Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 07:45

Goldman Sachs: Εφιαλτική πρόβλεψη για αυξήσεις δύο τρισεκατομμυρίων στους λογαριασμούς ρεύματος στην Ευρώπη

Γράφτηκε από τον

2022-09-08_104735.jpg

Σε δυσθεώρητο ύψος εκτιμούν ότι θα φθάσει το ενεργειακό κόστος της ενέργειας τον χειμώνα για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, οι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc και τονίζουν ότι με δεδομένο το κόστος αυτό, είναι μονόδρομος οι κρατικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη εκτίμηση, οι λογαριασμοί ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά δύο τρισεκατομμύρια ευρώ στο αποκορύφωμα των τιμών, στις αρχές δηλαδή του 2023.  Οι αναλυτές, με επικεφαλής τους Alberto Gandolfi και Mafalda Pombeiro, εκτιμούν ότι στο ζενίθ των τιμών ενέργειας, οι λογαριασμοί θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ευρώπης.

«Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις δομικές επιπτώσεις της κρίσης. Πιστεύουμε ότι αυτά θα είναι ακόμη πιο έντονα από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70», εκτιμούν οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg και σημειώνουν ότι οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την επίδραση των ρυθμιστικών προσπαθειών.
Πάντως, οι ίδιοι εκτιμούν ότι ορισμένα από τα μέτρα που εξετάζονται (συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών και της αποφυγής δασμών) μπορούν να επιφέρουν κάποια ισορροπία στις τιμές, εξομαλύνοντας τη δασμολόγηση, περιορίζοντας τη βραχυπρόθεσμη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και εκτονώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο από την επεμβατική ρύθμιση.

Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου, με στόχο να αμβλύνουν τις πιέσεις που θα δεχτούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και την αναστολή της εμπορίας παραγώγων ενέργειας, ενώ Γαλλία και Γερμανία αποφάσισαν να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας.

Η επιβολή πλαφόν στις τιμές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 650 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος στην ΕΕ και να ανακουφίσει κάπως καταναλωτές και αγορές. Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs θα μπορούσε να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να αποφύγουν έστω και για ένα διάστημα τη φορολόγηση των υπερκερδών. Οι αναλυτές Gandolfi και Pombeiro, εκτιμούν πάντως ότι η επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας δεν θα έλυνε εντελώς το πρόβλημα. Για το λόγο αυτό προτείνουν στις κυβερνήσεις να αποφύγουν την επιβολή δασμών, ώστε να διασπαρεί η αύξηση των λογαριασμών σε βάθος χρόνου.

πηγη: enikos.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή