Σήμερα: 30/10/2025
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 08:35

ΑΘΗΝΑ Απεργία σήμερα σε αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ Με τροπολογία παρατείνεται η ανάθεση έργου στους ιδιώτες

Γράφτηκε από τον

leoforeio_2.jpg

Απεργούν σήμερα Τετάρτη 29 Ιούνη οι οδηγοί στα λεωφορεία της ΟΣΥ και τα τρόλεϊ στην Αθήνα. Στις 11 π.μ. θα συγκεντρωθούν στα γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 6).

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην παράταση της ανάθεσης μέρους του αστικού συγκοινωνιακού έργου που έχουν αναλάβει ήδη τα ΚΤΕΛ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από ΟΑΣΑ (από το 2020 με κυβέρνηση τη ΝΔ) και ΟΑΣΘ (από το 2019 με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ), που προωθεί με τροπολογία η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η ανάθεση αστικών συγκοινωνιακών γραμμών σε ΚΤΕΛ, μαζί με τη μίσθωση οχημάτων (leasing) από άλλες ιδιωτικές εταιρείες, έχουν μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα, αφού ο πραγματικός στόχος δεν ήταν ποτέ η κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, αλλά η αμεσότερη και μεγαλύτερη εμπλοκή των επιχειρήσεων στο συγκοινωνιακό έργο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας να βαδίζει στα βήματα των προκατόχων της και για τις αστικές συγκοινωνίες, δεν έχει αγοράσει ούτε μισό λεωφορείο, όπως με τυμπανοκρουσίες είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει. Μάλιστα, και ενώ έχουν ήδη περάσει 3 χρόνια πανδημίας και οι ανάγκες σήμερα με τη νέα έξαρση είναι ακόμα μεγαλύτερες, η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης συνεχίζεται με αρνητικές επιπτώσεις για εργαζόμενους και επιβάτες. Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες για τα νοικιασμένα λεωφορεία από την αρχή της πανδημίας, ότι αυτά είναι ακατάλληλα, αφού πολλά δεν έχουν καν κλιματισμό ή επαρκώς ανοιγόμενα παράθυρα, ενώ δεν είναι λίγα όσα βρίσκονται διαρκώς με βλάβες στα αμαξοστάσια.

Υπενθυμίζεται ότι το φθινόπωρο του 2020 η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια νέων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σχετικά με την Αθήνα, ο διαγωνισμός αφορούσε την προμήθεια περίπου 1.000 οχημάτων με πρόβλεψη 300 από αυτά τα οχήματα να κυκλοφορήσουν στην πόλη το αργότερο μέχρι το τέλος του 2021. Ωστόσο, στο μόνο που φάνηκε συνεπής η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού ότι «δεν μπορούν να γεννήσουν λεωφορεία»!

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι προχωρούν την Τετάρτη σε απεργία, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης με λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και τις διεκδικήσεις τους για ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς κ.λπ.

πηγη: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή