Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 12:24

ΠΝΟ: Καταψηφίστηκαν απολογισμός 2020 - προϋπολογισμός 2021 από τα 13 Ναυτεργατικά Σωματεία - Απόφαση για σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου μέχρι τέλος του Μάη

Γράφτηκε από τον

_Κατάληψη.jpg

Κατά τις πρόσφατες επισκέψεις και συσκέψεις στα πλοία της Ακτοπλοΐας που έκανε κλιμάκιο της ΠΕΝΕΝ μεταξύ των άλλων τέθηκαν και ερωτήματα που αφορούν την τελευταία συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ.

Ενημερώνουμε σχετικά ότι στην συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ η οποία συγκλήθηκε στις 22/4 μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και τα οικονομικά (ισολογισμός 2020 - προϋπολογισμός 2021) τα οποία καταψηφίστηκαν από τους Προέδρους των 13 Ναυτεργατικών σωματείων!

Η καταψήφιση αυτή αναντίρρητα συνιστά ένα σοβαρότατο πρόβλημα από το οποίο προκύπτει απόλυτη διάσταση απόψεων ανάμεσα στην γραμμή του Γ.Γ της ΠΝΟ και της Διοίκησής της.

Ο τρόπος επίλυσης, σύμφωνα με το καταστατικό της Ομοσπονδίας στο άρθρο 10 παρ. 4 προβλέπονται τα εξής: "εν περιπτώσει διαφωνίας της Διοίκησης μετά του Γεν. Γραμματέα επί σοβαρού τινός θέματος καλείται αμέσως το Γενικό Συμβούλιο και αποφαίνεται επί τούτου".

Στην συνέχεια και μετά από διαλογική συζήτηση τα μέλη της Διοίκησης της ΠΝΟ (διαφωνούντος του Γ. Χαλά) αποφάσισαν την σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΝΟ, αυτό να γίνει έως το τέλος του Μάη 2021, εφόσον στο μεταξύ, όπως αναμένεται, αρθούν και τα περιοριστικά μέτρα περί δημόσιων συναθροίσεων.

Στην συνεδρίαση της Διοίκησης για την σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου αναμένεται να κατατεθούν και άλλες προτάσεις που αφορούν τα Ναυτεργατικά προβλήματα, την στρατηγική της ΠΕΝΕΝ σε αυτά καθώς επίσης και η ανάγκη ριζικής αλλαγής του αντιδραστικού καταστατικού της Ομοσπονδίας.

Στην παρέμβασή του στην συνεδρίαση της ΠΝΟ ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ μεταξύ των άλλων σημείωσε:

Από την πλευρά μας θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η καταψήφιση των οικονομικών της ΠΝΟ έχει και συμβολικό αλλά και βαθειά ουσιαστικό χαρακτήρα.

Στο πρώτο είναι η καταστατική δέσμευση που προκύπτει για την σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου η οποία κατά την γνώμη μας έχει καθυστερήσει δραματικά και αποτελούν προφάσεις εν αμαρτία τα περί υγειονομικού προβλήματος όταν την ίδια περίοδο κυβέρνηση - εφοπλιστές έχουν κλιμακώσει την επίθεσή τους ενάντια στους Ναυτεργάτες, στις ΣΣΕ, στα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα.

Εξάλλου η προστασία και η τήρηση των υγειονομικών μέτρων για την σύγκληση του Γ.Σ μπορούσαν να τηρηθούν με ευλάβεια, τόσο σε μεγάλους κλειστούς χώρους όσο και σε εξωτερικούς χώρους...όμως η επίκληση του υγειονομικού προβλήματος είναι συνειδητή πολιτική επιλογή από αυτούς που την επικαλούνται ώστε να μη συνεδριάσουν τα όργανα και να μη ληφθούν αποφάσεις για την υπεράσπιση των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

Επιγραμματικά δύο λόγια για το ουσιαστικό μέρος της καταψήφισης από μέρους μας των οικονομικών.

Σε ότι αφορά την ουσία στα οικονομικά της ΠΝΟ, είτε αυτό αφορά τα έσοδα, είτε τα έξοδα, αυτά γίνονται μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και του εκάστοτε Γ.Γ ώστε αυτός να ελέγχει μέσω των οικονομικών τα Σωματεία που είναι εξαρτημένα οικονομικά από την ΠΝΟ και με τον τρόπο αυτό να διαιωνίζεται το διαίρει και βασίλευε.

Από την άλλη οι γνωστές - αμαρτωλές συμβάσεις με τα ελληνόκτητα ξένης σημαίας ευκαιρίας πλοία προσφέρουν την δυνατότητα στους εφοπλιστές από την μία να κρατούν την ΠΝΟ κάτω από την κηδεμονία τους και από την άλλη μέσω ITF - ΠΝΟ να εφαρμόζουν την ρατσιστική αρχή της διαφοροποίησης των μισθολογίων σύμφωνα με την χώρα προέλευσης των Ναυτεργατών και αυτοί να υφίστανται διπλή εκμετάλλευση.

Ταυτόχρονα έχουμε επανειλημμένα τονίσει την κάθετη αντίθεσή μας με την δομή, την λειτουργία, την οικονομική διαχείριση όπως αυτή γίνεται έως σήμερα και χαρακτηριστικό στοιχείο της είναι η αδιαφάνεια, η ανυπαρξία οποιουδήποτε ουσιαστικού ελέγχου και συνολικά (καταστατικό - οικονομική διαχείριση - τακτική και στρατηγική) να μετατρέπουν την Ομοσπονδία σε στυλοβάτη του εφοπλιστικού δόγματος για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους.

Κατά συνέπεια το όχι της ΠΕΝΕΝ στα οικονομικά της δεν είναι ούτε πρόσκαιρο, ούτε συγκυριακό, ούτε επιβάλλεται από κάποια σκοπιμότητα της περιόδου που διανύουμε....

Είναι σαφές ότι η καταψήφιση των οικονομικών από το σύνολο των 13 Ναυτεργατικών σωματείων αποτελεί ακόμη μια σαφή απόδειξη της απώλειας εμπιστοσύνης στον σημερινό Γ.Γ της ΠΝΟ ο οποίος επιβάλλεται πλέον να δρομολογήσει την σύγκλιση του οργάνου, του Γενικού Συμβουλίου των αντιπροσώπων της ΠΝΟ, και με την σειρά του αυτό να εξετάσει και να αποφασίσει για όλα τα επίμαχα ζητήματα που αναφέρουμε στις θέσεις μας.

Τέλος προς επίρρωση όλων των παραπάνω υπογραμμίζουμε ότι οι εκπρόσωποι της ΠΕΝΕΝ από το 1983 έως και σήμερα σταθερά για τους λόγους που αναφέρουμε συνοπτικά παραπάνω καταψηφίζουν τα οικονομικά τόσο σε επίπεδο Διοίκησης ΠΝΟ όσο και στα υπόλοιπα όργανα (Γενικά Συμβούλια - Συνέδρια) και τέλος επισημαίνουμε ότι είμαστε το μοναδικό σωματείο μέχρι σήμερα που αρνηθήκαμε να συμμετέχουμε σε ψηφοφορία - παρωδία για εξελεγκτική επιτροπή η οποία εκλέγεται από τα μέλη της Διοίκησης για να ελέγξουν τον εαυτό τους!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 12:30
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή