Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022 06:02

Εγκρίθηκε με ψήφους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας – «Όχι» από το ΠΑΣΟΚ

Γράφτηκε από τον

2022-09-02_090437.jpg

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως θα στηρίξει το νομοσχέδιο, έκανε δεκτή την σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που είχαν ζητήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, προχώρησε και στην προσθήκη στο άρθρο 2, διάταξης που προβλέπει «να καταβληθούν εντός 120 ημερών από την οριστική και αμετάκλητη ημερομηνία των μεταβιβάσεων, οι απαιτήσεις των εργαζομένων» προκειμένου να ψηφίσει το νομοσχέδιο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίθετα, «όχι» στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας ψήφισε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως επίσης και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. «Παρών» ψήφισε η Ελληνική Λύση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, αφού πρώτα συνεχάρη τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θετική του στάση,  απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τόνισε πως λυπάται για την απόφασή του. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης αυτό «δεν είναι ένα κόμμα που πρέπει να υποτιμάται, ούτε να διαγράφουμε την Ιστορία του» αλλά «με την σημερινή του στάση, να μην στηρίξει το παρόν σχέδιο εξυγίανσης, απεμπολεί όλη την προηγούμενη υπεύθυνη στάση του ΠΑΣΟΚ στην κρίσιμη δεκαετία 2010- 2020. Και θεωρώ πως είναι μεγάλο πολιτικό σφάλμα του κ. Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ η σημερινή του στάση. Καθώς στην ουσία, με την στάση σας, δεν γίνεστε σύμμαχοι στην προσπάθεια επιτυχίας του σχεδίου εξυγίανσης». 

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «έχω πλήρη επίγνωση του μεγάλου πολιτικού ρίσκου που σήμερα αναλαμβάνω για την επιτυχία του σχεδίου αυτού, γιατί εάν δεν ευοδωθεί και δεν πάει καλά, ο μόνος υπεύθυνος θα είμαι εγώ και εγώ θα το χρεωθώ» αλλά «στην πολιτική δεν θα πρέπει να μπαίνουμε εάν φοβόμαστε να αναλάβουμε ευθύνες. Όποιος φοβάται την ευθύνη, δεν κάνει για την πολιτική, δεν κάνει για υπουργός και βουλευτής».

Ο υπουργός, ολοκληρώνοντας την διαδικασία, υπογράμμισε πως «για την Ελλάδα, η αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας είναι κρίσιμο στοίχημα για να μπορέσει η χώρα μας, να γυρίσει σελίδα από την μιζέρια των προηγούμενων δεκαετιών στην βιομηχανία» προσθέτοντας: «Η κυβέρνησή μας έχει ήδη κάνει πολλά βήματα στην βιομηχανία», «για να γίνει μια ανταγωνιστική δύναμη» και να μην είμαστε «μια χώρα που έχει μόνο υπηρεσίες και τουρισμό».

Με βάση το νομοσχέδιο, προχωρά το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων, το οποίο θα κατατεθεί στα αρμόδια δικαστήρια για να εγκριθεί με βάση τον πτωχευτικό νόμο.

Καταψήφισαν και την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ

Πέρα από το νομοσχέδιο, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν και την  τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε αποδεκτή ο υπουργός Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης. 

Μάλιστα, για να δικαιολογήσει τη στάση του ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας, έκανε λόγο «για πρόβα συγκυβέρνησης»!

Ο υπουργός Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στον ειδικό αγορητή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Απόστολο Πάνα, του απάντησε πως «το ερώτημα δεν είναι αν πρόκειται για πρόβα συγκυβέρνησης. Είναι κάτι πολύ χειρότερο για εσάς. Είναι, εάν εσείς, ταυτίζεστε με το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Σας εύχομαι να μην κάνετε αυτό το λάθος και το εύχομαι και στην Ελλάδα. Θα είναι κρίμα».

Από την πλευρά της, «φύλλο συκής» χαρακτήρισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε από την αρχή να το ψηφίσει, καθώς είναι η συνέχεια της δικής του πολιτικής που είναι σε βάρος των εργαζομένων», ευχήθηκε «άντε και στην συγκυβέρνησή σας» δηλώντας πως και το ΚΚΕ θα την καταψηφίσει. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι πραγματικά πρόκειται για φύλλο συκής. Δεν αλλάζει τίποτα αυτή η νομοτεχνική παρέμβαση, όσον αφορά τα 320 εκατομμύρια που στην πράξη χαρίζονται, και με την υποχρέωση ότι, για να πάρει το Πολεμικό Ναυτικό τα 142 εκατομμύρια, θα πρέπει να δώσει 7 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για πλιάτσικο. Και σε αυτό συναινεί σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε και ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης.

Υπέρ της τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε η Ελληνική Λύση.

πηγη: mononews.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή