Σήμερα: 29/03/2024
Δευτέρα, 16 Μαϊος 2022 06:18

Influencers στην υπηρεσία της CIA

Γράφτηκε από τον

27ac37d8a9d38a54726d8342f3362aab_L.jpg

του Νίκου Γουρλά

Στην εποχή μας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη έχει κάποιον λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα. Είτε στο Instagram, είτε στο Facebook, είτε στο Twitter, είτε στο Tik Tok αλλά και σε άλλα λιγότερο διάσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ενεργοί χρήστες παγκοσμίως υπολογίζονται σε 3 δισ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τον σημαντικότερο ίσως παράγοντα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Όχι φυσικά ως δημιουργοί της είδησης και των κατευθύνσεων κυριάρχων πολιτικών στην οικονομία, την πολιτική την κοινωνία αλλά ως διακομιστές της πληροφορίας σε ευρύτερες μάζες.

Η πληροφορία για να μπορέσει να διακινηθεί όσο το δυνατόν ευρύτερα θα πρέπει οι φορείς που θα την παραλάβουν να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιρροή. Η έννοια της επιρροής ως πολιτικό εργαλείο δεν είναι καινούργια, αλλά η δύναμή της αυξάνεται καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στο Διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους. Η μεγάλη πια πλειοψηφία του κόσμου παίρνει τις πληροφορίες της μέσω του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σε έρευνες που έχουν γίνει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας διαμορφώνουν γνώμη  μέσω συγκεκριμένων «αστέρων» στα ΜΚΔ που ακολουθούν σε όλους τους τομείς, από την μόδα μέχρι την πολιτική στάση σε αυτή ή την άλλη επιλογή των κυβερνήσεων. Σε αυτούς έχει περισσότερη εμπιστοσύνη από ότι σε κάποιον σχολιαστή ή αρθρογράφο μιας εφημερίδας. Η εμπιστοσύνη συνεπώς είναι ένας βασικός παράγοντας καθώς ισχυροποιεί την επιρροή. «Ένα tweet της αμερικανικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να έχει το ίδιο βάρος με τα μηνύματα ενός μέλους της οικογενείας ή ενός φίλου. Ακόμη και οι εταιρείες γνωρίζουν ότι μια πρόταση ενός φίλου έχει μεγαλύτερο βάρος από μια διαφήμιση», σημειώνει ο Helmus συμπεριφοριστικός επιστήμονας στην RAND Corporation. Και συνεχίζει: «Ο μοναδικός ρόλος της κυβέρνησης είναι να οικοδομήσει σχέσεις με τους influencers και να παρέχει την επιθυμητή εκπαίδευση και υποστήριξη».

Ταυτόχρονα σχεδόν με την εμφάνιση του Instagram και του TikTok εμφανίστηκαν και οι influencers δηλαδή οι «επηρεαστές». Ξεκίνησαν ως απλοί χρήστες της κάθε πλατφόρμας όπου μέσα από την προβολή της προσωπικότητας τους, του τρόπου ζωής τους, των απόψεων τους για τις σχέσεις, τα επαγγέλματα, την μόδα, την μουσική κλπ κατάφεραν να έχουν μεγάλους αριθμούς ακολούθων. Η τάση δεν άργησε να γίνει ένα άκρως προσοδοφόρο επάγγελμα αφού οι «διασημότητες» έκτισαν καριέρες αποκομίζοντας τεράστια ποσά από διαφημιστικές εταιρίες για προώθηση επωνύμων προϊόντων μόδας, προβάλλοντας ακόμα και διάφορες απόψεις για την πολιτική, την κοινωνία, το σεξ κ.λπ.

Όπως είναι φυσικό αυτή η μεγάλη πηγή επηρεασμού συνειδήσεων και τρόπων συμπεριφοράς δεν πέρασε απαρατήρητη από τους αστικούς ιδεολογικούς μηχανισμούς και τις κυβερνήσεις με πρώτη από όλους την Αμερικανική που γρήγορα συνειδητοποίησε το ενδιαφέρον ιδιαίτερα από την εφαρμογή του Τικ Τοκ όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα βίντεο της συγκέντρωσης στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία . Από εκείνη την στιγμή το Τικ Τοκ αποτελεί μια από τις πιο σπουδαίες πηγές άμεσης πληροφόρησης και ειδήσεως από τα πεδία των μαχών.

Η Αμερικανική κυβέρνηση το αξιοποίησε άμεσα, όταν στις αρχές Μάρτη, σχεδόν παράλληλα με την έναρξη του πολέμου, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλών κυβερνητών αξιωματούχων με 30 κορυφαίους influencers του Τικ Τοκ .Όπως αναφέρει η Washington post. αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με επικεφαλής των Ματ Μίλερ, ειδικό σύμβουλο επικοινωνίας του Συμβουλίου και η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ενημέρωσαν τους «influencers» σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διανομή βοήθειας στους Ουκρανούς, τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σε ρωσική χρήση πυρηνικών όπλων. 

Η επιλογή της ομάδας έγινε σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Gen Z For Change», ένα δίκτυο influencers της πλατφόρμας που συνολικά περιλαμβάνει 500 τέτοιες προσωπικότητες με συνολικά μισό δισεκατομμύριο ακολούθων.

Στη σύσκεψη αυτή, σύμφωνα με την Washington Post, ο Ρομπ Φλάχερτι, διευθυντής ψηφιακής στρατηγικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τόνισε στους συμμετέχοντες τα παρακάτω: «αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική οδός στον τρόπο με τον οποίο το αμερικανικό κοινό ενημερώνεται για τα τελευταία νέα, οπότε θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι έχετε τις τελευταίες πληροφορίες από μια έγκυρη πηγή».

Μέσα σε λίγες ώρες, οι συμμετέχοντες άρχισαν να ανεβάζουν βίντεο για τα εκατομμύρια των ακολούθων τους. Αρκετοί ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν πιο ικανοί να αποκαλύψουν την «παραπληροφόρηση» των Ρώσων  και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά γύρω από τον πόλεμο.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από τον Μάρκους ΝτιΠάολα, που διατηρεί ένα κανάλι - δελτίο ειδήσεων με 3,7 εκατ. ακολούθους, αποκάλυψε τις «οδηγίες» της σύσκεψης. «Το πρώτο που μας ξεκαθαρίστηκε», είπε, είναι ότι «εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα κλιμάκωσης. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνει αυτό, αλλά δεν θα είναι καλό για τη Ρωσία. Δεύτερον, τα ρωσικά στρατεύματα δεν είναι ευχαριστημένα με την εισβολή της Ρωσίας, πράγμα που επηρεάζει τη δυνατότητα της Ρωσίας να σημειώσει πρόοδο σε αυτόν τον πόλεμο. Τρίτο, η Ρωσία δεν πρόκειται να κερδίσει στην Ουκρανία. Τα πράγματα έχουν πάει τόσο άσχημα για αυτούς που δεν είναι πλέον δυνατό».

Η Ελι Ζάιλερ, μια 18χρονη influencers του TikTok που ανεβάζει υλικό για γυναικεία μόδα και διαφημίζει καλλυντικά και άλλα προϊόντα στα 11 εκατομμύρια ακολούθους του λογαριασμού της, δήλωσε διαθέσιμη στην συνεργασία με τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, καθώς βλέπει τον εαυτό της ως «ανταποκριτή του Λευκού Οίκου για τη γενιά Ζ», που «μεταφέρει πληροφορίες με πιο εύπεπτο τρόπο στους ακολούθους». Αυτό το έκανε πράξη άμεσα, αφού μετά την συνάντηση ανέβασε βίντεο όπου μέσα σε δυο λεπτά (που είναι ο μεγαλύτερος χρόνος διάρκειας των βίντεο στο Τικ Τοκ) έκανε μια πλήρη ανάλυση για τον ρόλο της Ρωσίας στην ακρίβεια , το παιχνίδι που παίζει στην άνοδο του πληθωρισμού κλπ! Τώρα το πώς μια σχεδόν έφηβη που ασχολείται αποκλειστικά με την μόδα όπου πέραν τούτου ποτέ δεν είχε ασχοληθεί με άλλα θέματα κατόρθωσε να κάνει μέσα σε δυο λεπτά μια τόσο συμπυκνωμένη ανάλυση είναι πράγματι απορίας άξιο! Καταλαβαίνει ωστόσο και ο πλέον αφελής ότι απλά η κοπελίτσα αποστήθισε αυτό που τις έδωσαν οι καθοδηγητές της από τον Λευκό οίκο

Το οξύμωρο δε στην όλη υπόθεση με το Τικ Τοκ είναι ότι ανήκει σε κινεζική εταιρεία, την «ByteDance», που όμως δεν λειτουργεί εντός της Κίνας. Το 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μια εντολή, με βάση την οποία η εφαρμογή θα αποκλειόταν από τις ΗΠΑ, εάν δεν πωλούνταν σε αμερικανική εταιρεία, καθώς χαρακτηρίστηκε «απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Το σχέδιο ήταν να την εξαγοράσει η Microsoft, όμως η συμφωνία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ κάτι που αποτέλεσε ήττα για τον Τραμπ (δες: Η Κίνα και το TikTok νίκησαν τον Donald Trump)

 Όμως το …καλό το παλληκάρι ξέρει και άλλο μονοπάτι . Από το 2020 αρχίζουν και τοποθετούνται  στο Τικ Τοκ στελέχη των υπηρεσιών ασφάλειας και πληροφοριών των ΗΠΑ σε θέσεις κλειδιά στην εταιρία, ένας από αυτούς είναι ο Αϊσέ Κότσακ, διευθυντής παγκόσμιας πολιτικής προϊόντων του TikTok πρώην στέλεχος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και για ένα χρόνο στη Βαγδάτη, ως αναπληρωτής ανώτερος πολιτικός εκπρόσωπος στο Ιράκ, …καθαρή CIA με λίγα λόγια. Αλλά και άλλοι «συνταξιούχοι» των αρχών ασφαλείας είναι σε θέσεις κλειδιά στο Τικ Τοκ, όπως ο Αλεξάντερ Κορμπέιλ, που είναι ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος της Καναδικής Ένωσης του ΝΑΤΟ, ή ο Κρίστιαν Καρντόνα, που πριν αναλάβει πόστο στο ίδιο τμήμα του Tik Tok, υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στο Ομάν, στην Καμπούλ, στο γραφείο της Τουρκίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο προξενείο των ΗΠΑ στην Κρακοβία, όπου υπηρέτησε ως αξιωματικός ασφαλείας.

Βέβαια, δεν είναι μόνο το TikTok που έχει αρχίσει να πλημμυρίζει από συνταξιούχους πράκτορες. Ο Μπεν Ρέντα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Google και νωρίτερα του Youtube, ήταν στο παρελθόν στρατηγικός σχεδιαστής στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, πριν εργαστεί τόσο για την Αμερικανική Διοίκηση Κυβερνοχώρου όσο και για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Όμως η διείσδυση αυτού του είδους αξιωματούχων δεν περιορίζεται στο Τικ Τοκ. Οι «Financial Times» αποκάλυψαν πως ο Γκόρντον Μακ Μίλαν, ο οποίος είναι «επικεφαλής σύνταξης» του Twitter για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, υπηρετεί επίσης ως έφεδρος αξιωματικός και σύμβουλος για τη μονάδα ψηφιακών πληροφοριών του βρετανικού στρατού, την 77η Ταξιαρχία. Η Ταξιαρχία αυτή δημιουργήθηκε το 2015, με σκοπό να χρησιμοποιήσει ψυχολογικές επιχειρήσεις και πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Twitter ή το Facebook για να βοηθήσει στους πολέμους «στην εποχή της πληροφορίας»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο νέα δεδομένα και στον πόλεμο της προπαγάνδας που τα ΜΚΔ παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο. Από την φωτογραφία του Κάπα από τον ισπανικό εμφύλιο στο καμένο γυμνό κοριτσάκι στο Βιετνάμ και στην συνέχεια στον κορμοράνο, η δύναμη της εικόνας και της διακίνησης της παραμένει ο ισχυρός παράγοντας στο που θα γύρει η πλάστιγγα της νίκης για την κατάκτηση της συνείδησης των ανθρώπων.

Οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ δεν ηττήθηκαν μόνο στρατιωτικά αλλά και ηθικά αφού το τότε αντιπολεμικό κίνημα αξιοποίησε ακριβώς αυτή την δύναμη. Εκείνο το πάθημα τους έγινε μάθημα όπως δείχνει η σπουδή τους, πενήντα χρόνια μετά, να στρατολογήσουν τους influencers του Τικ Τοκ…

 

πηγη: kommon.gr

 

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή