Σήμερα: 28/03/2024
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 12:24

Ανυποχώρητο αγώνα προκηρύσσουν οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ

Γράφτηκε από τον

ecfab05141327ea7a62f0b17cc9bb9bf_L.jpg

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ την Τρίτη 14 Ιουνίου

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ)

Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία ΕΥΒΟΙΑΣ

Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΣΕΡΒΙΩΝ

Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ)

Λάρκο 8.6.2022

Δελτίο τύπου

Δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμα να υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, να εργαζόμαστε σε αυτή, να μας καταβάλλει η κυβέρνηση και το τελευταίο ευρώ που μας χρωστά από το δεδουλευμένο μόχθο μας.

Η κυβέρνηση μετά από 29 μήνες πλήρους απαξίωσης της μοναδικής βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελίου σε όλη την Ε.Ε, έρχεται να ολοκληρώσει το εγκληματικό της σχέδιο σε μία περίοδο που οι τιμές του Νικελίου έχουν σταθεροποιηθεί σε ιστορικό ρεκόρ.

Ενώ νομοθέτησε και το Φλεβάρη του 2020 μας υφάρπαξε τις υποχρεώσεις που είχε απέναντί μας. Ενώ τις βάφτισε «κονδύλι στήριξης από τον Κρατικό προϋπολογισμό για τη Σωτηρία της ΛΑΡΚΟ».

Ενώ τις κατασπατάλησε μαζί με άλλα 280 εκατομμύρια ευρώ που έχουν παραχθεί και εισπραχθεί. Ενώ παράλληλα με αυτά, μας υφάρπαξε επιπλέον από τις περικοπές των μισθών, την κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας αλλά 23 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ όλα αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν φτιάξει μια νέα ΛΑΡΚΟ, εκσυγχρονισμένη και τώρα αυτή να έβαζε εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία σε μηνιαία βάση.

Αντί αυτού, η κυβέρνηση την γκρέμισε, την διάλυσε, την εγκατέλειψε και το τελευταίο «αγκάθι» για να προχωρήσει στην εκποίηση είμαστε εμείς, αυτοί που φτιάξαμε και κρατήσαμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή έξι δεκαετίες με αντίτιμο 80 νεκρούς στην ώρα εργασίας, εκατοντάδες άλλους από επαγγελματικές ασθένειες. Αυτή είναι η αλήθεια.

Η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση δείχνει ότι ξεπέρασε τις αντικειμενικές δυσκολίες που είχε στη μοιρασιά της «πίτας» με τους υποψηφίους επενδυτές και να βιάζεται. Σήμερα, με κυνισμό, πονηριές και πολιτική αλητεία, εκβιάζει τους εργαζόμενους να παραιτηθούμε από το δικαίωμα στην εργασία. Με ανυπόγραφα τελεσίγραφα και με πλάγιους τρόπους μας λέει ότι «αν δεν παραιτηθούμε θα θυμώσει και δεν θα μας δώσει τις αποζημιώσεις μας», ποσό που είναι μικρότερο απο τις περικοπές των 2 ετών.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων μας, τη Δευτέρα 7/6/2022 πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση: Καταδικάσαμε και απορρίψαμε ομόφωνα, τόσο την τακτική της Κυβέρνησης, όσο και τη λογική της παραίτησης απέναντι στους εκβιασμούς. Αποφασίσαμε άμεσα με τη μορφή εξωδίκου και ως προμήνυμα μήνυσης κατά παντός υπευθύνου να κοινοποιήσουμε στους αρμόδιους υπουργούς, τον πρωθυπουργό και τα κόμματα της Βουλής, τα στοιχεία που έχουμε μαζέψει για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, ζητώντας άμεση συνάντηση μαζί τους. Αποφασίσαμε ομόφωνα να ενημερώσουμε αναλυτικά τους εργαζόμενους και μέσα από συλλογικές διαδικασίες να καθοριστεί η συνέχιση του αγώνα.

Την Πέμπτη 9/6, μετά από τηλεφωνική πρόσκληση που λάβαμε θα υπάρξει συνάντηση των Σωματείων με την ειδική διαχείριση και ενημέρωση από αυτή. Οι εργαζόμενοι θα ενημερωθούν άμεσα από τα κατά τόπους σωματεία.

Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στην πρόσκληση που θα λάβουν οι υπουργοί, την Τρίτη και την Τετάρτη 14 και 15 Ιουνίου αντίστοιχα θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ και την Παρασκευή 17/6 με αφορμή την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα κατέβουμε στην Αθήνα.

29 μήνες αντέξαμε. Μάταια καρτερούν κυβέρνηση και επενδυτές ότι θα κουραστούμε. Δύο επιλογές έχουν. Η μία είναι να επιστρέψουν πίσω τα νιάτα, τους νεκρούς μας, την υγειά μας, τον ιδρώτα και το άγχος που κράτησε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή. Η άλλη επιλογή είναι να αφήσει τον κυνισμό, να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσει ουσιαστικά επί των προτάσεων των εργαζομένων με κριτήριο τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας.

Ας διαλέξει το πιο «ρεαλιστικό». Εμείς οι «μη ρεαλιστές» της προτείνουμε το δεύτερο. Αυτή όμως έχει το «μαχαίρι και το πεπόνι». Σε κάθε περίπτωση εμείς από την ΛΑΡΚΟ και από τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε. Εκεί γεννηθήκαμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά, το χώμα ατσάλι. Είτε η κυβέρνηση αυτή, είτε η επόμενη, είτε οι επενδυτές, θα μας καταβάλουν αυτά που μας χρωστούν. Άλλη επιλογή δεν έχουν.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Η συνοχή γύρω από τις ομόφωνες αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, η αποφασιστικότητα μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες, είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τα τελευταία βήματα προς τη νίκη. Το μήνυμα της ενότητας, της αποφασιστικότητας, της αγωνιστικότητας και της συσπείρωσης άμεσα θα ακουστεί από το σύνολο των εργαζομένων.

 Το πρωί της Παρασκευής  γενική συνέλευση με μεγάλη συμμετοχή. Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος του Σωματείου Παναγιώτης Πολίτης και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που συμμετείχαν, ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις και τη νέα παγίδα που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση. Τόνισαν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αναγκάσει τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τις απολύσεις τους και να συναινέσουν στο έγκλημα για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. «Δεν πρόκειται να βάλουμε μόνοι μας τη θηλιά στο λαιμό μας. Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα. Το οφείλουμε στους νεκρούς της ΛΑΡΚΟ, το οφείλουμε στις οικογένειες και τα παιδιά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Πολίτης, με τους εργαζόμενους να ξεσπούν αυθόρμητα σε χειροκροτήματα, όπως χειροκρότησαν και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις των συνδικαλιστών που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση.

Παράλληλα, ο Π. Πολίτης, τόνισε πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, ότι δεν πρέπει να παραιτηθούν από τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει και τα οποία θα εκδικαστούν την Παρασκευή 17 Ιούνη. Προσδιόρισε επίσης ότι τα Σωματεία έστειλαν δεύτερο εξώδικο στην κυβέρνηση ζητώντας συνάντηση και συνέχιση των διαβουλεύσεων πάνω στις θέσεις και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει τα Σωματεία, καθώς και με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν η αύξηση της ζήτησης και της τιμής του νικελίου. «Δεν γίνεται συνάδελφοι το νικέλιο να έχει φτάσει στις 30.000 ευρώ ο τόνος, να χάνονται δεκάδες εκατομμύρια καθημερινά και εμείς να συνεννοούμαι και να βάζουμε την υπογραφή μας στο να κλείσει η ΛΑΡΚΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθεί μαζικό συλλαλητήριο την Τρίτη 14 Ιούνη στην Αθήνα, ημέρα που αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου, στο οποίο θα ενταχθεί η τροπολογία που βάζει ταφόπλακα στη ΛΑΡΚΟ και πετά στο δρόμο τους εργαζόμενους.

πηγη: kommon.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή