Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 13:27

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ Μοιράζει «καθρεφτάκια» στους εργαζόμενους και χρήμα με το «τσουβάλι» στους εργοδότες

Γράφτηκε από τον

staikoyras-diloseis.jpg

Με «τυράκι» την αύξηση του εφάπαξ επιδόματος για τους εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή το Νοέμβρη και την επανάληψη ορισμένων άλλων ανεπαρκών μέτρων που δεν μπορούν να επιλύσουν τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε ένα νέο «πακέτο» για τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας και των εργοδοτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, το ύψος των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα πακέτα ύψους 24 δισ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που πλήττονται μπορούν να μπουν σε αναστολή σύμβασης και να πάρουν το επίδομα ειδικού σκοπού. Οι εργαζόμενοι μέχρι και χθες, που τίθενται σε αναστολή το Νοέμβρη, θα λάβουν 800 ευρώ αντί για 534 ευρώ. Το ποσό αυτό θα είναι αναλογικό με τις μέρες που βρίσκονται σε αναστολή. Επιπρόσθετα, με σκοπό την «ελάφρυνση» των εργοδοτών από ένα επιπλέον «κόστος», το κράτος θα καλύψει το Δώρο Χριστουγέννων και τις ασφαλιστικές εισφορές. 

Οι 130.000 μακροχρόνια άνεργοι, που δεν λαμβάνουν καμία αποζημίωση, θα πρέπει να αρκεστούν σε ένα ξεροκόμματο της τάξης των 400 ευρώ. Το ποσό θα είναι εφάπαξ, δηλαδή θα δοθεί μόνο για μία φορά. Τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν μετά τον Σεπτέμβρη, θα επεκταθούν για δύο μήνες.

Για τις επιχειρήσεις, διευρύνεται η λίστα αυτών που θα ενταχθούν στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4». Δηλαδή θα μπορούν να μπουν όλες οι εταιρείες που κλείνουν και θα λάβουν 2.000 ευρώ το ελάχιστο. Δεν θα επιστραφεί το 50% της ενίσχυσης.

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους, οι φορολογικές υποχρεώσεις του Νοέμβρη μετατίθενται για αργότερα, χωρίς αυτό να αποτελεί λύση για την οικονομική ασφυξία των αυτοαπασχολούμενων. Αντίστοιχα, εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμίσεις δόσεων για τον Νοέμβρη, αλλά θα τις καταβάλλουν στο τέλος της ρύθμισης.

Οι εταιρείες που πλήττονται, θα δικαιούνται μείωση ενοικίου κατά 40%. Το ίδιο ισχύει για την πρώτη κατοικία εργαζομένων που πλήττονται και για σπίτια φοιτητών. Στους ιδιοκτήτες θα δοθεί άμεσα το 1/3 του ποσού που θα χάσουν.

Την ίδια ώρα που πολλές κατηγορίες εργαζομένων μένουν εκτός κάθε στήριξης και το κεφάλαιο πριμοδοτείται ποικιλότροπα, τόσο με έκτακτα μέτρα όσο και με αυτά που ίσχυαν προ κρίσης (μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές, «αναπτυξιακοί νόμοι», κ.λπ.), μόνο κλαυσίγελο προκαλεί η αναφορά του Χρ. Σταϊκούρα ότι  «την κρίση θα την περάσουμε ενωμένοι με το κόστος δίκαια μοιρασμένο στην οικονομία», πόσο μάλλον όταν ο κανόνας στην ΕΕ είναι πως «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα» και ο λογαριασμός θα έρθει στον λαό. To ακόμη πιο εξοργιστικό είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την πανδημία ως «ευκαιρία» για να προωθήσει τις ανατροπές του αιώνα!

πηγη: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή