεψε τα κακουργήματα σε πλημμελήματα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβολή χαμηλότερων ποινών στους κατηγορούμενους, δέχτηκε αυτούσια τα πραγματικά περιστατικά όπως αυτά περιγράφηκαν από τα μέλη της συνέλευσης που είχαν δεχθεί την επίθεση . Αποδείχθηκε δηλαδή η οργανωμένη επίθεση με όπλα από Τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, στο οποίο συμμετείχαν και οι δύο κατηγορούμενοι, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του Δεβελέκου, που διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δήθεν δεν ήταν παρών. Ο δε Θεοδώρου, που είχε αναγνωριστεί από την πρώτη στιγμή και παρόλο αυτά είχε αρνηθεί ότι ήταν εκεί, αναγκάστηκε να ομολογήσει την παρουσία του το χώρο με γραπτή επιστολή του που κατέθεσε στο δικαστήριο μέσω του δικηγόρου του παραδεχόμενος τη συμμετοχή του στην επίθεση. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με ξεκαθαρη δικαίωση του αγώνα που ως συνέλευση ήδη απο το 2018 επιλέξαμε να δώσουμε. Τα μέλη της συνέλευσης που κατέθεσαν στο δικαστήριο στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων παρά το γεγονός ότι κατά τη συνήθη τακτική των συνηγόρων των χρυσαυγιτών δέχτηκαν προσωπικές επιθέσεις, προσβολές και απειλές. Μεγάλη στήριξη στην μάχη που δόθηκε ήταν η παρουσία δίπλα μας της Μάγδας Φύσσα, που είναι στο πλευρό μας όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και της μητέρας του συντρόφου μας Πέτρου, που δεν είναι πια μαζί μας, αλλά η αντίδρασή του κατά την ώρα της επίθεσης και εν συνεχεία η κατάθεση που είχε δώσει στην προδικασία, ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της υπόθεσης. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συνηγόρους υποστήριξης κατηγορίας @Thanasis Kampagiannis Jrisa Papadopoulou και Argiris Siri που έδωσαν άλλη μία μάχη μέσα στις δικαστικές αίθουσες εκπροσωπώντας, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ένα τελείως διαφορετικό κόσμο από αυτό των χρυσαυγιτών, τον δικό μας κόσμο.

Στις γειτονιές του Παύλου Φύσσα και του Νίκου Γόδα να τελειώνουμε με τους ναζι.

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Φαβέλα

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή