Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 08:03

SOS εκπέμπει ο επισιτισμός

Γράφτηκε από τον

katastimata.jpg

Απελπισία σε επαγγελματίες και εργαζόμενους φέρνει το νέο λοκντάουν στην εστίαση και η τρομακτική ανεπάρκεια των κυβερνητικών αντιμέτρων στήριξης • Κατεβάζουν ρολά από αύριο τουλάχιστον 43.000 επιχειρήσεις του κλάδου με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Συντριβή, κατάρρευση, σήμα SOS: Δεν υπάρχει ρεπορτάζ για τον κλάδο της εστίασης που να μη χρησιμοποίησε κάποια από τις παραπάνω λέξεις για να περιγράψει το κλίμα που επικρατούσε σε επαγγελματίες και εργαζόμενους μετά την κατακόρυφη πτώση του τζίρου λόγω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων. Οι ίδιοι άνθρωποι μιλάνε τώρα για «ξαφνικό θάνατο» και «ολική εξαφάνιση» ενός κλάδου που μαζί με τον τουρισμό συμβάλλει στο 35% του ΑΕΠ της χώρας και στο 15% της απασχόλησης.

Το νέο λοκντάουν πλήττει πάνω από το 50% του κλάδου της εστίασης, καθώς από τις 82.408 επιχειρήσεις που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα θα κατεβάσουν ρολά οι 42.778 στους 19 νομούς της «ζώνης αυξημένου κινδύνου». Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις βρίσκονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που αριθμούν 17.741 και 5.484 καταστήματα αντίστοιχα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής οι εργαζόμενοι στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας είναι περίπου 150.000 άτομα, ενώ το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Θεσσαλονίκης Πιερίας-Χαλκιδικής κάνει λόγο για πάνω από 50.000 εργαζόμενους στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το γεγονός ότι ορισμένες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν, με μειωμένο τζίρο, μέσω διανομής και παραλαβής από το κατάστημα (delivery και take away όπως τα αποκαλούμε) δεν μειώνει παρά ελάχιστα το μέγεθος της καταστροφής.

Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΠΟΕΣΕ

«Ερχονται να μας αποτελειώσουν»​​​​​​

«Φαίνεται πως η μετάφραση της λέξης “λοκντάουν” στα ελληνικά είναι “εστίαση”», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), μεταφέροντας τα σχόλια αγανάκτησης που εισπράττει.

«Ο κλάδος έρχεται από ένα πρώτο λοκντάουν δυόμισι μηνών με όλες τις πληγές που άφησε. Τώρα, ενώ η επαναλειτουργία της εστίασης ήταν κακή, με μείωση τζίρου 60%, έρχεται το δεύτερο λοκντάουν να μας αποτελειώσει», συμπληρώνει, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν «απολύτως ανεπαρκή, αφού είναι υποδεέστερα και του πρώτου λοκντάουν».

Οι μόνες παροχές, τονίζει, εξαντλούνται στην αποζημίωση των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους σε αναστολή, ενώ σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο το μέτρο δεν ισχύει για τους επιχειρηματίες χωρίς προσωπικό (τον Μάρτιο το πήραν όσοι απασχολούσαν έως 20 άτομα). Η ΠΟΕΣΕ ζητά επιτακτικά την επέκταση της μείωσης ενοικίου, όχι μόνο τον Νοέμβριο, αλλά για έξι μήνες, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για εξώσεις, ενώ πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα λόγω ενοικίων ακόμα και σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι δάνειο και όχι επιδότηση, προσθέτει ο κ. Καββαθάς, ενώ η μεταφορά της πληρωμής του ΦΠΑ Νοεμβρίου τον Απρίλιο αφορά ένα μικρό ποσοστό των επιχειρήσεων εστίασης που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας. Στα αιτήματα της ΠΟΕΣΕ περιλαμβάνεται η αναστολή των δημοτικών τελών και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών του προσωπικού για έξι μήνες.

Οσο για το ντελίβερι και τις ψηφιακές πλατφόρμες διανομής, που αναμένεται να ωφεληθούν, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ είναι απαισιόδοξος: «Η πίτα στο ντελίβερι είναι μοιρασμένη, τώρα θα μικρύνει περισσότερο. Ενα μεγάλο κομμάτι του κλάδου χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες διανομής, όμως η προμήθεια 12% που εισπράττει η πλατφόρμα είναι απαγορευτική. Καταλήγεις να δουλεύεις για την πλατφόρμα και όχι για την επιχείρηση».

Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης

«Δεν θα γίνουμε οι Ιφιγένειες του κορονοϊού»​​​​​​

«Μας οδηγούν από τη συντριβή στην ανυπαρξία», λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαρία Μποτονάκη, ιδιοκτήτρια ενός λιλιπούτειου μπαρ στην πλατεία Καρύτση και μέλος του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης, που εκπροσωπεί κυρίως μικρά καταστήματα της Αθήνας.

«Νιώθουμε τρομερή απογοήτευση όταν ακούμε από επίσημα χείλη ότι μετά λύπης τους κλείνουν την εστίαση για να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού, λες και δεν μεταδίδεται στα ασφυκτικά γεμάτα λεωφορεία ή στις σχολικές τάξεις. Λες και είμαστε η Ιφιγένεια που πρέπει να θυσιαστεί», συνεχίζει η κ. Μποτονάκη, κάνοντας λόγο για «δαιμονοποίηση» ενός κλάδου που μαζί με τις εξαρτώμενες από αυτόν δραστηριότητες απασχολεί άμεσα και έμμεσα περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους.

Στο μπαράκι, στέκι καλλιτεχνών και ηθοποιών που επίσης μένουν άνεργοι αφού τα θέατρα κλείνουν, αχνίζει στη γωνία ένα ζεστό τσουκάλι με μαγειρευτό φαγητό, κερνώντας φίλους και θαμώνες ένα αποχαιρετιστήριο γεύμα πριν από το λουκέτο, με τον φόβο ότι δεν θα είναι προσωρινό, αλλά μπορεί να αποδειχτεί μόνιμο.

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης ζητάει μέτρα στήριξης στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η πλήρης επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και του 50% του μισθολογικού κόστους ή επιδότηση με το 10% του τζίρου του 2019. Επιπλέον ζητάνε μείωση του ΦΠΑ στο 6% ώς τον Μάιο του 2021, αναστολή εξώσεων και πλειστηριασμών, μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς «δεν υπάρχει επιχειρηματίας του κλάδου που να μην είναι χρεωμένος στις τράπεζες».

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε το σωματείο BARECA (Bar-Restaurant-Catering), που εκπροσωπεί 350 επιχειρήσεις με 24.000 εργαζόμενους, κάνοντας λόγο για «θέατρο του παραλόγου στο όνομα μιας δήθεν προστασίας της υγείας του πολίτη», που «βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ήδη πληττόμενου κλάδου της εστίασης».

Αντιδράσεις Συνδικάτων

Σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 στην Κλαυθμώνος καλεί σήμερα το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό διοργανώνει πανελλαδική απεργία στις 10 Νοέμβρη. «Το 50% των εργαζομένων στον κλάδο είναι εκτός εργασίας, είτε επειδή ως εποχικοί δούλεψαν μόλις δυο μήνες είτε επειδή οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής.

«Οσοι έχουν ακόμα δουλειά επιστρέφουν στο καθεστώς της αναστολής με 534 ευρώ τον μήνα. Δεν λείπουν μάλιστα τα κρούσματα εργοδοτών που συμψηφίζουν το ποσό της αποζημίωσης αναστολής με τον μισθό, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να συνεχίζουν να δουλεύουν και να πληρώνονται τη διαφορά “μαύρα”».

Τι να προσέξουν οι εργαζόμενοι

*Πρώτη φορά σε αναστολή: Αν για τους εργαζόμενους που ήδη βρίσκονται σε αναστολή εργασίας αρκεί ο εργοδότης να συμπληρώσει νέα αίτηση στο ΕΡΓΑΝΗ, οι εργαζόμενοι που τίθενται πρώτη φορά σε αναστολή πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν τη διαδικασία. Η συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης εργαζόμενου στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας είναι απαραίτητη για την ειδική αποζημίωση και για τη μείωση ενοικίου πρώτης κατοικίας. Οδηγίες είναι αναρτημένες στο https://supportemployees.services.gov.gr - με τελευταία ημερομηνία επικαιροποίησης στις 31/3.

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή