Σήμερα: 28/04/2024
Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 12:36

Νοσοκομειακοί Γιατροί: Πραγματοποιούν διήμερη απεργία διεκδικώντας αύξηση αμοιβών

Γράφτηκε από τον

Η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για υποστελέχωση τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων

 

2023-11-20_143658.jpg

 

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί το διήμερο 29 και 30 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

«Οι αυξήσεις 10% που δόθηκαν με το νέο ιατρικό μισθολόγιο της κυβέρνησης της ΝΔ στην πραγματικότητα νομιμοποιούν τις απώλειες των τελευταίων χρόνων. Δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια τις μειώσεις του ονομαστικού μισθού λόγω του πληθωρισμού που εξανεμίζει το εισόδημά μας. Οι περικοπές είναι εδώ: η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών, η κατάργηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ωρομισθίου της εφημερίας και της προϋπηρεσίας που έφερε νέες μειώσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με την ίδια, οι αμοιβές των εφημεριών είναι «εξευτελιστικά χαμηλές»«Η ωριαία αποζημίωση των εφημεριών κυμαίνεται από 4,48 για τον ειδικευόμενο έως 7,42 για τον συντονιστή διευθυντή, μεικτά. Η προβλεπόμενη προσαύξηση παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα του 2003. Η μοναδική αύξηση που δόθηκε το 2017 άγγιξε «το αστρονομικό ποσό» των 1,80 ευρώ (από 30 ευρώ αυξήθηκε σε 31,80)!», σημειώνει.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται, μεταξύ άλλων, λόγος για υποστελέχωση τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων. «Ένας γιατρός βγάζει τη δουλειά για τρεις. Ένας αγροτικός χωρίς καν την παρουσία ειδικευμένου σηκώνει στις πλάτες του τη λειτουργία ενός ολόκληρου ΤΕΠ. Γιατροί εφημερεύουν ταυτόχρονα σε 2 νοσοκομεία. Ανειδίκευτοι γιατροί, ειδικευόμενοι και γιατροί άσχετων ειδικοτήτων εκβιάζονται και εξαναγκάζονται να διακομίζουν βαρέως πάσχοντες και διασωληνωμένους».

Συγκεκριμένα, οι γιατροί ζητούν:

-Διπλασιασμό μισθών –αποζημίωσης των εφημεριών.
-Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
-Διπλασιασμό προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. -Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-Καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου.
-Να μην συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.
-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.

 

Πηγή: ygeiamou.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή