Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 05:56

Παραγωγοί και επαγγελματίες λαϊκών αγορών στους δρόμους αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Γράφτηκε από τον

2021-04-08_085826.jpg

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην οδό Νίκης πραγματοποιεί αυτή την ώρα η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, στο πλαίσιο πανελλαδικών συγκεντρώσεων κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης σχετικά με τις υπαίθριες αγορές. Ζητούν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, και στέκονται στην «παραγκώνιση» των μικρο-επιχειρηματιών μέσω του νομοσχεδίου και στην πόρτα που αφήνει για τις μεγάλες εταιρείες.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην οδό Νίκης πραγματοποιεί αυτή την ώρα η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, ενώ συγκεντρώσει γίνονται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας απέναντι στο νομοσχέδιο -μερικώς εν κρυπτώ- της κυβέρνησης.

Ειδικότερα εκατοντάδες άτομα βρίσκονται έξω από το υπουργείο ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και κρατώντας μαύρες σημαίες. Μεταξύ άλλων σημειώνουν την αντίθεση τους στα νέα κριτήρια που φέρνει το υπουργείο για τους πάγκους στις λαϊκές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας, «η διαμαρτυρία αφορά στις διατάξεις του σχεδίου νόμου που ετοιμάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές και ειδικά στα εξής σημεία:

  • δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες να μπουν στις λαϊκές αγορές
  • προκηρύσσουν τις άδειες των παραγωγών.
  • δεν θα αναθεωρείται η άδεια μας αν δεν πουλήσουμε το 70% της δηλωθείσας ποσότητας στο ΟΣΔΕ (‘Αρθρο 42 παρ 6).
  • δίνει τη δυνατότητα σε παραγωγούς να γίνουν έμποροι.
Alex Gasteratos / TPP

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί θέλουν «τον εκσυγχρονισμό και την διαφάνεια, και θα στηρίζουμε πάντα την παραγωγική δραστηριότητα».

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφερόταν επίσης ότι οι παραγωγοί θα προσέλθουν στους πάγκους σήμερα Τετάρτη στις λαϊκές αγορές διαθέτοντας δωρεάν στους καταναλωτές όσα προϊόντα μπορεί ο καθένας.

Μεταξύ άλλων οι συγκεντρωμένοι στέκονται ιδιαίτερα στα κριτήρια που τήθενται για την παροχή άδειας στις λαϊκές αλλά και τους περιορισμούς όσον αφορά τα φορολογικά κριτήρια. Μιλούν για «παραγκωνισμό των μικροεμπόρων» και άνοιγμα σε μεγάλες εταιρείες, στο πλαίσιο της συνολικής ιδιωτικοποίησης για τον «αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων», όπως σημειώνει στο TPP ο Κούκος Θωμάς από τη Γραμματεία Λαϊκών Αγορών του ΚΚΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως μεταδίδει ο Alpha, με ολιγόλεπτη καθιστική διαμαρτυρία και μαύρες σημαίες στους πάγκους καθώς και δωρεάν διάθεση προϊόντων στους καταναλωτές συμμετείχαν οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες στη λαϊκή της Τούμπας, ενάντια στο νομοσχέδιο.

«Θέλουμε να μείνει η λαϊκή αγορά όπως είναι τόσα χρόνια που λειτουργεί, με την επαφή που έχει ο κάθε πωλητής με τον πελάτη και να συνεχίσουμε να πουλάμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά γιατί αυτό είναι το μεγάλο μας προτέρημα», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» Λάζαρος Παυλίδης.

Το νομοσχέδιο «ανοίγει το παράθυρο για την είσοδο στις λαϊκές αγορές των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων, οι οποίες θα μπορούν να αποκτούν άδειες μέσα από πλειστηριασμούς που θα γίνονται οδηγώντας έτσι στον αφανισμό των μικρών παραγωγών που έχουν λίγα στρέμματα», επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» Γιώργος Λαβιδάς.

Το «παρών» στη σημερινή κινητοποίηση έδωσαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, και συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο. Στην τότε ανακοίνωση του Μαξίμου δεν δόθηκαν λεπτομέριες αλλά μόνο: «Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται ουσιαστική αναβάθμιση των υπαίθριων δραστηριοτήτων μέσω: α) της επαγγελματικοποίησης των συμμετεχόντων, β) της ψηφιακής αδειοδότησης, διαλειτουργικότητας και εποπτείας, γ) της λειτουργικής αυτονομίας, δ) της έντασης του ανταγωνισμού και ε) της διαφάνειας στις συναλλαγές».

πηγη: thepressproject.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή