Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 09:33

Κρατική τρομοκρατία στις προσφυγικές πολυκατοικίες

Γράφτηκε από τον

5e00e30fe57a63ff8341db4b3b42eda6_S.jpg

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου έγινε μια ακόμα επιχείρηση για την έξωση ανθρώπων από τα σπίτια τους. Νωρίς το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις «έζωσαν» τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αναζητώντας έναν ύποπτο για την εμπρηστική επίθεση ενάντια στο δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Real», τον οποίο τελικά και συνέλαβαν. Γύρω στις 17.00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα έφοδος σε ένα από τα κτίρια του συγκροτήματος που τελούν υπό κατάληψη, προχωρώντας αυτή τη φορά σε δεκάδες προσαγωγές και στην εκκένωση του 6ου κτιριακού μπλοκ στο οποίο τα τελευταία χρόνια διαμένουν δεκάδες πρόσφυγες.

Μεταξύ των προσαχθέντων εκτός από πρόσφυγες και αλληλέγγυους/ες ήταν και μια έγκυος, στην οποία αρνήθηκαν την παροχή ιατρικής βοήθειας, αλλά και ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ και μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Νίκος Πηλός, που βρισκόταν στο σημείο για να καταγράψει τα γεγονότα. Γενικότερα η στάση της αστυνομίας απέναντι σε όποιον επιχείρησε να τραβήξει βίντεο ή φωτογραφίες ήταν ιδιαίτερα προκλητική όπως τονίζεται τόσο στην ανακοίνωση του ΔΣ της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, όσο και σε εκείνη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Φωτορεπόρτερ την οποία και παραθέτουμε:

Ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας για τα γεγονότα στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας 

Από το πρωί της Τρίτης 22/11 η αστυνομία πραγματοποιεί επιχείρηση στα "Προσφυγικά" της λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα. Από την έναρξη της επιχείρησης η αστυνομία ήταν ιδιαίτερα προκλητική με τους φωτορεπόρτερ, τους καμεραμάν και τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το ρεπορτάζ. Επικαλούμενοι εντολή εισαγγελέα, επιχείρησαν να παρακωλύσουν την εργασία τους απειλώντας τους με προσαγωγή.  Το απόγευμα και ενώ υπήρξε ξανά ένταση στα προσφυγικά, με την αστυνομία να εισβάλλει εκ νέου πραγματοποιώντας προσαγωγές, συνάδελφός μας ο οποίος βρισκόταν εντός του κτιρίου, καλύπτοντας τα γεγονότα, παρά το γεγονός ότι δήλωσε την ιδιότητα του στις αστυνομικές δυνάμεις, προσήχθη και αυτός.  

Καταγγέλλουμε τη βίαιη παρεμπόδιση να δουλέψει και την πολύωρη κράτηση του συναδέλφου και την κατασταλτική ενέργεια της προσαγωγής του που στόχο έχουν τη λογοκρισία την οποία πασχίζει επιβάλλει η κυβέρνηση στους δημοσιογράφους τους φωτορεπόρτερ και τους καμεραμάν ιδιαίτερα όταν οι κατασταλτικοί κρατικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε δράση.  

Λογοκρισία με βάση το νόμο Λιβάνιου και το αναθεωρημένο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα. Οι επιδιώξεις τους έχουν γενικότερη στόχευση, την μη καταγραφή από φωτορεπόρτερ καμεραμάν και δημοσιογράφους της βάρβαρης κρατικής κατασταλτικής δράσης και την αποσιώπηση της για να μην ενημερώνεται ο λαός για την κρατική βαρβαρότητα, να μην συνειδητοποιεί ότι η αντιλαϊκή πολιτική συνοδεύεται διαχρονικά από την ένταση της κρατικής καταστολής, να μην συνειδητοποιεί τον αντιλαϊκό ρόλο του κράτους.

Η προσαγωγή του συναδέλφου δε στόχευε μόνο το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αλλά γενικά την ενημέρωση. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του συναδέλφου μας. Δηλώνουμε οτι δεν ανεχόμαστε και ούτε θα υποκύψουμε στις απαιτήσεις κράτους και κυβερνήσεων να κρύβουμε από το λαό την αντιλαϊκή πολιτική και την κατασταλτική βαρβαρότητα επειδή έτσι θέλουν οι κυβερνήσεις και το κράτος. Δεν θα κάνουμε τη δουλειά μας καθ' υπόδειξη της αστυνομίας και της εκάστοτε κυβέρνησης. 

Καλούμε τις ενώσεις του κλάδου να εκφράσουν την αλληλέγγυη τους στο συνάδελφο καταδικάζοντας την παρεμπόδιση του να κάνει τη δουλειά του και την προσαγωγή του και να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση του. Η τρομοκρατία στους εργαζόμενους δε θα περάσει.

Αγωνιστική Συσπείρωση Φωτορεπόρτερ

Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ώρες μετά από την αποτυχία έξωσης της κ. Ιωάννας από το σπίτι της στου Ζωγράφου μετά από την μαζική παρέμβαση των κατοίκων της γειτονιάς. Ούτε είναι τυχαίο ότι τα Προσφυγικά θεωρούνται εδώ και δεκαετίες φιλέτο, με διάφορα σχέδια «αξιοποίησης» της έκτασης να βλέπουν κατά καιρούς το φώς της δημοσιότητας. Οι κάπως μεγαλύτεροι θα θυμούνται ίσως τα σχέδια για την κατεδάφιση των περισσότερων πολυκατοικιών (και μαζί και ενός ακόμη κομματιού της ιστορίας της πόλης) πριν από κάποιες δεκαετίες, ένα σχέδιο που αποτράπηκε μόνο χάρη στον αγώνα των κατοίκων τους. Βεβαίως καθώς η Νέα Δημοκρατία έρχεται αντιμέτωπη με το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο καταβάλλεται παράλληλα και προσπάθεια να στραφούν αλλού οι προβολείς της δημοσιότητας και να παρουσιαστεί η κυβέρνηση της σαν να λύνει τα προβλήματα μιας (ηθελημένα) υποβαθμισμένης περιοχής. Πάντα με την γνωστή συνταγή της καταστολής και της παρεμπόδισης του έργου των δημοσιογράφων, όταν αυτοί «ξεφεύγουν» από τα καθήκοντα που ορίζει η «λίστα Πέτσα».

 

Πηγή: kommon.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 10:14
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή