Σήμερα: 19/04/2024
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023 07:59

Η ΛΑΕ στο ΜεΡΑ25: Μια παράσταση για έναν ρόλο!

Γράφτηκε από τον

dd54670ad03d5d96f73ad543c8576241_S.jpg

Έκπληκτοι οι άνθρωποι που συσπειρώθηκαν στην Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης, τα μέλη των κινήσεων και οι αριστεροί της Πρωτοβουλίας για μια Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς (και στις δυο πρωτοβουλίες συμμετέχει η ΛΑΕ), αλλά και τα ίδια τα μέλη της ΛΑΕ, πληροφορήθηκαν από την ιστοσελίδα του ΜέΡΑ25 ότι συγκροτήθηκε, πριν ακόμη συνεδριάσει και αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή του Αριστερού Ρεύματος, η «Συμμαχία για τη ρήξη», δηλαδή η προσχώρηση της ΛΑΕ στα ψηφοδέλτια του ΜέΡΑ25. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα οι δυο γραμματείς της ΛΑΕ, Δ. Στρατούλης και Μ. Τσίχλη, «χαιρέτησαν την Κεντρική Επιτροπή» του ΜέΡΑ25 και, αφού άκουσαν την «εμπνευσμένη» ομιλία και το κάλεσμα του «ηγέτη» Γ. Βαρουφάκη, συμφώνησαν αμέσως μαζί του στη δημιουργία μιας «Συμμαχίας για τη Ρήξη».

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι ιστοσελίδες του Α.Ρ. και της ΛΑΕ δεν αφιέρωναν ούτε μια γραμμή για να ενημερώσουν τα μέλη τους για αυτή την τόσο σημαντική εξέλιξη. Που προφανώς προετοιμαζόταν εδώ και καιρό με το γνωστό «μασάζ» μέσω του «κομματικού» και του αστικού Τύπου, ενώ κρατιόταν μυστική τόσο από τα μέλη της ΛΑΕ όσο και από τους συμμάχους της στην Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. 

Ήταν μάλιστα τόσο μυστική η συμφωνία, που ανακοινώθηκε ξαφνικά στην Κ.Ε. του ΜέΡΑ25. Για την Κ.Ε. του Αριστερού Ρεύματος επιφυλασσόταν ο ρόλος που επιφυλάσσεται και στο σύνολο της ΛΑΕ, μέσα στη "Συμμαχία για τη ρήξη": του τελευταίου τροχού της αμάξης. Συγκλήθηκε μετά τις ανακοινώσεις, μόνο και μόνο για να εγκρίνει τα τετελεσμένα.

Σε κάθε σοβαρό δημοκρατικό κόμμα κάτι τέτοιο θα χαρακτηριζόταν «εσωκομματικό πραξικόπημα» της ηγεσίας.

Για τον αρχηγισμό του Γ. Βαρουφάκη ο κόσμος της Αριστεράς δεν τρέφει  αυταπάτες.

Όμως, όσον αφορά τη ΛΑΕ, η αρχηγοκεντρική αυτή πρακτική, συνεχίζει τις χειρότερες παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα και του Αριστερού Ρεύματος επί Λαφαζάνη.

Και όπως πάντα, ο εξευτελισμός της εσωκομματικής δημοκρατίας συμβαδίζει με τις πιο δεξιές πολιτικές επιλογές. Καθένας μπορεί να καταλάβει ότι τέτοιες μέθοδοι θα ακολουθηθούν εάν η ηγεσία του ΜέΡΑ25 αποφασίσει για διάφορους λόγους να μπει στην «προοδευτική κυβέρνηση» του Τσίπρα εάν κληθεί.

Η ηγεσία του Α.Ρ. προχωρά σε ρήξη με την ανατρεπτική Αριστερά και με ό,τι απέμεινε από το κομμουνιστικό παρελθόν της. Επιστρέφει άδοξα στον  κοινοβουλευτικό ιδρυματισμό στον οποίο θήτευσε και απέτυχε παταγωδώς. 

Όσον αφορά την ηγεσία της ΑΡΑΣ προσχωρεί σε μια «συμμαχία ρήξης» με τη μαχητική, έστω και ακραία, κινηματική φυσιογνωμία της για τις γνωστές επιδιώξεις ρόλου στην «κεντρική πολιτική σκηνή» του κοινοβουλευτισμού που καταλήγουν σχεδόν πάντα στην πλήρη ενσωμάτωση.

Για τον κόσμο της μαχόμενης Αριστεράς έχουν ήδη ανοίξει άλλοι δρόμοι.

  Κ. Σ.                                                                                                                                 

ΠΗΓΉ: kommon.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή