Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 08:41

Νόμπελ Οικονομίας σε οικονομολόγους που απέδειξαν ότι οι μισθολογικές αυξήσεις μειώνουν την ανεργία

Γράφτηκε από τον

Nobel-1-1024x628.jpg

Οι οικονομολόγοι Ντέιβιντ Κάρτ, Τζόσουα Άνγκριστ και Γκουίντο Ίμπενς κέρδισαν το Νόμπελ Οικονομικών 2021 για την πρωτοπόρα χρήση των «φυσικών πειραμάτων» κατανόησης των συνεπειών μίας οικονομικής πολιτικής.

Η μέθοδος των φυσικών πειραμάτων παρατηρεί καταστάσεις της καθημερινότητας για να διερευνήσει τις επιδράσεις στον κόσμο. Αυτή η προσέγγιση έχει διαχυθεί και σε άλλα επιστημονικά πεδία, επιφέροντας μία μικρή «επανάσταση» στην εμπειρική έρευνα.

Ο Καναδός οικονομολόγος Κάρτ διεξήγαγε ένα τέτοιο πείραμα στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπου παρατήρησε ότι η αύξηση των μισθών, οδήγησε σε πτώση της ανεργίας, αναθεωρώντας εν πολλοίς την τότε κυρίαρχη επιστημονική άποψη για το αντίθετο.

Ο έτερος νικητής Ίμπενς σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους έπειτα από τη βράβευση του ανέφερε: Ήμουν απόλυτα συγκλονισμένος όταν έλαβα το τηλεφώνημα ενώ ένιωσα ενθουσιασμένος όταν έμαθα τα νέα. Ενώ πρόσθεσε ότι είχε ενθουσιαστεί αφού έμαθε ότι θα μοιραστεί το βραβείο με τους δύο καλούς του φίλους, άλλωστε ο Άνγκριστ είναι και κουμπάρος του.

Σύμφωνα με Σουηδική Ακαδημία που απέδωσε τα βραβεία ο Κάρτ κέρδισε το μισό βραβείο «για τις εμπειρικές του συνεισφορές στα οικονομικά της εργασίας», ενώ οι Άνγκριστ και Ίμπενς μοιράστηκαν το άλλο μισό «για τις μεθοδολογικές τους συνεισφορές στην ανάλυση των αιτιωδών σχέσεων».

2021-10-13_114459.jpg

Πηγή: Reuters - documentonews.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή