Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2023 09:07

Ευθύ χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα από κυβέρνηση και ΟΜΕΔ

Γράφτηκε από τον

2023-03-01_110756.png

 

Σε μια κατάπτυστη απόφαση, που ακυρώνει στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας και καθιερώνει την απεργοσπασία κατέληξε την προηγούμενη βδομάδα ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), σχετικά με το ζήτημα του καθορισμού «προσωπικού ασφαλείας» και «προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας» στα μέσα σταθερής τροχιάς της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» (μετρό, ηλεκτρικό, τραμ).

Ο ΟΜΕΔ εφαρμόζοντας διατάξεις του εκτρωματικού νόμου Χατζηδάκη αποφάσισε τα εξής:

-- Σε μέρα της απεργίας θα προσφέρεται το 1/3 της παρεχόμενης υπηρεσίας, το οποίο προσδιορίζεται στις 7 ώρες για κάθε μέσο σταθερής τροχιάς από όλο το προσωπικό. Αυτές οι 7 ώρες θα είναι ή το πρωί (6.30 π.μ. - 1.30 μ.μ.) ή το μεσημέρι (1.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.), ενώ ευθύνη για τη διάθεση του προσωπικού της Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας έχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

-- Σε μέρα στάσης εργασίας υπάρχουν δύο ενδεχόμενο (το ένα χειρότερο από το άλλο): Εφόσον η στάση είναι μικρότερη των 4 ωρών δεν θα χρειαστεί να διατίθεται προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας, αλλά δεν θα μπορεί να γίνεται τα χρονικά διαστήματα 6.30 π.μ. - 10 π.μ. και 1.30 μ.μ. - 7 μ.μ. Αν η στάση εργασίας είναι μεγαλύτερη των 4 ωρών, ισχύουν οι ίδιοι χρονικοί περιορισμοί και επιπλέον θα πρέπει να διατίθεται και πάλι με ευθύνη των συνδικαλιστικών οργανώσεων προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας που θα προσφέρουν την υπηρεσία κατά το 1/3 της χρονικής διάρκειας της στάσης εργασίας. Για παράδειγμα αν η στάση διαρκεί 6 ώρες θα πρέπει να δουλεύουν τις 2 ώρες της στάσης εργασίας!

ΔΑΣ: Συναγερμός και κάλεσμα συντονισμού των σωματείων

«Γενικό συναγερμό» σημαίνουν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απέναντι σε αυτή την νέα απεργοκτόνο προσπάθεια καλώντας άμεσα σε κοινό αγωνιστικό βηματισμό όλων των σωματείων των αστικών συγκοινωνιών. Και δηλώνουν ότι σε αυτή την κατεύθυνση θέτουν όλες τους τις δυνάμεις, «ώστε οι εργαζόμενοι, ενωμένοι, να αποκρούσουν μαζικά και αγωνιστικά οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας».

Με ανακοίνωσή τους θυμίζουν τις μεγάλες απεργιακές μάχες που έδωσαν οι εργαζόμενοι των συγκοινωνιών, κουρελιάζοντας τις απεργοσπαστικές διατάξεις του ν.Χατζηδάκη με την απειθαρχία τους, με τους αγώνες που έδωσαν ενάντια στους νόμους επέκτασης της ιδιωτικοποίησης, που επιτρέπουν προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και εργολαβικών εργαζομένων αλλά και με τη μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022.

«Για αυτό εργοδοσία και κυβέρνηση σκληραίνουν τη στάση τους και προσπαθούν να πάρουν τα μέτρα τους. Μπροστά στους αγώνες που σίγουρα θα απαιτηθούν το επόμενο διάστημα για υλοποίηση στο ακέραιο αλλά και βελτίωση των όρων των ΣΣΕ που συμφωνήθηκαν για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να επικρατήσει "άκρα του τάφου σιωπή"» σημειώνουν.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ μάλιστα πρότειναν και εγκρίθηκε ομφωνα και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας η συνδρομή του στην οργάνωση του κοινού αγωνιστικού βηματισμού των σωματείων.

Στο πλαίσιο αυτό συνδικαλιστές εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της ΔΑΣ διαμόρφωσαν κείμενο, για το οποίο συλλέγονται υπογραφές, με το οποίο απευθύνονται προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων στις συγκοινωνίες. Σε αυτό τονίζεται ότι η κατάπτυστη αυτή απόφαση του ΟΜΕΔ αποδέχεται πλήρως την πρόταση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ, η οποία επιχειρεί να εφαρμόσει τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδακη. Στην ουσία «καταργείται η απεργία στη ΣΤΑΣΥ και βέβαια αποτελεί προπομπό και για την ΟΣΥ. Είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι η κυβέρνηση και η εργοδοσία γνωρίζουν πολύ καλά τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι αστικές συγκοινωνίες στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και παίρνουν τα μέτρα τους. Για αυτό σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στους εργαζόμενους και το δικαίωμά τους στην απεργία».

Οι υπογράφοντες το κείμενο καλούν άμεσα να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ, για συντονισμό των αγωνιστικών ενεργειών απέναντι στην απόφαση του ΟΜΕΔ. «Πιστεύουμε ότι παρ' όλες τις διαφορές μας μπορούμε να τα καταφέρουμε και να βρούμε κοινό βηματισμό απόκρουσης της απαράδεκτης και επικίνδυνης διαιτητικής απόφασης που θέλει να αφοπλίσει τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες και να βάλει στον γύψο όποιους αγώνες απαιτηθούν το επόμενο διάστημα», σημειώνεται στο κείμενο.

Στάσεις εργασίας σε ηλεκτρικό και μετρό

Στάση εργασίας έχει κηρύξει για την Τετάρτη το Σωματείο Εργαζομένων στη γραμμή 1 (ηλεκτρικός) ο οποίος δεν θα λειτουργήσει από την έναρξη της βάρδιας έως τις 2 το μεσημέρι διεκδικώντας την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Ακόμα στάση εργασίας (6 μ.μ. έως λήξη της βάρδιας) για τις άλλες γραμμές του μετρό έχει κηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας.

Συνέντευξη με εργαζόμενους στις Αστικές Συγκοινωνίες 

Δείτε στο βίντεο τη συνέντευξη με το Βασίλη Λαγονίκα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) και τον Κυριάκο Λουκάκο, μέλος της Διοίοκησης του ΕΚΑ και εργαζόμενο στις αστικές συγκοινωνίες (ΟΣΥ) για την απόφαση τπυ ΟΜΕΔ που υπονομεύει το απεργιακό δικαίωμα στις αστικές συγκοινωνίες και την απάντηση των εργαζομένων.

 
 
 
 
Πηγή: 902.gr
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή