Σήμερα: 19/04/2024
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 10:11

Υπουργείο Εργασίας -Συνάντηση για την αναδιανομή των αποθεματικών του ΕΛΟΕΝ. -Μοιράζουν ψίχουλα από τα λεφτά των Ναυτεργατών!

Γράφτηκε από τον

IMG_20221207_122438_893.jpg

Στις 7/12 πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας που είχε προτείνει η ΠΕΝΕΝ στο Υπουργείο Εργασίας και ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπείας με τον Υφυπουργό κ. Π. Τσακλόγλου.

Όπως προκύπτει από την σύσκεψη που έγινε και η οποία είχε κεντρικό ζήτημα την διεκδίκηση της αναδιανομής του αποθεματικού του ΕΛΟΕΝ προς όλους τους δικαιούχους Ναυτεργάτες για τα προηγούμενα χρόνια η θέση του Υφυπουργού ήταν η εξής:

  • -Η κυβέρνηση απορρίπτει την θέση για την διάθεση των αποθεματικών, αυτών που αποτελούν την συνεισφορά των Ναυτεργατών μέσω των κρατήσεων που γίνονται ανά μήνα από το μισθό τους!

Το επιχείρημα που επινοήθηκε για να απορριφθεί αυτή η πρόταση μας  ότι δεν προβλέπεται από τον νόμο, τον οποίο  όμως η ίδια και η προηγούμενη αρνείται να τροποποιήσει!

  • -Ο Υφυπουργός πρότεινε σε πλήρη αντίθεση με το Ναυτεργατικό αίτημα, να δοθεί για το 2022 (και τα επόμενα χρόνια) ένα 10% από τα ετήσια έσοδα του οργανισμού, που ανέρχονται περίπου σε 10 εκατ. ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει μια αύξηση που θα δοθεί αναδρομικά για το τρέχον έτος και αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 40- 45 ευρώ για ένα δικαιούχο που έχει Ναυτολόγηση μέσα στο έτος 7 μήνες. Δηλαδή πρόκειται πραγματικά για ψίχουλα και αυτό αποτελεί πρόκληση, η διαχείριση των οικονομικών να γίνεται σύμφωνα με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική η οποία όπως και σε άλλους τομείς  επιλέγει τα ημίμετρα για να κατευνάσει  την γενικευμένη λαϊκή αντίδραση από την ασκούμενη πολιτική της!

Μόνο που για την περίπτωση του ΕΛΟΕΝ κάνει αυτή του ξενοδόχου (αντί των Ναυτεργατών) αφού το κράτος δεν έχει έως σήμερα εισφέρει στα έσοδα και στο αποθεματικό του φορέα ούτε ένα cent του ευρώ!

Κατά τα λοιπά αυτό που φαίνεται από την πρόταση του Υφυπουργού για να ακριβολογούμε είναι: Από τα 67 εκατ. ευρώ θα διαθέσει περί των 3,5 εκατ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στο 5,2% του συνολικού σημερινού αποθεματικού!

Το δήθεν άγχος και ο πόνος των αρμόδιων Υπουργών για το αποθεματικό του σήμερα και του αύριο στο ΕΛΟΕΝ θεωρούμε ότι είναι παραπλανητικό και υποκριτικό αφού το κράτος άρπαξε μέσα σε ένα βράδυ 37 εκατ. ευρώ που ήταν το κούρεμα των αποθεμάτων του ΕΛΟΕΝ!

Απ΄ όλα τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι η κυβερνητική πολιτική συνιστά εμπαιγμό και κοροϊδία για τους Ναυτεργάτες.

Απαιτούμε το κράτος να μην έχει καμία ευθύνη στην οικονομική και διοικητική διαχείριση του ΕΛΟΕΝ και η αποφασιστική αρμοδιότητα να περάσει στους εκπροσώπους των Ναυτεργατικών Σωματείων.

Αρνούμαστε να συναινέσουμε στα ψίχουλα που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση από τον μόχθο των ίδιων των Ναυτεργατών που θαλασσοδέρνονται για να κάνει κουμάντο στη διαχείριση του φορέα τους η κυβέρνηση.

Διεκδικούμε να γίνει αναδιανομή τουλάχιστον του 50% του αποθεματικού και δικαιούχοι να είναι όλοι οι Ναυτεργάτες που δούλεψαν τα τελευταία 7- 8 χρόνια και είχανε παιδιά σύμφωνα με τα οριζόμενα του ΕΛΟΕΝ.

Σημειώνουμε ότι στην παράσταση διαμαρτυρίας πήραν μέρος μέλη της ΠΕΝΕΝ και του ΠΣΣ- ΝΑΤ.

 

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 10:23
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή