Σήμερα: 15/10/2025
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024 11:43

Συντριβή για Α΄ Πλοιάρχους - Α΄ Μηχανικούς - Ασέβεια, κοροϊδία, εμπαιγμός, περιφρόνηση στους ήρωες της εφοδιαστικής και υγειονομικής κρίσης.

Γράφτηκε από τον

 

 2024-03-05_132320.jpg

 

Το σημερινό μας έγγραφο αποτελεί συνέχεια δεκάδων ακόμη με τα οποία η ΠΕΝΕΝ αναδεικνύει και στιγματίζει την προκλητική στάση του συλλογικού εφοπλιστικού φορέα στην ποντοπόρο Ναυτιλία, την ΕΕΕ.

Ο λόγος είναι η άρνηση και η αδιαλλαξία τους να συνομολογήσουν και  να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση και υπογραφή ΣΣΕ στα πλοία άνω των 4500 κοχ.

Η τελευταία ΣΣΕ υπογράφτηκε πριν από 14 χρόνια (2010).

Στο διάστημα αυτό έχουν σημειωθεί τεράστιες αλλαγές σε ό,τι αφορά το εισόδημα των Ναυτεργατών.

Ενδεικτικά σημειώνουμε τα σκληρά φορολογικά μέτρα που έχουν παρθεί (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης) αυξήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία,  φόροι εισοδήματος, εκτίναξη του πληθωρισμού, η συνεχιζόμενη ακρίβεια) παράγοντες σημαντικοί που έχουν συντελέσει στην αισθητή μείωση του εισοδήματος όλων των Ναυτεργατών και ιδιαίτερα σε αυτούς που απασχολούνται στην ποντοπόρο Ναυτιλία!

Το ίδιο διάστημα όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΕ, οι Έλληνες εφοπλιστές απεκόμισαν  αστρονομικά κέρδη, αύξησαν εντυπωσιακά το στόλο τους και ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στην παγκόσμια Ναυτιλία την περίοδο της εφοδιαστικής και υγειονομικής κρίσης και του ρωσο-ουκρανικού πολέμου που μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Μέσα σε αυτή την κρίση οι Ναυτεργάτες αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα με την παλιννόστηση τους και πολλές χιλιάδες από αυτούς εγκλωβίστηκαν στα πλοία μέχρι και δυο ολόκληρα χρόνια!

Δικαιολογημένα αποδόθηκε στους Ναυτεργάτες ο τιμητικός τίτλος ΗΡΩΕΣ της υγειονομικής και εφοδιαστικής κρίσης διότι στάθηκαν όρθιοι και διασφάλισαν το θαλάσσιο εμπόριο, τον εφοδιασμό και την τροφοδοσία σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Η κρίση αυτή έχει πλέον εκλείψει παρά το γεγονός αυτό οι μεγαλοεφοπλιστές της ποντοπόρου Ναυτιλίας (ΕΕΕ) εξακολουθούν την ίδια γραμμή της αδιαλλαξίας αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά  την έλλειψη σεβασμού στο Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας για τον οποίο κατά τα λοιπά χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την συμβολή τους στο Ναυτιλιακό θαύμα της χώρας…

Σημειώνουμε ότι την αντίστοιχη περίοδο των τελευταίων 14 ετών οι Ναυτεργάτες στην επιβατηγό Ναυτιλία είχαν αυξήσεις στους μισθούς τους κατά 17%...

Ακόμη χειρότερα η καθήλωση – πάγωμα των μισθών τους στο μακρινό 2010 έχει καθοριστική επίδραση στις συντάξιμες αποδοχές οι οποίες πλέον έχουν κατρακυλήσει σε δραματικά χαμηλά επίπεδα!

Για το μέγεθος της πανωλεθρίας που έχουν υποστεί οι συντάξεις των Ναυτεργατών στην ποντοπόρο Ναυτιλία παραθέτουμε τους εν ενεργεία μισθούς Α΄ Πλοιάρχων - Α΄ Μηχανικών και Λοστρόμων με βάση τους οποίους βγαίνει το τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης και ταυτόχρονα τους συγκρίνουμε με τους αντίστοιχους μισθούς της Ακτοπλοΐας για αυτές τις τρεις ειδικότητες… Όπως είναι γνωστό στην ποντοπόρο Ναυτιλία η συντριπτική πλειοψηφία είναι εδώ και πολλά χρόνια Έλληνες, ο Α’ και ο Β’ Πλοίαρχος και ο Α’ και ο Β΄ Μηχανικός.

Οι εισφορές προς το ΝΑΤ υπολογίζονται με βάση τον βασικό μισθό προσθέτοντας σε αυτό το επίδομα 22% των Κυριακών και επιπλέον το επίδομα αδείας σύμφωνα με το Π.Δ 913/1978, άρθρα 84 και 85 τα οποία περιλαμβάνονται και στο άρθρο 38 του νόμου 4387/2016.

Με βάση τα παραπάνω παραθέτουμε τον σχετικό πίνακα για τις ειδικότητες Α’ Πλοιάρχου (Α’ Μηχανικού) Β’ Μηχανικού (Υποπλοιάρχου) και του Λοστρόμου.

Ειδικότητα

Ποντοπόρα Φ/Γ

Διαφορά μισθού βάση ΣΣΕ

Ακτοπλοΐα Ε/Γ – Ο/Γ

Σύνολο  συντάξιμου Φ/Γ

Διαφορά συντάξιμου υπολογισμού

Σύνολο συντάξιμου Ε/Γ – Ο/Γ

Πλοίαρχος

2.712,26€

25,63%

3.407,60€

4.512,00€

24,56%

5.620,00€

Β’ Μηχανικός

1.417,32€

42,00%

2.014,96€

2.357,00€

41,03%

3.324,00€

Ναύκληρος

1.070,83€

41,00%

1.505,35€

1.779,73€

39,57%

2.483,50€

Τα αναγραφόμενα ποσοστά του πίνακα μας δείχνουν τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν στις τρεις ειδικότητες μεταξύ Ακτοπλοΐας και ποντοπόρου Ναυτιλίας και την πελώρια ζημιά στις συντάξεις των ποντοπόρων από την μη υπογραφή ΣΣΕ!

Δυστυχώς σε αυτή την απερίγραπτη σκανδαλώδη κατάσταση έχουν βαρύτατες ευθύνες οι συνδικαλιστικοί υποτελείς στο εφοπλιστικό δόγμα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας στην ΠΝΟ.

Έως τώρα ο ΓΓ της ΠΝΟ και η ομάδα του δεν έχουν ψελλίσει δημόσια ούτε μια λέξη για την υπογραφή ΣΣΕ!

Από την άλλη το μπλοκ των δυνάμεων του ΠΑΜΕ (ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ- ΠΕΕΜΑΓΕΝ) σιωπούν σε κάθε πρόταση της ΠΕΝΕΝ που βάζει μπροστά την διεκδίκηση και τους ίδιους τους Ναυτεργάτες για τα δικαιώματα τους….

Όσο κι αν κρύβονται  οι μεγαλοσχήμονες  Έλληνες εφοπλιστές της ποντοπόρου Ναυτιλίας δεν πρόκειται να τους αθωώσει κανείς από το Ναυτεργατικό κόσμο για την προκλητική αδιαφορία τους.

Η δυσαρέσκεια όλου αυτού του κόσμου ενισχύεται κάθε μέρα που περνά και μετατρέπεται σε οργή και αγανάκτηση και αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει σε οργανωμένο αγώνα μέσα και έξω από τα καράβια!

Τις επόμενες ημέρες η ΠΕΝΕΝ θα ανακοινώσει την οργάνωση κινητοποίησης στην οποία θα περιλαμβάνεται και η διεκδίκηση για υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στην ποντοπόρο Ναυτιλία.

Το επόμενο βήμα μας στον επικοινωνιακό τομέα θα είναι μια αποκαλυπτική και αιχμηρή αφίσα στους δρόμους του Πειραιά και της Αθήνας για τους πρωταγωνιστές (εφοπλιστές) αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.

Έτσι ώστε να γνωρίσει ευρύτερα ο λαός και οι εργαζόμενοι ποιοι είναι αυτοί που εμπαίζουν τους πραγματικούς στυλοβάτες της Ναυτιλίας μας, τους Έλληνες Ναυτεργάτες!

 

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024 10:53
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή