Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022 05:25

Δημόσιο χρήμα 7,9 δισ. έδωσε η κυβέρνηση στα αρπακτικά της ενέργειας

Γράφτηκε από τον

skrekas-750x323.jpg

Απογειώνεται η κυβερνητική στήριξη στα μονοπώλια της ενέργειας, καθώς όπως ανακοινώθηκε χθες θα δοθούν μόνο τον Σεπτέμβριο 1,9-2 δισ. ευρώ για τη συγκράτηση των τελικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, μετά από τις τρομερές αυξήσεις που ανακοίνωσαν οι ιδιωτικές εταιρείες και η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ στην τιμή της κιλοβατώρας. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επέβαλλε ένα νέο χαράτσι στους λογαριασμούς για τη δημιουργία Μηχανισμού Αντιστάθμισης Κινδύνου, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας.

Η κυβερνητική πολιτική στην ενέργεια διεκδικεί Όσκαρ ληστείας του λαού και του δημόσιου χρήματος προς όφελος των αετονύχηδων αρπακτικών του κεφαλαίου. Οι ιδιωτικές εταιρείες αυθαίρετα και χωρίς καμία αιτιολόγηση μπορούν να αυξάνουν τις τιμές στην κιλοβατώρα όσο θέλουν. Για τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσαν τιμές περίπου στα 0,80 ευρώ την κιλοβατώρα από περίπου 0,5 ευρώ τον Αύγουστο, αύξηση της τάξης του 60% σε ένα μήνα! Η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, για παράδειγμα, ανακοίνωσε 0,788 ευρώ έναντι 0,486 τον Αύγουστο. Τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2021 τα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ (για ένα έτος) είχαν τιμή κιλοβατώρας στα επίπεδα των 0,11-0,12 ευρώ! Μιλάμε δηλαδή για οκταπλασιασμό της τιμής! Η ελεύθερη αγορά, τα χρηματιστήρια ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση των πάντων έκαναν το θαύμα τους!

 

Στη συνέχεια έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ και επιδοτεί τους καταναλωτές σε ένα σημαντικό βαθμό έτσι ώστε να πληρώνουν τις απίθανες χρεώσεις των ενεργειακών μονοπωλίων, χωρίς βέβαια να εξαφανίζει τις αυξήσεις που παραμένουν μεγάλες. Σχεδόν 2 δισ. ευρώ δίνει η κυβέρνηση μόνο για τον Σεπτέμβριο, στα 7,9 δισ. ευρώ φτάνει ο λογαριασμός από την αρχή του 2022 και κανείς δεν ξέρει που θα ανέβει μέχρι το τέλος του έτους.

Τα χρήματα αυτά δεν είναι της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη για να τα δίνει ως άλλο Μάννα εξ ουρανού ο Μωυσής των αρπακτικών της αγοράς. Είναι χρήματα του δημοσίου, δηλαδή του λαού και αργά ή γρήγορα θα έρθει ο λογαριασμός

Βεβαίως, τα χρήματα αυτά δεν είναι της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη για να τα δίνει ως άλλο Μάννα εξ ουρανού ο Μωυσής των αρπακτικών της αγοράς. Είναι χρήματα του δημοσίου, δηλαδή του λαού και αργά ή γρήγορα θα έρθει ο λογαριασμός. Ακόμα και το 1,02 δισ., που είπε ο Σκρέκας πως έχει πάρει η κυβέρνηση από τις εταιρείες στο πλαίσιο του «Νέου Μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» και τα οποία «κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση των επιδοτήσεων στους καταναλωτές», είναι μέρος των χρημάτων που έχουν ήδη πληρώσει οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, με πολύ πόνο και δυσκολία, το προηγούμενο διάστημα.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της λεηλασίας και του που οδήγησε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του τομέα ενέργειας ας σημειώσουμε πως το 49% του ΔΕΔΗΕ πουλήθηκε για 1,3 δισ. σε αυστραλιανό fund, ενώ η σημερινή κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο είναι 2,2 δισ. Η κυβέρνηση θα δώσει μέχρι τον Σεπτέμβρη 7,9 δισ. για επιδότηση λογαριασμών που τελικά επιστρέφει στους μαυραγορίτες της ενέργειας…

Νέο χαράτσι

Ταυτόχρονα και στα μουλωχτά, στα ψιλά γράμματα των «ενισχύσεων», η κυβέρνηση επέβαλλε ένα νέο χαράτσι στο ρεύμα από Σεπτέμβρη, χρεώνοντας ένα λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα για να δημιουργηθεί αποθετικός λογαριασμός και να δημιουργηθεί Μηχανισμός Αντιστάθμισης Κινδύνου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας δεν είπε κάτι παραπάνω για το ποιοι θα συμμετέχουν και πως θα λειτουργήσει ο συγκεκριμένος Μηχανισμός, αλλά στο σημερινό πλαίσιο το πιο πιθανό είναι να κινηθεί ως ακόμα ένα μέσο στήριξης των εταιρειών-παρόχων. Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως είπε πως η νέα επιβάρυνση θα περιληφθεί στις χρεώσεις ΥΚΩ, που είναι σήμερα είναι 0,69 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ανεβάζοντάς την στα 1,69 λεπτά, μια αύξηση διόλου ευκαταφρόνητη.

Εθνικοποίηση όλου του τομέα ενέργειας

Μέσα σε αυτές τις δραματικές συνθήκες κι ενώ τα νοικοκυριά, ειδικά τα εργατικά-λαϊκά, δεν μπορούν να σηκώσουν τις αυξημένες τιμές του ρεύματος, σε συνδυασμό με το γενικότερο φούντωμα της ακρίβειας, η διέξοδος δεν μπορεί να βρεθεί ενός της φυλακής των κανονισμών της ΕΕ και της ζούγκλας της αγοράς, με μικροπαρεμβάσεις, όπως προτείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλοι.

Απαιτείται μαζικός αγώνας για να περάσει στο δημόσιο, με εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο, η ΔΕΗ και όλος ο τομέας ενέργειας, όλες οι ιδιωτικές εταιρείες που φτιάχτηκαν με το αίμα μας. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας για ρεύμα φτηνό για τον λαό, γιατί η ενέργεια και ο ηλεκτρισμός είναι δημόσιο αγαθό.

Το «μεγάλο φαγοπότι» συνεχίζεται

Αποκαλυπτική για το «μεγάλο φαγοπότι» που γίνεται σήμερα στην ενέργεια είναι και η είδηση της εξαγοράς του συνόλου της εταιρείας WATT+VOLT από την MYTILINEOS, έναντι 36 εκατ. ευρώ, με κύριο στόχο την προσθήκη των περίπου 200.000 πελατών λιανικής της εταιρείας. Όπως τονίζει η MYTILINEOS κατέχει περίπου το 10% διαθέτοντας 550.000 πελάτες και σχεδόν 100 καταστήματα. Χοροί εκατομμυρίων, ενώ ο λαός πληρώνει…

πηγη: prin.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022 05:27
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή