Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021 16:57

Ερνστ Τελμαν: Ηρωας του παγκόσμιου προλεταριάτου (Τον εκτέλεσαν οι ναζί σαν σήμερα το 1944)

Γράφτηκε από τον

118081695_2156456121145573_3053992965893683078_n.jpg

Σαν σήμερα, 18 Αυγούστου 1944 πέφτει νεκρός από ναζιστικό Γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα  στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ. ο ηγέτης του γερμανικού προλεταριάτου και πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας Ερνστ Τέλμαν.

Το ναζιστικό καθεστώς, δεν προχώρησε τυχαία στη σύλληψη του Ερνεστ Τέλμαν. Χτυπώντας τον Τέλμαν, ήθελε να στερήσει τη γερμανική εργατική τάξη από έναν άξιο κομμουνιστή ηγέτη και να απαλλαγεί το ίδιο από έναν επικίνδυνο εχθρό.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την τελευταία διαπίστωση, αξίζει να σταθούμε σε όσα γράφει ο Εριχ Χόνεκερ στα απομνημονεύματά του, σκιαγραφώντας τη συμβολή του Τέλμαν στον αντιφασιστικό αγώνα του γερμανικού λαού.

Ο Τέλμαν - σημειώνει ο Χόνεκερ - «καυτηρίαζε το φασισμό σαν θανάσιμο εχθρό του εργατικού κινήματος και της Σοβιετικής Ένωσης και προειδοποιούσε για τους κινδύνους που προέρχονταν απ' αυτόν - ως εκείνο το περίφημο σύνθημά του στον εκλογικό αγώνα στις αρχές του 1932 για τον Πρόεδρο του Ράιχ ότι: "Όποιος εκλέγει Χίντενμπουργκ, εκλέγει Χίτλερ, όποιος εκλέγει Χίτλερ, εκλέγει τον πόλεμο!". Η ιστορία επιβεβαίωσε την ορθότητα αυτής της προειδοποιητικής διαπίστωσης σε τραγικές διαστάσεις». (Εριχ Χόνεκερ: «Από τη ζωή μου», εκδόσεις «Ειρήνη», σελ. 71).

Πριν συλλάβει τον Τέλμαν, το χιτλερικό καθεστώς χρέωσε στους κομμουνιστές τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ, που πραγματοποίησαν τα όργανά του στις 27/2/1933.

Την επομένη, με το πρόσχημα του εμπρησμού, καταργήθηκαν τα άρθρα του Συντάγματος της Βαϊμάρης, που αναφέρονταν στην ελευθερία του ατόμου, του λόγου, του Τύπου, των συγκεντρώσεων και της ίδρυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Το ναζιστικό καθεστώς δολοφόνησε άνανδρα στο κρεματόριο του Μπούχενβαλντ τον κομμουνιστή ηγέτη, ενώ στη συνέχεια έκαψε τη σωρό του, για να μην υπάρχει τίποτα από αυτόν. Η εργατική τάξη της Γερμανίας, στη μεταπολεμική περίοδο που ερχόταν, έπρεπε να στερηθεί τον μεγάλο ηγέτη της κι αν ήταν δυνατό να μην υπάρχει τίποτα που να τον θυμίζει.
Διαβάστε περισσότερα
ΠΗΓΗ: tsak-giorgis.blogspot.com
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή