Σήμερα: 01/03/2021
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 10:31

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Γράφτηκε από τον

_ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ_ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ_ΝΑΤ_ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ_ΟΛΗΡΩΜΑΤΩΝ.jpg

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ Κατωτέρων Πληρωμάτων ανταποκρινόμενος στο Πανελλαδικό κάλεσμα της ΠΕΣΠΕΝ προς όλες τις συνταξιουχικές οργανώσεις και συλλόγους παραβρέθηκε με σύσσωμο το Προεδρείο του, μέλη του Δ.Σ καθώς και αρκετά απλά μέλη του, στην ημερίδα – συζήτηση με θέματα κυρίως τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά του κλάδου μας.

Επίσης το κάλεσμα τόνιζε ως στόχο την δημιουργία αντιπροσωπευτικής συντονιστικής επιτροπής με την συμμετοχή όλων των Σωματείων και Συλλόγων ώστε να έχει ισχυρότερο αντίκτυπο και αποτελεσματικότητα στις ενέργειες που θα ακολουθούσαν όπως και στις επαφές με όλους τους αρμόδιους φορείς. Με αυτό το πλαίσιο είπαμε ναι στην συμμετοχή μας και ανάλογα την εξέλιξη που θα ακολουθούσε μέσα από την συζήτηση θέσεων – προτάσεων και τελικού πορίσματος θα αποφασίζαμε στην συνέχεια για την συμμετοχή ή όχι του Συνδέσμου μας εκτιμώντας όλες τις πτυχές του αγωνιστικού πλαισίου.    

Όλοι οι εκπρόσωποι των Σωματείων και Συλλόγων που πήραν μέρος στην ημερίδα, στις ομιλίες τους, ο καθένας με το δικό του σκεπτικό για το πώς εκτιμά την σημερινή δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει ο κλάδος μας και κυρίως οι συνταξιούχοι, τόνισαν πως είναι οι μόνοι που έχουν δεχθεί τα μεγαλύτερα πλήγματα στο ετήσιο εισόδημά τους και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.

Αρκετοί ομιλητές άσκησαν κριτική στην ΠΝΟ και κυρίως στον Γ. Γραμματέα της Ι. Χαλά ζητώντας από την Ομοσπονδία ένα συνεχές αγωνιστικό μέτωπο με προσανατολισμό την ανατροπή κάποιων ειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που αφορούν την ένταξή μας στον ενιαίο φορέα ασφάλισης και την κατάργηση του ιστορικού ΝΑΤ και Οίκου Ναύτη ο οποίος ήδη έχει ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης διαφάνηκαν προθέσεις επαφής με τους επικεφαλείς των αρμόδιων Υπουργείων για την συνεχόμενη κατρακύληση του συνταξιοδοτικού μισθού μέχρι και το 60% πριν από την εφαρμογή των μνημονίων και με την πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης της λεγόμενης «αριστεράς» να εξαφανίσει την επικουρική σύνταξη η οποία αποτελεί το 30% επί της κύριας σύνταξης και αναπόσπαστο κομμάτι της.

Στο κλείσιμο της συζήτησης το οποίο πραγματοποιήθηκε σε ένα μικρό σε αριθμό συμμετεχόντων αντιπροσώπων και μελών λόγω της κούρασης αρκετών συναδέλφων συνταξιούχων, το Προεδρείο της ΠΕΣΠΕΝ ανάγνωσε ένα κείμενο το οποίο είχε την μορφή ενός ψηφίσματος με μια καταγραφή θέσεων και προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς.

Την επόμενη ημέρα όπου λάβαμε το κείμενο διαπιστώσαμε πως σε δύο σημεία του ψηφίσματος στο 8 και 9 που αφορούσαν α) την συμμετοχή των συνταξιούχων Πλοιάρχων στα Δ.Σ των ΝΑΤ και Ο.Ν και β) να ναυτολογούνται συνταξιούχοι ναυτικοί σε πλοία χωρίς την διακοπή της σύνταξής των, δεν μας έβρισκαν σύμφωνους σε μια περίοδο όπου η ανεργία στον κλάδο μας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι βασικός στόχος της σύσκεψης που συγκάλεσε η ΠΕΣΠΕΝ (και στην οποία επιλεκτικά προσκλήθηκε το Προεδρείο της ΠΕΠΕΝ) δεν αποσκοπούσε στην ανάγκη να αναπτυχθούν αγωνιστικές και άλλες πολύμορφες δράσεις μέσα από τον συντονισμό και την κοινή δράση όλων των συνταξιούχων της χώρας μας, αλλά να αξιοποιήσει την πανελλαδική σύσκεψη για να προωθήσει και να επιβάλει στους συμμετέχοντες τις θέσεις για την διεκδίκηση οφιτσίων και αξιωμάτων και κλαδικών αιτημάτων που δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να γίνουν αποδεκτά από τις αγωνιστικές δυνάμεις των συνταξιούχων που έχουν στόχο να αναπτυχθεί ένα μαζικό ανεξάρτητο κίνημα συνταξιούχων Ναυτεργατών που θα στοχεύει στην ανατροπή των καταστροφικών μνημονιακών κυβερνητικών πολιτικών στην κοινωνική ασφάλιση και ειδικότερα στο ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Σε αυτή την κατεύθυνση τοποθετήθηκαν με τις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων ΝΑΤ Κατωτέρων Πληρωμάτων και αποσαφήνισαν ότι σε ένα τέτοιο πλαίσιο χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, με την συμμετοχή όλων των συνταξιούχων και με απεύθυνση στις δυνάμεις των εν ενεργεία Ναυτεργατικών Σωματείων που έχουν αποδείξει έμπρακτα την συνέπεια στις προσπάθειες αυτές, πρέπει να ενιαιοποιηθεί ο αγώνας, οι προσπάθειες και η κοινή στόχευση για έναν μαζικό συντονισμένο αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, τόσο των συνταξιούχων Ναυτεργατών, όσο και των εν ενεργεία. Για μια αγωνιστική συσπείρωση – δράση και αγώνα που θα αμφισβητεί το σύνολο της μνημονιακής πολιτικής παλιάς και νέας και των πολιτικών δυνάμεων που υπηρετούν την πολιτική αυτή.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                             Ο Αντιπρόεδρος                       Ο Γεν. Γραμματέας

Καββαδίας Γιώργος              Μελέτης Γεράσιμος                    Προβατάς Βασίλης

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 11:17
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή