Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 09:52

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΝΟΝΙ ΤΥΠΟΥ LEHMAN BROTHERS ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Γράφτηκε από τον

agonistikes_kinitop.jpg

ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 12.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στη δυσκολότερη καμπή της, η  ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα από τα μεγαλύτερα πιθανά κανόνια στην Ιστορία του επιχειρείν. Η αγορά παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις για την διάσωση ή την οριστική χρεοκοπία της πάλαι ποτέ πανίσχυρης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος καθώς το μέγεθος της διακύβευσης είναι πρωτόγνωρο: αφορά άμεσα πάνω από 11.000 εργαζόμενους της εταιρείας και πολλούς περισσότερους στη βιομηχανία, αφορά χιλιάδες προμηθευτές μεταξύ των οποίων μεγάλες και πολλές μικρότερες επιχειρήσεις, τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και το ίδιο το Δημόσιο.

Η Μαρινόπουλος δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία η δυνάμει Lehman Brothers της Ελλάδας. Τα χρέη της ξεπερνούν τα 1,3 δισ. ευρώ ή το 1% του ελληνικού ΑΕΠ και από αυτά τα 722 εκατ. ευρώ είναι οφειλές σε προμηθευτές,  μέσω των οποίων για χρόνια η Μαρινόπουλος χρηματοδοτούσε την θέση της στην αγορά καθυστερώντας την εξόφλησή τους. Αν συμβεί το «ατύχημα» οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για την πραγματική οικονομία και το ντόμινο που θα ακολουθήσει για εκατοντάδες προμηθευτές της, αναπόφευκτο. Κυβέρνηση και πιστωτές επιχειρούν να αποτρέψουν την χρεοκοπία. Σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη υπό τον Αλ. Φλαμπουράρη με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της διοίκησης της Σκλαβενίτης, του υφυπουργού Εργασίας Ανδρ. Νεφελούδη, και τις πιστώτριες τράπεζες.

Την ερχόμενη Παρασκευή 1 Ιουλίου θα παιχτεί ένα στοίχημα δισεκατομμυρίων στο Πολυμελές Πρωτοδικείο καθώς θα κριθεί αν το Δικαστήριο θα δώσει το «φιλί της ζωής» στην Μαρινόπουλος ή θα την βγάλει οριστικά την εταιρεία από την πρίζα.  Η εταιρεία επί της ουσίας ζητά  από το δικαστήριο να της παρασχεθεί η απαραίτητη νομική προστασία με την έκδοση διαταγής που θα απαγορεύει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον της μέχρι τις 16 Νοεμβρίου οπότε επιδιώκει να εκδικαστεί η κύρια αίτησή της για υπαγωγή στο άρθρο 99 προκειμένου να συνεχιστεί η τροφοδοσία των καταστημάτων και να αναζητήσει από κοινού λύσεις με τις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές. Προσδοκά ότι στο μεσοδιάστημα θα μπορούσε να εμφανιστεί επενδυτής (π.χ Σκλαβενίτης ή άλλος) για να συζητήσει επί συγκεκριμένου  σχεδίου. Αν το δικαστήριο δεν εγκρίνει την προστασία από τους πιστωτές, ο κίνδυνος «ξαφνικού θανάτου» και χρεοκοπίας είναι παραπάνω από υπαρκτός καθώς πολλοί προμηθευτές συνωστίζονται για να διεκδικήσουν τα λεφτά τους και τα αιτήματα πτώχευσης θα πέσουν βροχή.

Η ελληνική αγορά βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με έναν από τους χειρότερους εφιάλτες της. Η Μαρινόπουλος είχε κινδυνεύσει και άλλες φορές στο παρελθόν, ωστόσο είναι η πρώτη που βρίσκεται τόσο κοντά στη χρεοκοπία η οποία ακόμη και αν αποφευχθεί και δώσει στη θέση της σε λύσεις «εξυγίανσης», μπορεί να εξελιχθεί σε αλυσίδα  πτωχεύσεων και οικονομικών προβλημάτων σε βάρος μικρών βιοτεχνιών, μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων και εκατοντάδων εταιρειών που προμηθεύουν τη «Μαρινόπουλος» με προϊόντα και υπηρεσίες. Μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της χώρας έχει, σύμφωνα με πληροφορίες ανεξόφλητες οφειλές άνω των 10 εκατ. ευρώ από την αλυσίδα, ενώ σε εταιρεία κρεάτων οι οφειλές φτάνουν τα 4-5 εκατ. ευρώ. Το πραγματικό πρόβλημα όμως είναι οι χιλιάδες μικροί προμηθευτές

Ακόμη και αν βρεθεί κάποια λύση για τις τράπεζες και την εταιρεία μέσα από τον πτωχευτικό κώδικα, οι επιπτώσεις εκτιμάται πως θα είναι καταλυτικές για εκατοντάδες  πάνω από 2.500 προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» καθώς είναι αυτοί που σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα με «κούρεμα» οφειλών που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 40-60%. Και αν οι μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες που εξακολουθούν να εφοδιάζουν τη «Μαρινόπουλος» (σ.σ. εκατοντάδες διέκοψαν λόγω χρεών), έχουν την οικονομική δυνατότητα να απορροφήσουν τους κραδασμούς από το «κούρεμα», είναι εξαιρετικά δύσκολο να πράξουν το ίδιο εκατοντάδες μικρότερες εταιρείες. Πολλές από αυτές μάλιστα έχουν δανειστεί κεφάλαια από τις τράπεζες για να ξεκινήσουν πάλι να παράγουν για λογαριασμό της «Μαρινόπουλος» και τώρα βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο και να μην πληρωθούν και να χρωστάνε στις τράπεζες.

ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η αίτηση εξυγίανσης της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 106 β ενός εξαμβλωματικού Πτωχευτικού Κώδικα αποτελεί μια πραγματική τραγική εξέλιξη.

Είναι αδιανόητο πώς η μεγαλύτερη αλυσίδα τροφίμων στη χώρα με 500, περίπου, υποκαταστήματα, 12.000 περίπου έμπειρους εργαζόμενους και με ένα ηχηρό όνομα στην αγορά και στους πολίτες, έφτασε σε αυτό το τραγικό σημείο.

Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, η ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ έπεσε θύμα άγριων, εν μέσω κρίσης, εμπορικών τυχοδιωκτισμών και κυρίως ιδιοτελών ληστρικών κερδοσκοπικών πρακτικών της Διοίκησης και των μεταλομετόχων.

Ένα σημαντικό μέρος της ευθύνης για το κατάντημα της εταιρείας φέρουν επίσης οι Τράπεζες με τις διαπλεκόμενες πελατειακές δανειοδοτήσεις τους αλλά και ηχηροί “επενδυτές” όπως ο πολυεθνικός όμιλος Carrefour, οι οποίοι τόσο πολύ εκθειάζονται ως σωτήρες της οικονομίας και ο οποίος όμιλος Carrefour είχε το μοιραίο management της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.

Αυτήν την ώρα πρέπει μπορεί να διασωθεί η ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ με κύριο γνώμονα να διασωθούν όλες ανεξαιρέτως οι θέσεις εργασίας και να διατηρηθούν ανθρώπινες, αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις χωρίς τα γνωστά δουλεμπορικά έκτροπα.

Ούτε μια θέση εργασίας δεν πρέπει να χαθεί, ούτε ένας εργαζόμενος από τους 12.000 της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ δεν πρέπει να μείνει στο δρόμο.

Αυτή την ώρα πρέπει άμεσα και ταχύτατα να γίνει αμερόληπτη έρευνα, να πληρώσουν τώρα όσοι διασπάθισαν το χρήμα της εταιρείας και να αναζητηθούν και αποδοθούν πλήρως και στο ακέραιο ποινικές ευθύνες στους υπευθύνους.

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει να παιχτούν στη ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ τα γνωστά παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων και της επιχείρησης με βάση το απαράδεκτο Πτωχευτικό Δίκαιο, που κατά εγκληματικό τρόπο άλλαξε σε όφελος των ιδιωτών και των τραπεζών η νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα.

Με βάση αυτό το εγκληματικό μνημονιακό Πτωχευτικό Δίκαιο, πρώτα διασφαλίζονται πλήρως και στο ακέραιο τα συμφέροντα των τραπεζών και στο τέλος οι εργαζόμενοι.

Αυτό το Πτωχευτικό Δίκαιο πρέπει αμέσως να αλλάξει.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση ώστε η ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ μέχρι να υπάρξει οριστική λύση, να μείνει ανοιχτή υπό δημόσια διαχείριση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων.

Η ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΙ "ΧΑΜΕΝΟΙ" ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΛΟΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Η εταιρία που τελικά βάρεσε το μεγαλύτερο κανόνι στην ελληνική αγορά, είχε να δημοσιεύσει ισολογισμούς... τρία χρόνια, στερώντας από την αγορά κρίσιμες πληροφορίες. Χθες υποβλήθηκαν μαζικά στο ΓΕΜΗ οι ισολογισμοί 2012, 2013 και 2014. Εναντι αυτής της παρατυπίας, πλήρωσε το γελοίο πρόστιμο των... 1.350 ευρώ! Η εφορία όμως... πού ήταν;

Αρον άρον, λίγο πριν καταθέσει την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, προσκόμισε η «Μαρινόπουλος» στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ), προκειμένου να δημοσιευθεί στο ΓΕΜΗ, τους ισολογισμούς της για τα έτη 2012, 2013 και 2014.  

Υπήρξε ιδιαίτερη πίεση για την άμεση διευθέτηση των διαδικασιών, την καταβολή των προστίμων, ώστε να γίνουν αποδεκτοί από τις υπηρεσίες και οι τελευταίες να παράσχουν στην επιχείρηση τη σχετική βεβαίωση κατάθεσης. Ωστόσο, έως και αργά χθες το βράδυ, οι ισολογισμοί δεν είχαν «αναρτηθεί» στην ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα, καθώς απαιτείται μια γραφειοκρατική διαδικασία.  

ΓΕΛΟΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ  

Το γεγονός ότι η επιχείρηση είχε να δημοσιεύσει ισολογισμό από τη χρήση του 2012 ήταν ευρέως γνωστό, όπως γνωστή ήταν και η ανησυχία όλης της αγοράς, που ναι μεν γνώριζε τα προβλήματα της επιχείρησης, πλην όμως, ουδείς (πλην τραπεζών προφανώς!) είχε ακριβή εικόνα για τα πραγματικά οικονομικά της δεδομένα. Δεδομένα που έμειναν κρυφά για τρία χρόνια, δημιουργώντας μια ισχυρή, βάσιμη ή μη, παραφιλολογία γύρω από τη διάσταση του προβλήματος.  

Σήμερα όμως, που το πρόβλημα αποκαλύπτεται σε όλο το μέγεθός του, προκύπτει ότι οι συνέπειες απόκρυψης των οικονομικών στοιχείων για μια υπόθεση που σκάει σαν βόμβα στην ελληνική οικονομία είναι ελάχιστες, σε βαθμό που να χαρακτηρίζονται από παράγοντες της αγοράς ευθέως ως "γελοίες"!  

Ειδικότερα, για τη «Μαρινόπουλος» αλλά και για την κάθε... Μαρινόπουλος που επιλέγει να αποκρύπτει τα οικονομικά της στοιχεία, οι θεσμοθετημένες οικονομικές επιπτώσεις είναι το μέγιστο 450 ευρώ ετησίως. Αυτά μάλιστα επιμερίζονται σε 150 ευρώ πρόστιμο για τη μη κατάθεση ισολογισμού, 150 ευρώ για την έκθεση των ελεγκτών και 150 ευρώ για το προσάρτημα.  

Μην καταθέτοντας λοιπόν τα στοιχεία για τρεις ετήσιες χρήσεις, η «Μαρινόπουλος» πλήρωσε χθες… αναδρομικά ως πρόστιμο στο δημόσιο μόλις 1.350 ευρώ, όταν οι υποχρεώσεις της εκτιμώνται στο 1,3 δισ. ευρώ!  

Η μείωση των προστίμων αλλά και η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών μόνο στο ΓΕΜΗ ήταν ένα πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου, που διεκδικούσε και πέτυχε τη μείωση των οικονομικών βαρών. Εντούτοις, μετά την υπόθεση της «Μαρινόπουλος» προκύπτει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στο επίπεδο της δημοσιότητας των στοιχείων, το οποίο θα πρέπει να εξετάσει επειγόντως το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.  

Όλοι συμφωνούν ότι τα βάρη για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους πολίτες θα πρέπει να είναι λιγότερα. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι λιγότερα μόνο για όσους είναι συνεπείς έναντι των υποχρεώσεών τους. Δεν νοείται μια επιχείρηση να μη δημοσιεύει τα οικονομικά της στοιχεία για μια τριετία και να καλείται να πληρώσει μόνο τα αναλογούντα τυπικά πρόστιμα.  

Πλέον, οι υπόχρεες προς δημοσίευση στοιχείων επιχειρήσεις υποχρεούνται να τα δημοσιεύουν εντός εννέα μηνών από το κλείσιμο της διαχειριστικής περιόδου. Πρόκειται για ένα ικανό χρονικό διάστημα, στο οποίο μπορεί να «συνταχθεί» ο κάθε ισολογισμός.  

Γι' αυτό λοιπόν το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να υιοθετήσει αυστηρά μέτρα, σε όποια επιχείρηση δεν τα δημοσιοποιεί εντός του συγκεκριμένου χρόνου. Διότι σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πρόκειται για αδυναμία αλλά για δόλο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση της «Μαρινόπουλος» μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.  

Το ερώτημα βέβαια είναι αν η μη δημοσίευση ισολογισμών εκ μέρους της «Μαρινόπουλος» είχε υποπέσει στην αντίληψη της κατά τα άλλα πανταχού παρούσας Εφορίας κι αν υπήρξαν εκ μέρους της κυρώσεις σε επίπεδο φορολογικών ελέγχων και υποχρέωση συμμόρφωσης  

Ή αν εντέλει ο νόμος ισχύει για τους περισσότερους αλλά όχι για όλους!

 

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ

Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, μέλους Π.Σ. της ΛΑΕ, για τις εξελίξεις στην αλυσίδα Super Market ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:

«Οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι εργαζόμενοι απολύονται και δυστυχούν, οι ιδιοκτήτες μεγαλομέτοχοι ευημερούν»

Η κυβέρνηση εξαγγέλλει συνεχώς την ανάπτυξη, που όμως με τα εφαρμοζόμενα μνημόνια λιτότητας δε θα έρθει ποτέ, ενώ την ίδια στιγμή «σκάει» το ένα κανόνι μετά το άλλο, με μεγάλες επιχειρήσεις να κλείνουν και να στέλνουν στον καιάδα της ανεργίας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Ενδεχόμενο κλείσιμο της αλυσίδας super market ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, την οποία βούλιαξαν στα χρέη, όχι μόνο η μείωση της κατανάλωσης λόγω μνημονιακής λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά και η κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση των μεγαλομετόχων και των διοικήσεών της, θα οδηγήσει στην ανεργία τους 12.000 εργαζομένους της. Επίσης, θα οδηγήσει σε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και ενδεχόμενο κλείσιμο, πολλές από τις 2.000 άλλες επιχειρήσεις – προμηθευτές της, κυρίως τις μικρομεσαίες από αυτές, με αποτέλεσμα χιλιάδες ακόμα απολύσεις. Πρόκειται πραγματικά για βόμβα στα θεμέλια της ήδη συρρικνωμένης, λόγω των μνημονίων λιτότητας, οικονομικής και παραγωγικής βάσης της χώρας.

Η ΛΑΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων για τη δουλειά, το ψωμί και την αξιοπρέπειά τους και αγωνίζεται μαζί τους για:

- να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτή.

- να γίνει αυστηρός και ενδελεχής έλεγχος σε βάρος των μεγαλομετόχων και των διοικήσεων της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, παλιών και νέων (Μαρινόπουλοι και πολυεθνικός όμιλος Carrefour), καθώς και των διοικήσεων των τραπεζών, που δάνειζαν πελατειακά και υστερόβουλα, χωρίς κανένα κριτήριο, για φαινόμενα κακοδιαχείρισης και ληστρικών πρακτικών, ώστε να αναζητηθούν και να καταλογισθούν όλες οι αστικές και ποινικές ευθύνες σε όσους κριθούν υπεύθυνοι.

- να αλλάξει ο Πτωχευτικός Νόμος και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος ψηφίστηκε από τη μεταλλαγμένη μνημονιακά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δίνει, σε περίπτωση πτώχευσης, την απόλυτη προτεραιότητα για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους στις τράπεζες, ώστε να διασφαλιστούν πάνω απ΄ όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να παριστάνει το Γραφείο Έκδοσης ευχετήριων καρτών και να κάνει τον τροχονόμο στα κλεισίματα των επιχειρήσεων και τις συνεπαγόμενες μαζικές απολύσεις εργαζομένων, που κατά κύριο λόγο προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές της. Οφείλει να ενεργοποιηθεί για να βρεθεί λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, τη διασφάλιση της εργασίας και των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επίσης, οφείλει να παρέμβει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μείνει ανοιχτή η επιχείρηση, με πλήρη διασφάλιση των εργαζομένων, μέχρι να βρεθεί οριστική θετική λύση.

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 30/6/2016, ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ SUPER MARKET CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

Αύριο, Πέμπτη 30/6/2016, στις 12 το μεσημέρι, κλιμάκιο της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ θα επισκεφτεί τους εργαζόμενους στο super market CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ στην Ομόνοια Αθηνάς 62, και θα πραγματοποιήσει έξω από το κατάστημα εκδήλωση, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη και στήριξή της στον αγώνα τους για να μείνει ανοιχτή η επιχείρηση, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους.

Θα παραβρεθεί ο Επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, που θα κάνει δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

πηγη: iskra.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή