Σήμερα: 19/03/2024
Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 06:55

Κοσμοπλημμύρα στην πορεία των εργαζομένων και συμβασιούχων των ΟΤΑ. Χημικά εξαπέλυσαν τα ΜΑΤ. Ο αγώνας να λάβει ευρύτερες διαστάσεις

Γράφτηκε από τον

poreia-ota-22iouni-3.jpg

Ο αγώνας στους ΟΤΑ να γίνει πυρήνας ενός ευρύτερου ανατρεπτικού κινήματος εργαζομένων και ανέργων

Πάρα πολλές χιλιάδες εργαζομένων και ιδιαίτερα συμβασιούχων των ΟΤΑ έδωσαν το ενωτικό και αγωνιστικό παρόν στην μαχητική συγκέντρωση στην Πλ. Καραϊσκάκη και πορεία στη Βουλή, μετά την πετυχημένη σημερινή απεργία τους, με αίτημα να σταματήσουν οι απολύσεις των συμβασιούχων και να προσληφθούν με σταθερές εργασιακές σχέσεις.

Στη συγκέντρωση και πορεία έδωσε το παρόν στην πρώτη γραμμή αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε με επικεφαλής τον Παναγ. Λαφαζάνη, ο οποίος με δηλώσεις του στήριξε απολύτως τον αγώνα και τα αιτήματα των απεργών και διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές περνώντας έξω από το Υπ. Εσωτερικών πέταξαν σκουπίδια στην είσοδο του και συνέχισαν μέχρι τη Βουλή.

Στην Βουλή, με εντολή προφανώς της κυβέρνησης, ο υπεύθυνος ασφαλείας αλαζονικά και αυταρχικά φερόμενος δεν επέτρεψε την είσοδο σε ευρεία αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με συνέπεια να προκληθεί ένταση και εντελώς αναίτια τα ΜΑΤ να εκτοξεύσουν εναντίον των διαδηλωτών χημικά, πράγμα που είχε ως συνέπεια και τον τραυματισμό γυναίκας, η οποία διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο.

Αποδοκιμασίες Πατούλη

Οι διαδηλωτές, στο ύψος του Υπ. Εσωτερικών, γιουχάϊσαν και πέταξαν αντικείμενα στον διερχόμενο Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.

Αγώνας μέχρι τέλους

Στη Βουλή η αντιπροσωπεία των ΟΤΑ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, ενώ στο Υπ. εσωτερικών με την Τασία Χριστοδουλοπούλου, χωρίς οι συναντήσεις να αποφέρουν κάτι το θετικό.

Οι εργαζόμενοι και συμβασιούχοι των Δήμων, έχουν μπροστά τους ένα σκληρό και επίμονο αγώνα ενάντια σε όλο το μνημονιακό μπλοκ, δεν έχουν, όμως, καμιά άλλη επιλογή από το να επιδείξουν αντοχή και να συνεχίσουν μέχρι τέλους τον ελπιδοφόρο αγώνα τους και μέχρι τη νίκη.

Συνεχίζουμε με καταλήψεις γκαράζ και αποκλεισμό σε χωματερές ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ – «Δεν θα μας λυγίσουν με χημικά και καταστολή» πρόσθεσε

Ενδεικτική των προθέσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ η δήλωση του πρόεδρο της ομοσπονδίας Νίκου Τράκα ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των εργαζομένων με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση η απάντησή του ήταν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Προανήγγειλε, δε, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με κλείσιμο των γκαράζ και καταλήψεις σε χωματερές της χώρας χωρίς να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Δήλωση του Γιώργου Χαρίση

”Η σημερινή 24ωρη απεργία της ΠΟΕΟΤΑ και το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα, έδωσαν ένα αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η κοροϊδία και ο εμπαιγμός των χιλιάδων συμβασιούχων τελείωσε.

Οι δέκα χιλιάδες απολυμένοι εργαζόμενοι των ΟΤΑ απαίτησαν ενωτικά και αποφασιστικά ότι θα αγωνιστούν μέχρι το τέλος για να παραμείνουν στην εργασία.

Τα αιτήματα της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι η μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα και στις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, σε αορίστου χρόνου, η κάλυψη όλων των αναγκών των ΟΤΑ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο σημερινό συλλαλητήριο η κυβέρνηση απάντησε με ΜΑΤ και βία, ενώ οι εργαζόμενοι έδωσαν την απάντηση με την ένταση και την κλιμάκωση των αγώνων τους.

Η ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση του αποκλεισμού όλων των αμαξοστασίων και των ΧΥΤΑ όλης της χώρας, νέο συλλαλητήριο για τη Δευτέρα 26 Ιούνη 2017 και 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 29 Ιούνη, καθώς και στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, στο προεδρείο της βουλής και σ’ όλα τα κόμματα πλην ΧΑ, που θα προβλέπει την μετατροπή όλων των συμβάσεων των παραπάνω κατηγοριών των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ αφορούν όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, έρχονται σε ρήξη με τον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών για διεύρυνση της ευέλικτης και ελαστικής εργασίας και είναι ανάγκη το εργατικό-λαϊκό κίνημα και οι οργανώσεις της Αριστεράς να συμπαραταχθούν μ’ αυτόν τον αγώνα για μπορεί και πρέπει να είναι νικηφόρος.”

Δήλωση Γρ. Καλομοίρη, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ

”Οι χιλιάδες συμβασιούχοι στην καθαριότητα εργαζόμενοι των δήμων και οι μόνιμοι συνάδελφοι τους από ολόκληρη τη χώρα έστειλαν σήμερα ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση.

Ότι είναι αποφασισμένοι να επιβάλλουν τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου. Ένα αίτημα που έχει τεράστια κοινωνική, πολιτική και ηθική νομιμοποίηση.

Ταυτόχρονα, οι ηγεσίες της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Πρωτοπορίας (πρώην ΠΑΣΚ), ΔΑΚΕ και της ΑΕΚΕ (παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ), αρνούμενες να ψηφίσουν αυτό το αίτημα στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, απέδειξαν ότι τοποθετούνται μόνιμα πλέον απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων, στηρίζοντας τις πολιτικές των μνημονιακών κομμάτων.”

Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε – Ο.Τ.Α

Εντείνουμε και συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά και δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. απέρριψε τους ελιγμούς Σκουρλέτη  (βλ. παρακάτω) για τους συμβασιούχους και μετά τη μεγαλειώδη σε όγκο και παλμό απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, γεγονός που στέλνειτο μήνυμα της συνέχισης και κλιμάκωσης αυτού του δίκαιου αγώνα, σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τα εξής:

  1. Τη συνέχιση του αποκλεισμού όλων των αμαξοστασίων των Δήμων της χώρας και καλεί όλα τα Σωματεία, ακόμα και αυτά που δεν έχουν συμβασιούχους, να συμπαραταχθούν σ’ αυτόν τον αγώνα και να γενικευτεί ο αποκλεισμός παντού. Ο αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην καθαριότητα και στις άλλες υπηρεσίες των Δήμων, είναι υπόθεση όλων των εργαζόμενων, σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, γιατί παλεύουν για την κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα.

  2. Κανένα απορριμματοφόρο δεν θα κυκλοφορεί και δεν θα κάνει περισυλλογή απορριμμάτων. Συνεχίζεται κανονικά μόνο η αποκομιδή των νοσοκομειακών αποβλήτων και από άλλους ευαίσθητους κοινωνικά χώρους.

  3. Αποχή το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Ιουνίου 2017 από κάθε υπερωριακή απασχόληση.

  4. Συνεχίζεται και επεκτείνεται σ’ όλες τις Περιφέρειες και τους Νομούς της χώρας ο αποκλεισμός των Χ.Υ.Τ.Α., από τους εργαζόμενους τους, αλλά και με τη συνδρομή των Σωματείων των Δήμων των αντίστοιχων περιοχών.

  5. Ο Χ.Υ.Τ.Α. Αττικής συνεχίζει, όπως έκανε από την πρώτη ημέρα της έναρξης των κινητοποιήσεων να διευκολύνει μόνο τα νοσοκομειακά απορρίμματα, των ευαίσθητων κοινωνικά χώρων και των λαϊκών αγορών και μόνον κατόπιν έγγραφης βεβαίωσης από το αντιπροσωπευτικό Σωματείο του αντίστοιχου Δήμου.

  6. Τη ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 θα πραγματοποιηθεί νέο Συλλαλητήριο στην Αθήνα και στις πρωτεύουσες όλων των Νομών της χώρας. Για το λόγω αυτό προκηρύσσεται Πανελλαδική Στάση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους (και των υπηρεσιών δηλαδή που δεν είναι σε αποκλεισμό η λειτουργία τους) των Ο.Τ.Α. από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας. Η Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Καρόλου 24). Θα ακολουθήσει Πορεία Διαμαρτυρίας στη Βουλή και το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

  7. Την ΤΡΙΤΗ και ΤΕΤΑΡΤΗ 27 και 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 παραμένουν σε αποκλεισμό όλα τα αμαξοστάσια των Δήμων, ενώ τα Σωματεία μπορούν να διευρύνουν, με αποφάσεις τους, τους χώρους που θα είναι αποκλεισμένοι, ανάλογα με τις ιδιομορφίες σε κάθε Δήμο.

  8. Την ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 προκηρύσσεται νέα γενική 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στους Ο.Τ.Α. και Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην Αθήνα με πανελλαδική συμμετοχή, στις 10:30 το πρωί, έξω από τα γραφεία της Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α. στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Καρόλου 24) και πορεία στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

  9. Την κατάθεση άμεσα νομοθετικής ρύθμισης στο Προεδρείο της Βουλής και σ’ όλα τα κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής), για την οριστική επίλυση του προβλήματος και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί όλα τα Σωματεία να οργανώσουν πολύμορφες δραστηριότητες ενημέρωσης και κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και της Κ.Ε.Δ.Ε., των Π.Ε.Δ. και όλων των Δημοτικών Αρχών, προκειμένου ναεκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, υιοθετώντας τα αιτήματα της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και να μην προβούν σε καμιά απόλυση εργαζομένου, ούτε να αποδεχτούν λύσεις που θα διαιωνίζουν τα προβλήματα, όπως είναι η πρόσληψη διμηνιτών.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανεξάρτητα πολιτικής, παραταξιακής ή άλλης τοποθέτησης, δίνουν ενωμένοι αυτόν τον αγώνα, γεγονός που εκφράστηκε στις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις τους και αποτελεί την μοναδική εγγύηση για τη θετική τους έκβαση.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Νίκος Τράκας Βασίλης Πετρόπουλος

Πονηροί ελιγμοί Σκουρλέτη: Προς νομοθετική ρύθμιση για την παραμονή των συμβασιούχων

Στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα διασφαλίζει την παραμονή των συμβασιούχων-παρατασιούχων στην εργασία, για ακόμη μερικούς μήνες, μέχρι να υλοποιηθούν οι μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, στο προεδρείο της ΚΕΔΕ, με το οποίο συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι αυτή η λύση «πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα, τους νόμους, αλλά ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται και στις έκτακτες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε με τους όγκους των σκουπιδιών που σωρεύονται καθημερινά».

Επίσης, συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν άμεσα οι περίπου 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, ενώ κλήθηκαν οι δήμαρχοι να καταθέσουν τυχόν νέα αιτήματα για πρόσληψη προσωπικού στον συγκεκριμένο τομέα.

«Θα τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη διαδικασία της προκήρυξης των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης μετά τη συνάντηση.

Ο αγώνας στους ΟΤΑ να γίνει πυρήνας ενός ευρύτερου ανατρεπτικού κινήματος εργαζομένων και ανέργων

Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν ότι ο αγώνας των εργαζομένων στους ΟΤΑ θα πρέπει να παραμείνει και να ενισχυθεί ως ενωτικός και μαχητικός μέχρι τέλους και από την σκοπιά αυτή χαρακτήριζαν ως βλαπτική την στάση του ΠΑΜΕ να πραγματοποιήσει σήμερα χωριστή συγκέντρωση.

Τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι ο αγώνας των εργαζομένων στους ΟΤΑ μπορεί και πρέπει να προσλάβει ευρύτερες ακόμα και πανεργατικές διαστάσεις ενάντια στα μνημόνια, την λιτότητα, τις απολύσεις και την ανεργία.

Δίπλα στον αγώνα των ΟΤΑ μπορεί να αναπτυχθεί αγώνας των εργαζομένων στην Υγεία, στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όπως μπορεί να αναπτυχθεί μαζί με τον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ και ενωτικός αγώνας γενικότερα των ανέργων για εργασία.

Σήμερα στην κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ συμμετείχαν πολλοί/ες άνεργοι/ες, οι οποίοι δεν είχαν σχέση με τους ΟΤΑ.

Μας είπαν ότι συμμετέχουν στον αγώνα των ΟΤΑ για να μην προστεθούν και άλλοι άνεργοι στην κοινωνία μας και για να συνενωθούν εργαζόμενοι και άνεργοι σε κοινό ανατρεπτικό αντιμνημονιακό αγώνα για απασχόληση, μείωση και εξάλειψη της ανεργίας.

Μπράβο τους! Κάποιοι πρωτοπόροι δείχνουν ένα δρόμο, που πρέπει να γίνει χιονοστιβάδα.

ΠΗΓΗ: iskra.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 07:06
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή