Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 11:15

Ερχεται... επική φούσκα

Γράφτηκε από τον

bitcoin.jpg

 
Το bitcoin, που διπλασίασε την αξία του σε έναν μήνα, υποχωρούσε χθες 28% σε σχέση με το ρεκόρ των 42.000 δολαρίων την περασμένη Παρασκευή, σε λίγο πάνω από τα 30.200 δολάρια. H πτώση προκάλεσε ρίγη σε όσους είχαν βιώσει την προηγούμενη βουτιά του κρυπτονομίσματος, από τα περίπου 20.000 δολάρια στο τέλος του 2017, στα 4.000 δολάρια το 2019.

Αν υπήρχε στον κόσμο ένα δικαστήριο… οικονομικής πολιτικής, οι πρώτοι ίσως που θα έπρεπε να καθίσουν στο σκαμνί και μάλιστα για κακούργημα είναι οι κεντρικοί τραπεζίτες. Τυπώνοντας αφειδώς χρήμα και αγοράζοντας τίτλους τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια όλης σχεδόν της περασμένης δεκαετίας -προκειμένου, υποτίθεται, να «σώσουν» το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα από έναν σεισμό και την παγκόσμια οικονομία από τα υψηλότερα επιτόκια και την ύφεση- οι κεντρικοί τραπεζίτες γνώριζαν ότι οι πολιτικές τους αυτές τροφοδοτούσαν κερδοσκοπική φούσκα.

Ξεπέρασε κάθε όριο το τέρας που εξέθρεψαν οι κεντρικοί τραπεζίτες

Μια φούσκα η οποία οδήγησε σταδιακά σε στρέβλωση της πραγματικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων, επανάληψη της επενδυτικής ασυδοσίας του παρελθόντος και ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα. Κερδισμένοι βγήκαν μόνον όσοι είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον καλπασμό των χρηματιστηριακών αξιών, δηλαδή οι πλούσιοι μέτοχοι και επενδυτές. 

Ολοι οι υπόλοιποι έμειναν απέξω. Ερμαιο των διαθέσεων του χρηματιστικού και τραπεζικού κεφαλαίου και της αδυναμίας τους να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό των αξιών χωρίς να προκαλέσουν πανικό, οι κεντρικές τράπεζες τροφοδότησαν με τις επιλογές τους μια ακόμη μεγαλύτερη φούσκα, μια «επική φούσκα», ένα «τέρας» που είναι πλέον αναγκασμένοι να τρέφουν συνεχώς.

Το παραπάνω δριμύ κατηγορώ προς τους κεντρικούς τραπεζίτες δεν ανήκει σε κάποιον μαρξιστή οικονομολόγο αλλά σε αναλυτές της αγοράς, οι οποίοι εκπέμπουν αυξανόμενα τον τελευταίο καιρό SOS για τον κίνδυνο ενός επερχόμενου κολοσσιαίου κραχ.

Ανακάμπτοντας ταχύτατα από το σοκ της πανδημίας και την καραντίνα τα διεθνή χρηματιστήρια βαδίζουν εδώ και καιρό από το ένα ρεκόρ στο άλλο. Στην πορεία τους αυτή αγνοούν επιδεικτικά ιδιαίτερα δυσμενή δεδομένα, όπως η βαθιά ύφεση του 2020, η χαμηλότερη της προβλεπόμενης ανάκαμψη φέτος, η αβεβαιότητα για την υγειονομική κρίση. Την περασμένη Τετάρτη, την ημέρα που ο όχλος του Τραμπ εισέβαλε στο Καπιτώλιο, αντί για μαζικό ξεπούλημα οι τιμές των μετοχών χτύπησαν νέο ρεκόρ στη Νέα Υόρκη. Αυτή η απεξάρτηση από αρνητικές ειδήσεις και γεγονότα, αυτή η ανορθολογική πορεία, αυτή η ανεξήγητη για τον κοινό νου υπερβολική ευφορία των επενδυτών προβληματίζουν πλέον όλο και περισσότερους ειδικούς.

Ο Τζέρεμι Γκράνθαμ, ο Βρετανός συνιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας επενδύσεων GMO, προκάλεσε αίσθηση πριν από μερικές ημέρες όταν μίλησε για μια «εντελώς επική φούσκα» που αναπτύχθηκε από την ανάκαμψη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09. «Με χαρακτηριστικά την ακραία υπερτίμηση, την εκρηκτική άνοδο των τιμών, τις φρενήρεις εκδόσεις τίτλων και την υστερικά κερδοσκοπική συμπεριφορά των επενδυτών, πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση θα καταγραφεί ως μια από τις μεγαλύτερες φούσκες της ιστορίας των αγορών», τόνισε χαρακτηριστικά σε επιστολή του προς επενδυτές. Στο ίδιο μήκος κύματος οι αναλυτές της Bank of America προειδοποίησαν λίγα εικοσιτετράωρα μετά για υπερ-φουσκωμένες μετοχές και «θέσεις απληστίας», καλώντας τους πελάτες τους σε πωλήσεις.

Τελευταία χθες η βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (FCA) που ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποίησε όσους επενδύσουν σε σχήματα που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις από ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin να προετοιμάζονται γιατί θα χάσουν όλα τα λεφτά τους. Το bitcoin, που διπλασίασε την αξία του σε έναν μήνα, υποχωρούσε χθες 28% σε σχέση με το ρεκόρ των 42.000 δολαρίων την περασμένη Παρασκευή, σε λίγο πάνω από τα 30.200 δολάρια. H πτώση προκάλεσε ρίγη σε όσους είχαν βιώσει την προηγούμενη βουτιά του κρυπτονομίσματος, από τα περίπου 20.000 δολάρια στο τέλος του 2017 στα 4.000 δολάρια το 2019. Αν μη τι άλλο η επιστροφή του bitcoin από εκείνα τα Τάρταρα αντικατοπτρίζει τη δίψα των επενδυτικών χαρτοφυλακίων για κερδοσκοπία.

Η φούσκα αυτή είναι απόρροια της ποσοτικής χαλάρωσης. Οι αγορές τίτλων από τις κεντρικές τράπεζες στην κορύφωση της πανδημίας ήταν περίπου τριπλάσιες των αντίστοιχων της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-09. Αυτή η τεράστια ένεση ρευστότητας εξαντλήθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αξιοποιήθηκε σε διόρθωση ισολογισμών, επαναγορές μετοχών, επενδύσεις χαρτοφυλακίου και χρηματιστηριακό τζόγο. Το χρήμα δεν πέρασε ποτέ στην πραγματική οικονομία, τη ζήτηση, την κατανάλωση, τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Αποτέλεσμα ήταν η παρατεταμένη αναιμική ανάπτυξη στα όρια της οικονομικής στασιμότητας επί μια δεκαετία.

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή