Σήμερα: 20/05/2022
Δευτέρα, 09 Μαΐου 2022 12:02

Ανεμιστηράκι στην ενεργειακή κόλαση

Γράφτηκε από τον

shield4-min.jpg

Μέτρα στήριξης του μηχανισμού προκλητικής κερδοσκοπίας στην ενέργεια, με διατήρηση των πυλώνων της καπιταλιστικής λεηλασίας και των ντιρεκτίβων της ΕΕ, με οριακές παρεμβάσεις ανακούφισης και κυρίως παραπλάνησης του λαού εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης την Πέμπτη.

Πολύ λίγα, πολύ αργά, πολύ φτιασιδωμένα είναι τα κυβερνητικά μέτρα για την ενέργεια, που ανακοινώθηκαν εν μέσω γενικής κατακραυγής. Τα μέτρα, παρά το γυαλιστερό περιτύλιγμα και τη διαφήμιση από τα συστημικά ΜΜΕ, θα αποδειχθούν πολύ κατώτερα των αναγκών, αλλά και της… προπαγάνδας. Πρώτο, η ενίσχυση των «600 ευρώ» είναι το ανώτερο ποσό που μπορεί να πάρουν κάποιοι καταναλωτές για έξι μήνες.

 

Στην πράξη, οι ενισχύσεις θα είναι πολύ μικρότερες. Τα 280 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζονται για 4,2 εκατ. συνδρομητές αντιστοιχούν σε… 66,66 ευρώ μέσο όρο για το εξάμηνο! Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά των ενισχύσεων προέρχονται από τον λαό, είτε από τα αυξημένα ποσά της φορολογίας (που η κυβέρνηση αρνήθηκε να μειώσει) είτε από τα δημόσια ταμεία. Δεύτερο, ακόμα ψάχνουν τα κέρδη των ενεργειακών μονοπωλίων για να φορολογήσουν με 90% τα… «πρόσθετα έσοδα» (έτσι λένε τώρα τα κλοπιμαία). Οι εταιρείες έχουν χίλιους τρόπους να αποκρύψουν τα κέρδη τους. Τρίτο, η Ρήτρα Αναπροσαρμογής δεν καταργείται (όπως είναι απαραίτητο), αλλά αναστέλλεται η λειτουργία της για ένα (προεκλογικό) έτος.

Τέρμα στα υπερκέρδη και το Χρηματιστήριο, ρεύμα φθηνό για τον λαό, στο Δημόσιο ο ενεργειακός τομέας

Η αστική αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.λπ. διαμαρτύρεται στα σημεία. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά διεκδικεί: Κατάργηση εδώ και τώρα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και όλων των κόλπων για να βγαίνουν τρελά κέρδη, όπως η Οριακή Τιμή Συστήματος. Ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό, επιβολή διατίμησης στην τιμή του ρεύματος. Κατάργηση των Ειδικών Φόρων και του ΦΠΑ στην ενέργεια. Εθνικοποίηση τώρα χωρίς αποζημίωση και λειτουργία υπό εργατικό-κοινωνικό έλεγχο όλων των επιχειρήσεων ενέργειας γιατί η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Πηγη: prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή