Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 08:33

Πύρρειος η νίκη των εφοπλιστών - Άρθρο - Παρέμβαση

Γράφτηκε από τον

_ΝΑΥΤΗΣ_21-1-2020.jpg

Εδώ και 10 χρόνια το εφοπλιστικό κατεστημένο και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (αξιοποιώντας την στάση του παραδομένου ν.σ.κ του εργοδοτικού και κομματικού συνδικαλισμού) έθεσε επί τάπητος την κατάργηση της ΣΣΕ για την ποντοπόρο Ναυτιλία.

Για τον σκοπό αυτό επίσης επιστράτευσε όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες πληρωμένες γραφίδες στον δημοσιογραφικό χώρο για να σηκώσει ένα τεράστιο κουρνιαχτό προκειμένου η βρώμικη αυτή πρωτοβουλία της να περάσει σε ευρύτερα κοινωνικά - λαϊκά στρώματα και στην νεολαία που ασφυκτιά όλα αυτά τα χρόνια κατέχοντας σταθερά επίπεδα ρεκόρ στην ανεργία, παράλληλα να σηματοδοτήσουν ότι δήθεν κόπτονται για την ανεργία και ότι με την πρωτοβουλία τους θα συμβάλουν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού κοινωνικού προβλήματος.

Παράλληλα εγκαινίασαν μια προβοκατόρικη επίθεση ενάντια στην ΠΕΝΕΝ την οποία επιδίωξαν να στιγματίσουν ότι αποτελεί τον συνδικαλιστικό φορέα που αντιστέκεται στην απασχόληση νέων ανθρώπων στην Ναυτιλία, εξυπηρετεί με την άρνησή της ύποπτα και αλλότρια συμφέροντα και έριξαν στην πυρά τον Πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ ως υπαίτιο και υπεύθυνο για τα εμπόδια που βρίσκουν στον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό.

Από κοντά στην κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν και οι εφοπλιστόδουλες αστικές κυβερνήσεις που είχαν την διαχείριση της χώρας όλο αυτό το διάστημα, ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ - ΣΥΡΙΖΑ ο καθένας με τον τρόπο του έκαναν σημαία την άθλια εφοπλιστική επικοινωνιακή επιχείρηση.

Όλες οι παραπάνω δυνάμεις συσκότισαν, απέκρυψαν και αποσιώπησαν ότι ο εφοπλιστικός σχεδιασμός αφορούσε τον διακαή τους πόθο να συντρίψουν και να κουρελιάσουν τα εργασιακά δικαιώματα των Ναυτεργατών και να στείλουν στον κάλαθο των αχρήστων την 76χρονη ΣΣΕ εργασίας που κατακτήθηκε με αίμα, θυσίες και πολύχρονους αγώνες.

Η εφοπλιστική προπαγάνδα νυχθημερόν διαφήμιζε ότι η ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία μπορεί να απορροφήσει έως 200.000 ανέργους και νέους και να δώσει δουλειά, ελπίδα και προοπτική και ότι οι εφοπλιστές ανοίγουν τις πόρτες για να αντιμετωπισθεί το υπ' αριθμό 1 κοινωνικό πρόβλημα που μαστίζει την χώρα και την κοινωνία.

Τα ελεγχόμενα από αυτούς τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες, ιστοσελίδες και δημοσιογράφοι που είναι στην υπηρεσία τους ανέλαβαν αυτά τα χρόνια να υπενθυμίζουν συχνά - πυκνά την θεάρεστη εφοπλιστική πρωτοβουλία και να κατακεραυνώνουν την οπισθοδρομική ΠΕΝΕΝ που βάζει βέτο και αντίσταση για να μην ευοδωθούν τα σχέδιά τους!!!

Η εναρκτήρια καμπάνια τους έκανε λόγο για 200.000, μετά από μερικά χρόνια ο πολυπράγμων πρόεδρος της ΕΕΕ μείωσε τον αριθμό σε 60.000 ενώ πιο πρόσφατα έκανε πλέον λόγο για όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.....

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Υπουργοί του στην Ναυτιλία διεξήγαγαν έντονες προσπάθειες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις το εγχείρημα των εφοπλιστών να υλοποιηθεί επιδιώκοντας την έγκριση και την συγκατάθεση των ναυτεργατικών σωματείων (πλειοψηφία) έτσι ώστε οι ίδιοι στην βρώμικη αυτή δουλειά υπέρ των εφοπλιστών να περάσουν το ποτάμι χωρίς να βραχούν.

Η έντονη και αποφασιστική αντίδραση της ΠΕΝΕΝ, οι πολύμορφες δράσεις της, οι πρωτοβουλίες της σε επικοινωνιακό επίπεδο (αφίσες - ανακοινώσεις - δελτία τύπου - κατάληψη γραφείων της ΕΕΕ κ.λπ), έκοψε τα χέρια και τα πόδια όλων εκείνων των δυνάμεων στο εσωτερικό της ΠΝΟ να συμπράξουν σε αυτό το έγκλημα της κατάργησης της ΣΣΕ των Ναυτεργατών.

Όμως η ανοιχτή συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κατάργηση της ΣΣΕ έστρωσε τον δρόμο στην Ν.Δ και με την άνοδό της στην διακυβέρνηση της χώρας στο τέλος του περασμένου Ιούλη να φέρει νύχτα τροπολογία και με διαδικασία εξπρές να περάσει τελικά την επαίσχυντη νομοθετική ρύθμιση που καταργεί την ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Η τροπολογία αυτή είχε την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων ενώ σε αυτή η Ν.Δ έκανε ακόμη ένα βήμα στην κατεύθυνση ικανοποίησης του παρασιτικού εφοπλιστικού κεφαλαίου συμπεριλαμβάνοντας πλέον και τους κατώτερους αξιωματικούς (Γ΄ Πλοίαρχο, Γ΄ Μηχανικό) τους οποίους μαζί με τα πληρώματα τους επιφυλάσσει εργασιακές σχέσεις, μισθούς και ΣΣΕ σύμφωνα με τα διεθνή κρατούντα, δηλαδή της ΣΣΕ της ITF με τα κατώτατα μισθολόγια που αφορούν τους Ναυτεργάτες των τρίτων χωρών!!

Επίσης η Ν.Δ προώθησε και ψήφισε στο ίδιο νομοσχέδιο και την ουσιαστική κατάργηση του μοναδικού έλληνα που ήταν κατοχυρωμένος στην ποντοπόρο ναυτιλία, του Α΄ Πλοιάρχου ενώ προχώρησε και σε πλήθος στοχευμένων αντιδραστικών παρεμβάσεων που έχουν ως κύριο στόχο, έπειτα από αξίωση των εφοπλιστών, την ιστορική ΠΕΝΕΝ.

Μετά από 10 χρόνια το κομπραδόρικο εφοπλιστικό κατεστημένο μπορεί να πανηγυρίζει ότι κέρδισε σε αυτή την πολυετή μάχη, όμως ο πόλεμος είναι μπροστά μας.

Προς το παρόν εκείνο το οποίο πληροφορούμαστε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ναυτιλιακών εταιριών της ποντοπόρου ναυτιλίας (ελληνικής και ελληνόκτητης) όχι μόνο δεν έχουν εντάξει στον σχεδιασμό τους την επαναφορά των ελλήνων ναυτεργατών αλλά αντίθετα δηλώνουν μετ' επιτάσεως ότι δεν προτίθενται να βάλουν ούτε έναν έλληνα Ναυτεργάτη.

Εάν η ρύθμιση αυτή μείνει στα χαρτιά τότε προκύπτουν μια σειρά ενδιαφέροντα σημαντικά νέα στοιχεία που αφορούν την εφοπλιστική στρατηγική για τα οποία θα μιλήσουμε εκτενώς σε νεότερο κείμενο μας..,

Στην φάση αυτή αναμένουμε την είσοδο των "200 χιλιάδων νέων" ή των "60 χιλιάδων" ή των "όσο το δυνατόν περισσοτέρων ελλήνων" στην "μεγάλη ελληνική ναυτιλία των εφοπλιστών" για να τους αποδείξουμε ότι θα είναι πύρρειος η νίκη τους.....

Αντώνης Νταλακογεώργος

Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 11:34
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή