Σήμερα: 29/03/2024
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 18:56

Γ. Φραγγίδης: Προχωράμε αταλάντευτα μέχρι τη νίκη!

Γράφτηκε από τον

mal1.jpg

Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα»

«Αντί, η εργοδοσία να καθίσει κάτω για να βρεθεί μια λύση, συνεχίζει το “βιολί” της. Αλλά εμείς είμαστε εκεί και κάθε μέρα θα γινόμαστε πιο πολλοί και πιο δυνατοί με την αλληλεγγύη του κόσμου, ηθική και οικονομική. Το δίκιο είναι με το μέρος μας και πιστεύω ότι σύντομα θα έρθει και η νίκη», δηλώνει στο Πριν ο Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» Γιάννης Φραγγίδης.

Συνέντευξη στη Θεοπίστη Καπέτα

 Πώς σχολιάζετε την ωμή καταστολή που δεχτήκατε, απεργοί και αλληλέγγυοι, από τις δυνάμεις καταστολής στις 31 Αυγούστου έξω από τις εγκαταστάσεις της «Μαλαματίνα»;

 

Είναι πραγματικά αξιοσημείωτη η μεγάλη αποφασιστικότητα με την οποία τόσες αστυνομικές δυνάμεις ήρθαν να καταστείλουν μια νόμιμη απεργία. Αυτό τονίσαμε και στον προϊστάμενο εισαγγελίας, τον οποίο επισκεφτήκαμε με καθυστέρηση, καθώς και εγώ παρέμεινα στο νοσοκομείο για δύο μέρες με χτυπήματα στο κεφάλι και τον αυχένα. Ποιος έδωσε τέτοια εντολή με τόση ευκολία; Γιατί το βασικό είναι αυτό: η απεργία μας δεν έχει κηρυχθεί παράνομη και είναι καθ’ όλα νόμιμη. Επομένως, τι υποτίθεται ότι ήρθε να υπερασπιστεί η αστυνομία; Την ανομία από την πλευρά της εταιρείας η οποία καταστρατήγησε το σχέδιο εξυγίανσης και παρανόμως προχώρησε σε απολύσεις; Και μάλιστα, παρόλο που έγιναν κάποιες προσπάθειες από την πλευρά μας για να μην φτάσουμε στα άκρα, αυτοί ήρθαν αποφασισμένοι με εφτά κλούβες ΜΑΤ! Παράλληλα, να μην ξεχνάμε ότι τα ΜΑΤ είναι έξω από το εργοστάσιο επί 24ωρου βάσεως. Η αστυνομία λειτουργεί ως σεκιούριτι της επιχείρησης.

 Ποια είναι η στάση της εργοδοσίας της «Μαλαματίνα» απέναντι στους εργαζόμενους όλο αυτό το διάστημα αλλά και σήμερα;

Η στάση της εταιρείας θα έλεγα ότι είναι λίγο περίεργη. Καταρχάς, ακόμα και μπροστά στην εισαγγελία ψεύδεται, λέει πράγματα που δεν ισχύουν και προσπαθεί να συκοφαντήσει τον αγώνα μας αλλά και το σωματείο. Βέβαια, αυτό ίσως να το κάνει και επειδή φοβάται ότι κινδυνεύει να χάσει το παιχνίδι. Το 90% και πλέον του καταναλωτικού κοινού στηρίζει τον αγώνα μας γιατί αντιλαμβάνεται το πόσο δίκαιος είναι. Μάταια, λοιπόν, η εργοδοσία προσπαθεί να κάμψει το αγωνιστικό μας φρόνημα, επιστρατεύει τα ΜΑΤ και επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τις συγγενικές σχέσεις που έχει με υπουργούς της κυβέρνησης. Αυτές οι κινήσεις της έχουν οδηγήσει στην αποδόμηση του καλού ονόματος που είχε η «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Αντί, στην τελική, να σκεφτεί το συμφέρον και το κέρδος της, εκείνη προσπαθεί να τα βάλει με τους «κακούς εργαζόμενους», οι οποίοι εδώ και 130 χρόνια δουλεύουν στην εταιρεία και προσφέρουν. Μια εταιρεία και ένα προϊόν από μόνα τους δεν μπορούν να πιάσουν την κορυφή, εάν δεν έχουν σωστούς και χαρούμενος εργαζόμενους. Εξάλλου, και στατιστικά, όταν ένας εργαζόμενος είναι ικανοποιημένος από τον μισθό του και τις συνθήκες εργασίας, είναι και πιο παραγωγικός. Οπότε, υποψιαζόμαστε ότι ίσως κάτι «χρωστάνε» στην κυβέρνηση, επειδή τους χάρισε μέρος των χρεών και τους ρύθμισε ό,τι απέμεινε για να πάρουν την εταιρεία σχεδόν τζάμπα. Μάλλον, λοιπόν, έφτασε η ώρα να της το ξεπληρώσουν, κάνοντας πιστή και τυφλή εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη και επιχειρώντας παράλληλα να διαλύσουν το σωματείο, ώστε να μπορούν να περάσουν τα άνομα σχέδιά τους χωρίς αντιστάσεις. Αντί η εργοδοσία να καθίσει κάτω για να βρεθεί μια λύση, συνεχίζει το «βιολί» της. Αλλά εμείς είμαστε εκεί και κάθε μέρα θα γινόμαστε πιο πολλοί και πιο δυνατοί με την αλληλεγγύη του κόσμου — ηθική και οικονομική. Το δίκιο είναι με το μέρος μας και πιστεύω ότι σύντομα θα έρθει και η νίκη.

 Πόσο σημαντική είναι για τον αγώνα σας η λαϊκή στήριξη και η αλληλεγγύη;

Ο κόσμος μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους. Καθημερινά βλέπουμε στα δίκτυα κοινωνικής ενημέρωσης τη μεγάλη υποστήριξη που υπάρχει από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάποιοι το προχωράνε λίγο… περισσότερο και δηλώνουν ότι δεν θα ξαναπιούν «Μαλαματίνα», αν δεν πάρει η επιχείρηση τους απολυμένους πίσω. Αλλά και στον χώρο του απεργιακού αγώνα μας, καθημερινά, σωματεία, συλλογικότητες, οργανώσεις αλλά και απλός κόσμος έρχονται να μας δηλώσουν τη στήριξή τους. Τις προάλλες ήρθαν πάλι οι συνταξιούχοι να βοηθήσουν, με πήραν και σωματεία από την Αθήνα που θέλουν να περάσουν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, με την ευκαιρία της κινητοποίησης για την ΔΕΘ. Ακόμη και δύο δήμοι της Θεσσαλονίκης πήραν τηλέφωνο για να έρθουν να παραδώσουν στις οικογένειές μας προϊόντα μακράς διαρκείας. Με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στο απεργιακό ταμείο καταφέραμε να δώσουμε ένα σεβαστό ποσό σε όλους τους απεργούς, ενώ μοιράσαμε και τα κουπόνια για σούπερ μάρκετ που έφεραν οι συνταξιούχοι. Η στήριξη του αγώνα μας είναι πραγματικά συγκινητική.

Με τα χρήματα του απεργιακού ταμείου καταφέραμε να δώσουμε ένα σεβαστό ποσό σε όλους τους απεργούς. Η στήριξη του αγώνα μας είναι πραγματικά συγκινητική

 Σε περίπτωση που η εργοδοσία δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά σας, ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας; Προβλέπεται κάποια κλιμάκωση;

Έχουμε πάρει απόφαση να συνεχίσουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 13 του μήνα έχουμε συγκαλέσει νέα γενική συνέλευση. Προσωπικά, σαν πρόεδρος του σωματείου, αλλά και το διοικητικό συμβούλιο, θα ζητήσουμε από τους συναδέλφους μας να πάρουμε απόφαση για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι το τέλος του μήνα. Μέχρι τότε, καθημερινά έχουμε συναντήσεις και προχωράμε σε δράσεις και κινητοποιήσεις. Στις 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήσαμε μια από τις πιο μεγάλες και επιτυχημένες κινητοποιήσεις ενός σωματείου στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία είχε πάνω από 1.000-1.200 άτομα, ενώ συμμετείχαν και πάρα πολλοί αλληλέγγυοι. Και, φυσικά, το Σάββατο, όπως έχουμε δηλώσει, θα είμαστε όλοι στα συλλαλητήρια.

 Τι σηματοδοτεί για τον αγώνα σας, η συμμετοχή του σωματείου στις φετινές εργατικές κινητοποιήσεις για τη ΔΕΘ; Ποιο μήνυμα θέλετε να δοθεί;

Οι απεργοί εργαζόμενοι της «Μαλαματίνα» θα δώσουν μαζικά το «παρών» στην εργατική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στη ΧΑΝΘ. Εκεί θα βρίσκομαι και εγώ. Παράλληλα, μέλη της διοίκησης θα βρεθούν και στις άλλες εργατικές συγκεντρώσεις για να απευθύνουν αγωνιστικό χαιρετισμό. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και ένα ψήφισμα στον πρωθυπουργό και να του κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν αντέχει η Θεσσαλονίκη το κλείσιμο και άλλων εργοστασίων αλλά και μιας επιχείρησης όπως η «Μαλαματίνα». Ελπίζουμε ότι, έστω και τώρα, θα μας ακούσουν και οι κυβερνώντες, οι μόνοι πλέον που δήθεν δεν μας έχουν ακούσει. Θα είμαστε και εμείς, λοιπόν, παρόντες στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν για τη ΔΕΘ. Για να φωνάξουμε ξανά για το δίκαιο του αγώνα μας αλλά και για να καταγγείλουμε την εργοδοσία. Η οποία, μέσω του σχεδίου «εξυγίανσης», καταπατεί δικαστικές αποφάσεις και παρανομεί, όπως με την απόλυση των πέντε συναδέλφων αλλά και το στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού. Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι, προχωράμε σταθερά και αταλάντευτα μέχρι τη τελική μας δικαίωση.

πηγη: prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή