Σήμερα: 19/05/2024
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 11:46

Κάλεσμα Σωματείων ΛΑΡΚΟ για την 24ωρη απεργία και το συλλαλητήριο στην Αθήνα | Σάββατο 13/11

Γράφτηκε από τον

somateio-larko-oxi-apaxiosi.jpg

Αποφασισμένοι δήλωσαν εργάτες και Σωματεία ΛΑΡΚΟ να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της επιχείρησης, όπως δήλωσαν εκπρόσωποί τους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν, σήμερα, το μεσημέρι, στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός: η 24ωρη απεργία και το συλλαλητήριο στη Αθήνα, το Σάββατο 13 Νοέμβρη 2021.

Από την εισήγηση

Κάλεσμα προς Σωματεία, φορείς και εργαζομένους

Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ μετά από 22 μήνες ανασφάλειας, ομηρίας και οικονομικής ασφυξίας αντιμετωπίζονται με τρόπο αδιάλλακτο και αλαζονικό από την σημερινή κυβέρνηση. Σήμερα από αυτό εδώ το βήμα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στέλνουμε ένα μήνυμα στον εργατικό κόσμο της Χώρας. Οι ζωές 1200 οικογενειών είναι στον αέρα αλλά δεν έχουμε πει ακόμη την τελευταία μας λέξη. Θα μας βρουν μπροστά τους.

Σύσσωμοι και αποφασισμένοι μαζί με όλους τους εργαζόμενους της Χώρας θα δώσουμε την μάχη ενάντια σε αυτούς που καταστρέφουν τις ζωές μας και την Ελλάδα. Θα δώσουμε την μάχη δίπλα σε κάθε εργαζόμενο που αγωνιά και παλεύει για το μεροκάματο και την αξιοπρέπεια.

Στις 13 του Νοέμβρη η εργατιά της ΛΑΡΚΟ θα κατέβει στην Αθήνα, θα ανταμώσουμε με τα σωματεία που μας έχουν στηρίξει, με τους εργαζόμενους της Αττικής, θα στείλουμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε μόνοι, ότι θα συνεχίζουμε, ότι είμαστε έτοιμοι για την τελική μάχη, ότι είμαστε αποφασισμένοι για αυτόν τον αγώνα,

Ζωντανοί ή νεκροί στο τέλος εμείς θα είμαστε οι νικητές.

Όλοι στην μεγάλη απεργία της ΛΑΡΚΟ στις 13 του Νοέμβρη.

Καλούμε όλους τους φορείς, τα Σωματεία τις οργανώσεις που μας στήριξαν μέχρι σήμερα να σταθούν πάλι δίπλα μας διότι η ΛΑΡΚΟ μας αφορά όλους, διότι ο αγώνας μας είναι και δικός τους αγώνας.

Η ΛΑΡΚΟ είναι ο ορυκτός πλούτος της Χώρας και ανήκει στον Λαό της.

Οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στη ΛΑΡΚΟ από την δημιουργία της έως και σήμερα, χτύπησαν την κάρτα εργασίας στην έναρξη της βάρδιας και δεν ξαναχτύπησαν πότε κατά λήξη της, 80 συνάδελφοι. Είναι εκατοντάδες οι συνάδελφοι που έχασαν τη ζωή τους είτε ως εργαζόμενοι, είτε μόλις συνταξιοδοτήθηκαν με αιτία την επαγγελματική ασθένεια, αυτοί που έχουν αποκτήσει μερική ή ολική ανικανότητα.

Σήμερα, την ώρα αυτή που μιλάμε είναι πολλοί αυτοί που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο, με ασθένειες και τραυματισμούς, που θα τραβιούνται εφόρου ζωής. Η διαχρονική καταγραφή στην υγεία των εργαζομένων, από μόνη της δίνει την εικόνα των συνθηκών εργασίας και αυτή η καταγραφή δεν είναι αποτέλεσμα μιας από τη φύση της επικίνδυνης εργασίας. Είναι αποτέλεσμα της συνειδητής απαξίωσης. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν πληρώσει με τη ζωή τους τις συνειδητές επιλογές απαξίωσης.

Δεν υπάρχει διαφορά στην εργασία μας, είτε με καύσωνα είτε με χιόνια. Δεν γνωρίζουμε από οικογενειακές γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, την ονομαστική μας εορτή, τα γενέθλιά των παιδιών μας. Τις περισσότερες στιγμές τις έχουμε περάσει μέσα στη δουλειά, επάνω στην εργασία, με τους συναδέλφους μας. Είτε ως παιδιά εργαζομένων, είτε ως εργαζόμενοι οι ίδιοι, όταν έρχονται γιορτές η εικόνα που έρχεται στο μυαλό μας είναι η εικόνα των παιδικών μας χρονών. Τέτοιες μέρες πιάναμε τους πατεράδες από το πόδι και κλαίγοντας φωνάζαμε, πού πας, μη φεύγεις.

Οι καιροί άλλαξαν, η εικόνα είναι η ίδια. Στη θέση των πατεράδων μας είμαστε εμείς και στη θέση των παιδιών, τα παιδιά μας, τα εγγόνια τους, και όσοι από τους συνταξιούχους πατεράδες έχουν καταφέρει να ζουν, ζουν τις στιγμές που δεν έχουν ζήσει με τα παιδιά τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ζούμε και κάτω από αυτές τις συνθήκες έχουμε παράξει δισεκατομμύρια. Διαχρονικά έχουνε δοθεί μεγάλοι αγώνες, έχει χυθεί πολύ αίμα μέσα στη ΛΑΡΚΟ έτσι ώστε ένας εργαζόμενος να έχει ασφαλιστήριο ζωής και να παίρνει την αποζημίωση του στο 100%. Αυτά είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η πλειοψηφία των εργαζομένων, πάνω από το 80%, σε αυτές τις συνθήκες αμείβεται με 700, 800, 900, στα πιο βαριά και επικίνδυνα τμήματα 1.100 ευρώ. Οι κυβερνήσεις, πριν ακόμα νομοθετήσουν την κατάργηση των τριετιών, των συλλογικών συμβάσεων, στη ΛΑΡΚΟ τα εφάρμοσαν. Τα δικαιώματα που είχαν οι εργαζόμενοι μέσα από σκληρούς αγώνες έτσι ώστε κάτω από αυτές τις συνθήκες να έχουν μία αξιοπρεπή διαβίωση, έχουν καταπατηθεί δεκαετίες πίσω.

Όταν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ λέμε διασφάλιση της λειτουργίας της, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων, εννοούμε τα αυτονόητα, δηλαδή την διασφάλιση αυτών που έχουμε σήμερα, την διασφάλιση αυτών που μας χρωστούν ως εργοδότες και πολιτικοί προϊστάμενοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε την καταστροφή μας, την καταστροφή του τόπου μας. Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα μας έχει αρπάξει τα τελευταία δύο χρόνια 7 μισθούς και από την άλλη μας λέει ότι η ΛΑΡΚΟ θα πουληθεί ένα ευρώ. Εμείς οι εργαζόμενοι έχοντας υποχρέωση να ενημερώσουμε τον Ελληνικό Λαό εξηγήσαμε ποια είναι η αξία της ΛΑΡΚΟ.

Αυτοί χρόνια σχεδιάζουν τον τεράστιο πλούτο δισεκατομμυρίων να τον χαρίσουν μόλις ένα ευρώ. Μα ακόμη και ως παλιοσίδερα στον παλιατζή να δοθούν οι εγκαταστάσεις και ο βαρύς εξοπλισμός, η αξία είναι πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ. Ενόψει της καταγραφής που έκανε η ειδική διαχείριση ο τεράστιος πλούτος της ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να κρυφτεί, τα 6 μπάζα, έτσι αποκαλούσαν μέχρι χθες το βουνό σκόνης που περιέχει μέσα 35.000 τόνους νικέλιο, αν παραχθούν, με σημερινές τιμές θα φέρουν πάνω από 700 εκατομμύρια έσοδα.

Η κυβέρνησή μας λέει ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω, δεν έχουμε ούτε το πού να πάμε, αλλά ούτε και μας περνάει από το μυαλό να επιτρέψουμε να μας πετάξουνε σαν στυμμένη λεμονόκουπα.

Είναι μαζί μας ολόκληρες περιοχές που δραστηριοποιούνται γύρω από τη ΛΑΡΚΟ.

Ως εργαζόμενοι απαιτούμε τα αυτονόητα και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε βήμα πίσω από αυτά.

Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ότι η ΛΑΡΚΟ θα συνεχίζει να λειτουργεί ενιαία και ότι θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει.

Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας άνεργος στη ΛΑΡΚΟ, είτε εργάζεται απευθείας σε αυτήν, είτε μέσω το σκλαβοπάζαρο των εργολάβων.

Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ότι θα μας καταβληθεί ότι μας χρωστά ως εργοδότης και πολιτικός προϊστάμενος, ούτε ένα ευρώ δεν θα επιτρέψουμε να κλαπεί από το μόχθο μας.

Η κυβέρνηση και οι επενδυτές της θα βρουν μπροστά τους εργαζόμενους και όλες τις τοπικές κοινωνίες γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, όλους τους κατοίκους, τους φορείς και τα σωματεία, που έγιναν σύμμαχοι εδώ και δύο χρόνια με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ με σημαία τον αυτονόητο και δίκαιο αγώνα τους για διασφάλιση της λειτουργίας της εταιρίας, του μεροκάματου και των δικαιωμάτων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ, στην οποία καταγράφονται, επίσης, τα διαχρονικά εγκλήματα των κυβερνήσεων, η σημερινή κατάσταση της ΛΑΡΚΟ και τις πραγματικές δυνατότητές της.

πηγη:  ergasianet.gr/

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή