Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 09:45

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Στη Βουλή το νομοσχέδιο με κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

Γράφτηκε από τον

trapeza-ths-elladas.jpg

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες για την ελάφρυνση τους από τα «κόκκινα» δάνεια κι ενώ εντείνονται οι εκβιασμοί προς τους δανειολήπτες με την απειλή του πλειστηριασμού.

Το συγκεκριμένο σχέδιο φέρει το όνομα «Ηρακλής» και επί της ουσίας είναι ένα πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση της ΝΔ με τις τράπεζες και την ΕΕ για παροχή εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Οι κρατικές εγγυήσεις θα καταβάλλονται σε περίπτωση που τράπεζες και Funds έχουν απώλειες από την αγοραπωλησία των τιτλοποιημένων «κόκκινων» δανείων. Ο κρατικός προϋπολογισμός θα παρέχει εγγυήσεις για το τμήμα των προβληματικών δανείων που έχουν ισχυρές διασφαλίσεις, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη υποθήκης στην πρώτη κατοικία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία. Το σχέδιο «Ηρακλής» προβλέπει ότι οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν και θα πουλήσουν «κόκκινα» δάνεια σε «επενδυτές». Επιπλέον οι τράπεζες θα καταβάλουν στο ελληνικό δημόσιο προμήθεια σε τιμές αγοράς, με βάση τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Στόχος είναι να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα βαρίδι των «κόκκινων» δανείων προκειμένου να μπορέσουν να δανειοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια επιχειρηματικών ομίλων και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως αυτό μπορεί να συμβεί σε σημαντικό ποσοστό. Σε ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο "Ηρακλής" είναι μία συστημική λύση που θα συμβάλει, μέσω της χορήγησης κρατικών εγγυήσεων, στη μείωση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Προσθέτει πως «έτσι, ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία» και ότι «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια».

πηγη; 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή