Σήμερα: 20/05/2024
Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020 19:40

Νομοσχέδιο ΥΕΝ: Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εφοπλιστών

Γράφτηκε από τον

.jpg

Σχετικά με το νομοσχέδιο του ΥΕΝ που ψηφίστηκε στην Βουλή, τα χαρακτηριστικά του είναι τα παρακάτω:

1. Διατηρεί και ενισχύει το φιλοεφοπλιστικό χαρακτήρα του θεσμικού πλαισίου στις Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, παρέχει νέα προνόμια σε αυτούς και στην επιχειρηματική τους δράση.

2. Ανοίγει διάπλατα τον δρόμο παραπέρα φαλκίδευσης των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων, στην απασχόληση, στις οργανικές συνθέσεις, στις ΣΣΕ και στα εργασιακά τους δικαιώματα.

3. Παρέχει νέες δυνατότητες στο εφοπλιστικό κεφάλαιο της Ακτοπλοΐας στον καθορισμό των ναύλων και εισιτηρίων, στην συχνότητα των δρομολογίων με κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας τους και την παραπέρα επιβάρυνση του επιβατικού κοινού και ευρύτερα για τους χρήστες των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής οι ρυθμίσεις και οι διατάξεις του νομοσχεδίου συνιστούν ένα νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα επιβαρύνει την ποιότητα των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για τους επιβάτες - χρήστες και τα εργατικά δικαιώματα των Ναυτεργατών.

Είναι σαφές παίρνοντας υπόψη την κοινωνική διάσταση της Ακτοπλοΐας ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των νησιών και κυρίως των αποκαλούμενων ως άγονων όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά νομιμοποιούνται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Έτσι το ελληνικό δημόσιο προσφέρει πακτωλό εκατομμυρίων στους εφοπλιστές για να διατηρούν τα προβληματικά πλοία τους και να αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Το μοντέλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ακτοπλοΐα έχει φάει τα ψωμιά του, βρίσκεται σε τραγική αναντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες των νησιών, αποτελεί εμπόδιο στην ουσιαστική τους ανάπτυξη.

Από αυτό το γεγονός προκύπτει η ανάγκη ενός κοινού μετώπου πάλης νησιωτών - ναυτεργατών και των μαζικών και συνδικαλιστικών τους φορέων να προωθήσουν μια εναλλακτική η οποία θα είναι στο πλαίσιο ενός δημόσιου φορέα ο οποίος θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στον ευαίσθητο τομέα των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Αντώνης Νταλακογεώργος

Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ.: Η δήλωση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ έγινε και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα <ΠΡΙΝ> της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής αριστεράς στο κυριακάτικο φύλλο της 22/3/2020

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020 20:31
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή