Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 10:45

Η δράση της ΠΕΝΕΝ εν μέσω υγειονομικής κρίσης και κορωνοϊού

Γράφτηκε από τον

_ΣΕ_ΣΚΑΛΩΣΙΑ.jpg

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση με τις διαδοχικές αντιλαϊκές - αντεργατικές παρεμβάσεις της μετατρέπει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοματούχους, που επιβάλει επίταξη και πολιτική επιστράτευση στο δικαίωμα της απεργίας, που δέχεται την μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία, που στον χώρο της Ναυτιλίας αυξάνονται τα κρούσματα εφοπλιστικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας, η ΠΕΝΕΝ βρίσκεται σε καθημερινή βάση στα καράβια, αφουγκράζεται και επικοινωνεί με τα πληρώματα, οργανώνει την πάλη τους, παρεμβαίνει αποφασιστικά για τα προβλήματα που διαμορφώνονται, δίνει λύσεις σε πολλά από αυτά, αντιπαλεύει την μετεξέλιξη των συνδικάτων να παροπλιστούν και να τεθούν σε καραντίνα όπως επιδιώκουν κυβέρνηση και κεφάλαιο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξεχωρίζουμε και καταγράφουμε μια σειρά στοχευμένες παρεμβάσεις της ΠΕΝΕΝ τις τελευταίες μέρες.

* Ε CRUISE EUROPA:

Το ιταλικό πλοίο της εταιρείας Grimaldiτο οποίο είχε μετατραπεί σε Ο/Γ (μεταφορά οχημάτων) στην γραμμή Πάτρα - Αγκώνα επιλέχθηκε από την κυβέρνηση για την μεταφορά 350 επιβατών ελλήνων οι οποίοι εγκατέλειψαν την Ιταλία με σκοπό την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Το πλήρωμα του πλοίου μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται και έλληνες, εξέφρασε ιδιαίτερες ανησυχίες αφού δεν είχε ενημερωθεί για το έκτακτο δρομολόγιο καθώς επίσης και τα μέτρα τα οποία θα λαμβάνονταν για την προστασία τους από την επαφή με τους επιβάτες.

Στο πλοίο υπήρξαν ελλείψεις στον εξοπλισμό που αφορούν τα προληπτικά μέτρα.

Η ΠΕΝΕΝ παρενέβη στην πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ πριν την επιβίβαση και τον απόπλου του πλοίου να παρθούν όλα τα αναγκαία για την ασφάλεια του πληρώματος και των ελλήνων επιβατών.

* Ε/Γ-Ο/Γ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:

Το πλοίο είχε ναυλωθεί από Τούρκους για Ισπανία να χρησιμοποιηθεί ως ξενοδοχείο, το οποίο λόγω κορωνοϊού "ναυάγησε" και επέστρεψε στην Ελλάδα έχοντας 380 άτομα τα οποία ήταν πληρώματα διαφόρων εθνικοτήτων μεταξύ των οποίων και 37 έλληνες Ναυτεργάτες.

Από αυτούς οι μισοί θα αποτελούσαν πλήρωμα άλλου πλοίου. Η ματαίωση της ναύλωσης συνέπεσε χρονικά με την έξαρση του κορωνοϊού στην Ισπανία με αποτέλεσμα οι Ισπανοί να μην δεχθούν τον επαναπατρισμό των πληρωμάτων από τα Ισπανικά αεροδρόμια ενώ στην επιστροφή του πλοίου η Τουρκία ζήτησε την αποβίβαση μόνο των Τούρκων ναυτικών γεγονός που η εταιρεία έκρινε ότι θα πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα για να αποβιβαστούν και να επαναπατριστούν οι Ναυτικοί.

Η παρέμβασή μας αφορούσε την τροφοδοσία του πλοίου με νερό και τρόφιμα αλλά και την ασφαλή αποβίβαση των πληρωμάτων και την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους.

Για τον σκοπό αυτό υπήρχε παρέμβασή μας στην πολιτική ηγεσία και την λιμενική αρχή Πειραιά να διασφαλιστεί η προστασία των Ναυτεργατών αλλά και τα δικαιώματά τους.

Ανάλογη παρέμβαση κάναμε και προς την πολιτική προστασία και τους αρμόδιους της υπηρεσίας.

Το πλοίο παραμένει εγκλωβισμένο για 3η μέρα στην ράδα του Πειραιά.

* Κρούσμα αποκλεισμού στην μετακίνηση των πληρωμάτων:

Παρεμβήκαμε εντονότατα τόσο προς τις αρχές (ΥΕΝ - Λιμεναρχείο) αλλά και προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε κρούσμα που παρουσιάστηκε σε δρομολογημένο στην γραμμή Πειραιάς - Κρήτη που αφορούσε αυθαίρετη απόφαση πλοιάρχου για απαγόρευση του πληρώματος για την μετάβασή τους προς τις οικογένειές τους ο οποίος αποφάνθηκε ότι "όποιος βγει για το σπίτι του να δηλώσει παραίτηση και να αντικατασταθεί από το πλοίο" Το πρόβλημα διευθετήθηκε και το αυθαίρετο πλοιαρχικό βέτο πάρθηκε πίσω.

* Εφαρμογή μέτρων για τα καταλύματα των Ναυτεργατών:

Στα πλαίσια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα έκτακτα μέτρα στην Ακτοπλοΐα προβλέπεται λόγω αισθητής μείωσης των επιβατών και των διαθεσίμων καμπινών να χρησιμοποιεί το πλήρωμα 1 καμπίνα ανά άτομο προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία των Ναυτεργατών από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Για τον σκοπό αυτό υλοποιείται η σχετική διάταξη και περιμένουμε την ολοκλήρωση των ελέγχων και την απόλυτη συμμόρφωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών όσο διαρκούν τα μέτρα.

Επισημαίνουμε ότι στους χώρους ενδιαίτησης προβλέπονταν κοινές καμπίνες - διαμερίσματα έως και 4 άτομα μαζί.

* Αποκρούσαμε προσπάθεια ναυτιλιακών εταιριών οι οποίες με κριτήριο την μείωση του μισθολογικού κόστους επιχείρησαν την κατάργηση των δεδουλευμένων υπερωριών.

* Καταγγείλαμε και αποτρέψαμε προσπάθειες επίσης ακτοπλοϊκών εταιρειών με πρόσχημα την κρίση να οδηγήσουν σε ακινησία τα πλοία έξω από τα προβλεπόμενα πλαίσια του νόμου και ταυτόχρονα παράνομα να απολύσουν τους Ναυτεργάτες.

Το πρόβλημα είναι σε εξέλιξη και αποτελεί τον μεγαλύτερο βραχνά για τους Ναυτεργάτες από την πολιτική που εκπορεύεται από εφοπλιστές και ΥΕΝ.

* Σχετική παρέμβαση κάναμε για το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο ΑΡΙΑΔΝΗ το οποίο εκτελεί την γραμμή Νάπολη - Κάλιαρι - Παλέρμο και στο οποίο υπήρχαν καταγγελίες για έλλειψη προληπτικών μέσων και μέτρων από πλευράς Ναυτεργατών.

* Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν από την ΠΕΝΕΝ λόγω μη λειτουργίας διάφορων δημόσιων υπηρεσιών, να διεκπεραιώνονται κανονικά ζητήματα που αφορούν την εγγραφή των ανέργων στους καταλόγους του ΓΕΝΕ και την παράταση σε όσους λήγουν Ναυτικά φυλλάδια, πτυχία, άδειες, πιστοποιητικά σωστικών και πυροσβεστικών μέσων.

Η ΠΕΝΕΝ συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους και τις παρεμβάσεις όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και όλους τους Ναυτεργάτες αναδεικνύοντας τα προβλήματα, παρεμβαίνοντας για την επίλυσή τους και αποτρέποντας τα φαινόμενα της εφοπλιστικής ασυδοσίας.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή