Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 05:58

Ψεκ, Ακροδεξιοί και (νεο)Φιλελεύθεροι

Γράφτηκε από τον

diadilwsisyntagma.jpg

Δεν θέλει και μεγάλη φαντάσια για να καταλάβει κανείς από που προέρχονται όσοι διαδηλώνουν κατά των εμβολίων και τι σχέση έχουν με την Νέα Δημοκρατία

 

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

Ε, όχι τώρα να ανοίξουμε και τέτοια συζήτηση! «Από ποιον χώρο προέρχονται» αυτοί που με σταυρούς, εικόνες, λάβαρα του βυζαντίου και φωτογραφίες του δικτάτορα Παπαδόπουλου διαδήλωναν την Κυριακή, κατά των εμβολιασμών στο Σύνταγμα. Τι να λέμε;

Προφανώς προέρχονται από την άκρα δεξιά και ασυζητητί σχετίζονται με την κλασσική λαϊκή και θρησκόληπτη δεξιά. Δηλαδή μία συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα ισχυρή.

Ο Μάκης Βορίδης στα τηλεοπτικά κανάλια μπορεί να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει συνάφεια χώρου» μεταξύ των στοιχείων αυτών και της «δεξιάς πολυκατοικίας». Όμως υπάρχει και παρα-υπάρχει.

Δεν είμαστε δα και καμία …αχανής χώρα. Πολιτικά γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Στοιχειώδης ανάλυση των δεδομένων υποδεικνύει ποια πολιτικά υποκείμενα διοργάνωσαν μια τέτοια διαδήλωση.

 

Πρόκειται για μία εκδήλωση στην οποία εκείνοι που μετείχαν ήταν ανάλογοι (αν όχι ίδιοι) με αυτούς που πήγαιναν στα συλλαλητήρια κατά των μεταναστών στην Πλατεία Βικτωρίας πριν ένα-δύο χρόνια. Εκεί δηλαδή που «έπιαναν στασίδι» ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης Κασιδιάρης και ο εκλεγμένος βουλευτής της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Θυμίζουμε ότι ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δεν έβρισκε κάποιο πρόβλημα σε αυτή την συνύπαρξη.

Δεν απαιτείται κανένα υπερσύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικού φακελώματος (όπως αυτό που πιθανότατα έχει στην διάθεση του ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης) για να θεωρήσουμε ως σχεδόν βέβαιο το εξής: Ότι αυτοί που βρέθηκαν την Κυριακή στο Σύνταγμα έχουν ξανασυναντηθεί με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο ίδιο μέρος. Το 2019 όταν τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ μετείχαν στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Διόλου απίθανο ορισμένοι από τους αντιεμβολιαστές – διαδηλωτές σε κάποια από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις να ψήφισαν τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Όμως αυτό δεν αλλάζει το δεδομένο της προνομιακής συγγένειας του χώρου αυτού -που σήμερα «κινείται» στο έδαφος του ανορθολογισμού - με την Νέα Δημοκρατία.

Βλέπετε η συγκυρία τα έφερε λίγο περίεργα. Όπως πολλές φορές συμβαίνει στην πολιτική. Η πρόδηλη αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού, δηλαδή ένα κοινωνικό δικαίωμα, να πρέπει να το διαχειριστεί μια κυβέρνηση της Ν.Δ υπό νέο-φιλελεύθερη ηγεμονία. Μια κυβέρνηση δηλαδή που δεν προάγει «δικαιώματα» κοινωνικά αλλά «ευκαιρίες» ατομικές ως δομικό στοιχείο της πολιτικής της.

Κάτι που θα αντιληφθούμε σύντομα και στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την ερχόμενη Πέμπτη. Αυτό που προβλέπει πως το καθολικό δικαίωμα στην ασφάλιση πρέπει να αντικατασταθεί από τον «ατομικό κουμπαρά» του «ασφαλισμένου – επενδυτή».

Με αυτή ακριβώς την οπτική βλέπει και τα εμβόλια. Μόνο που στην τρέχουσα συγκυρία ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας. Έτσι οδηγούμαστε στο παράδοξο: Η ίδια κυβέρνηση που «σπρώχνει άγαρμπα» τους πάντες να εμβολιαστούν για το καλό της υγείας τους, να προετοιμάζει παράλληλα ιδιωτικοποιήσεις που θα υπονομεύσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής προκαλούν έλλειμμα εμπιστοσύνης. Πράγμα που με την σειρά του δημιουργεί τον ζωτικό χώρο στον οποίο αναφύονται αυτά που είδαμε στο Σύνταγμα. Όπως και αντιφάσεις εντός του ευρύτερου χώρου που αποκαλείται «δεξιά»,

Τα φαινόμενα δεν ειναι καινούργια. Υπάρχει πλούσια εμπειρία στο παρελθόν: Ο νέο-φιλελεύθερισμός έχει πολλάκις συγκρουσθεί συγκυριακά με τον ακροδεξιό λαϊκισμο. Όμως κατά βάση τα ρεύματα έχουν συμπορευθεί. Όπως ακριβώς συμβαίνει π.χ με την σύνθεση της σημερινής κυβέρνησης που έχει και απο τα δύο και συνεργάζονται άψογα. Είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν.

Τα οχήματα ρίψης νερού και ο καινούργιος εξοπλισμός ΜΑΤ μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν εναντίον όσων ήταν την Κυριακή στο Σύνταγμα. Όμως – όπως πολύ καλά γνωρίζουμε μετά από δύο χρόνια με τον Μ.Χρυσοχοίδη σε ρόλο υπουργού Προστασίας του Πολίτη – δεν αγοράστηκαν για τέτοιες περιπτώσεις.

πηγη: news247.gr

 

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή