Στις 15 Οκτωβρίου ανοίγει επισήμως η περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και με τα έως τώρα δεδομένα η τιμή του θα κυμανθεί πάνω από 1,10 ευρώ το λίτρο.

Αύξηση για 5η ημέρα κατέγραφε χθες Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου, με το brent να αγγίζει τα 80 δολάρια, εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά. Το brent διαμορφωνόταν 1,5% υψηλότερα, στα 79,23 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σημειώσει άνοδο για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, το αμερικανικό αργό σημείωνε άνοδο 1,5%, στα 75,09 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περσινή περίοδος άνοιξε με τιμή εκκίνησης 0,80 ευρώ το λίτρο και με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 42 δολάρια. Στο τέλος Απριλίου του 2021 η μέση τιμή βρισκόταν στα 0,96 ευρώ το λίτρο, με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου να έχει αγγίξει τα 67 δολάρια.

Η υποτυπώδης αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι απλώς …υποτυπώδης. Το επίδομα φέτος αυξάνεται κατά 20% κι αυτό σημαίνει ότι το ελάχιστο επίδομα ανεβαίνει στα 96 ευρώ, από 80 ευρώ πέρσι, ενώ το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί θεωρητικά να πάρει ένα νοικοκυριό αυξάνεται στα 780 ευρώ, από 650 ευρώ πέρσι. Κατά τα άλλα, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μένουν ίδια, ενώ το επίδομα διαμορφώνεται με βάση συντελεστές ανά περιοχή που εφαρμόζονται στο ποσό βάσης των 264 ευρώ (από 220 ευρώ πέρσι).

Η επιδότηση και φέτος θα καλύψει καυσόξυλα, πέλετ και φυσικό αέριο. Προφανές είναι, ωστόσο, ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει ως προς το φυσικό αέριο, με την τιμή του να έχει διπλασιαστεί στην Ελλάδα σε σχέση με την περσινή.

πηγη: thepressproject.gr