Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 09:30

Λύσαμε τις δέκα διαχρονικές διατροφικές απορίες

Γράφτηκε από τον

agathosslo_dwuc.jpg

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που σου «τρώνε» το μυαλό κάθε φορά που σου ανοίγει η όρεξη.

Θα μιλήσουμε για πράγματα απλά. Απαντήσεις σε απορίες καθημερινές που σου έρχονται αμέσως στο μυαλό και σε βάζουν σε διασταγμούς, κάθε φορά που καταναλώνεις ψωμί, σουβλάκια, αναψυκτικά, καφέδες, ψάρια, λαχανικά.

Και συμπληρώματα...

Είναι αλήθεια ή μύθος ότι το ψωμί παχαίνει;

Δεν είναι το ίδιο το ψωμί που παχαίνει, όσο ο τρόπος με τον οποίο το συνδυάζεις (βούτυρο, τηγανόψωμο, «παπάρες» κλπ.). Άλλωστε όλοι οι υδατάνθρακες -όπως και το ψωμί- δίνουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, σε αντίθεση με τα λίπη που δίνουν 9. Ένας υγιής άνδρας που δεν έχει πρόβλημα με πρόσθετο βάρος, μπορεί να τρώει μέχρι 4 φέτες ψωμί ημερησίως, άφοβα.

Αρκεί, βέβαια, να υπολογίζει και τους υπόλοιπους υδατάνθρακες που καταναλώνει, όπως π.χ. τα μακαρόνια. ή τη διπλή πίτα στο σουβλάκι.


Γύρος ή καλαμάκι χοιρινό; Ποιά είναι η πιο υγιεινή επιλογή;

Το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει εκπονήσει μελέτες για τις τροφές που διατίθενται στα ελληνικά σουβλατζίδικα, σύμφωνα με τις οποίες ο γύρος από χοιρινό (99% κατεψυγμένος) παρέχει 334 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, 24,9 γραμμάρια πρωτεΐνης και 22,5 γραμμάρια ολικό λίπος (37,5% κορεσμένο, το οποίο δίνει 100,3 mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια τροφής).

Απ’ την άλλη, το καλαμάκι από χοιρινό κρέας δίνει λιγότερες θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (243), ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με το γύρο, αλλά πολύ λιγότερο ολικό λίπος (6,1 γραμμάρια). Η τελική απόφαση δική σου.


Πόσα κιλά φαγητού «στριμώχνονται» μέσα σε μια πολυβιταμίνη;

Πολλοί διαιτολόγοι λένε, πως οι πολυβιταμίνες δεν είναι ουσιαστικά απαραίτητες στον ανθρώπινο οργανισμό, εφόσον το συνολικό πλάνο διατροφής είναι ισορροπημένο. Ωστόσο, αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ο κοινός νους, είναι ότι για να προσλάβει κανείς όλα αυτά τα ωφέλιμα διατροφικά στοιχεία μέσω του φαγητού πρέπει να τρώει όλη μέρα ένα απίστευτα πολύπλοκο και μάλλον ακατόρθωτο μενού. Κι εννοείται ότι το έργο του γίνεται πιο δύσκολο αν συνηθίζει να τρώει έξω.

Αν, πάντως, αναλύσεις κάθε συστατικό μιας κοινής πολυβιταμίνης θα βρεις ότι ισούται με:

> 9 mg βιταμίνη Β6 = 850 γραμμ. σολομός

> 50 mg μαγνήσιο = 140 γραμμ. σκούρο ρύζι

> 15 mg ψευδάργυρος = 1 στρείδι

> 750 mcg βιταμίνη Α = 2 καρότα

> 20 mg βιταμίνη Ε = 26 γραμμ. ηλιόσποροι

> 150 mg σελήνιο = 200 γραμμ. τόνος

> 500 mcg φολικό οξύ = 250 γραμμ. σπανάκι

> 200 mg νιασίνη (βιταμίνη Β3) = ένα στήθος κοτόπουλου

> 60 mg βιταμίνη C = ένα πορτοκάλι.

Επειδή αυτά τα υπερσυμπυκνωμένα σκευάσματα βιταμινών διατηρούν για αρκετή ώρα τα επίπεδα της ενέργειας υψηλά, σκόπιμο είναι να τα λαμβάνεις κατά τη διάρκεια ενός πλήρους πρωινού γεύματος - εκείνη την ώρα απορροφώνται και καλύτερα.


Τα αναψυκτικά καταστρέφουν τα δόντια;

Οι γιατροί λένε πως το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχουν όλα τα αναψυκτικά (ιδίως τα τύπου κόλα) και δίνει αυτή την ευχάριστη γεύση, διαβρώνει την αδαμαντίνη των δοντιών, καθιστώντας την οδοντοστοιχία μας εξαιρετικά ευαίσθητη. Επιπλέον, το διοξείδιο του άνθρακα προκαλεί φθορά και σταδιακή υποχώρηση των ούλων, σύμπτωμα που αποτελεί βασική αιτία ποικίλες λοιμώξεις της οδοντοστοιχίας σου.

> Το κόλπο; Προτίμησε να πίνεις τα ανθρακούχα ροφήματα με καλαμάκι, ώστε να μην έρχεται το ανθρακικό σε άμεση επαφή με τα δόντια σου.


Ψιλοκομμένα ή χοντροκομμένα τα λαχανικά;

Παρόλο που η ψιλοκομμένη σαλάτα είναι πιο όμορφη αισθητικά, αν θέλεις να αποκομίσεις τα οφέλη των βιταμινών και των φυτικών ινών που περιέχουν τα λαχανικά, κόψε τα όσο το δυνατό λιγότερο. Και χωρίς μαχαίρι, μόνο με το χέρι σου. Ψιλοκόβοντας τα λαχανικά, οξειδώνονται οι βιταμίνες που περιέχουν. Eπιπλέον, κατατεμαχίζονται οι φυτικές τους ίνες και γίνονται πιο εύπεπτες, κάτι που δεν είναι επιθυμητό για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματός σου.


Ποιες θρεπτικές διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στο φρέσκο, το κονσερβοποιημένο, το καπνιστό και το κατεψυγμένο ψάρι;

Έχει παρατηρηθεί ότι στο κατεψυγμένο ψάρι μειώνονται τα ω-3 λιπαρά οξέα. Η έκταση αυτού του φαινομένου εξαρτάται από την αρχική ποιότητα του προϊόντος, τις συνθήκες κατάψυξης και τη θερμοκρασία συντήρησής του (τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με θερμοκρασία συντήρησης χαμηλότερη από -30˚C, για διάρκεια από 6 μήνες ως ένα χρόνο).

Τα λιπαρά οξέα στο ψάρι σε κονσέρβα μειώνονται με χαμηλότερους ρυθμούς. Όμως, στα κονσερβοποιημένα προϊόντα παρατηρείται απώλεια βιταμινών λόγω της διάχυσής τους στο υγρό και της θερμοκρασίας αποστείρωσης. Γενικά πάντως, η θρεπτική τους ποιότητα παραμένει πολύ υψηλή.

Σε ό,τι αφορά στα καπνιστά ψάρια (π.χ. σολομός σε φέτες), η διαδικασία του καπνίσματος δεν προκαλεί καμιά μείωση των λιπαρών οξέων. Αν τυχόν προκύψει κάποια μείωση των λιπαρών οξέων, θα οφείλεται στην ποιότητα του ωμού προϊόντος, τη μέθοδο συντήρησης και σε πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με την κατάλληλη ψύξη. Κάποια καπνιστά ψάρια, όπως η ρέγκα, έχουν υπερβολικά υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (απαραίτητο για την επεξεργασία και τη συντήρηση του ψαριού).


Είναι απαραίτητα τα sports drinks μετά την προπόνηση;

Τα ισοτονικά ποτά μειώνουν την επίδραση του γαλακτικού οξέος και την αίσθηση κόπωσης στο μυϊκό σύστημα, ενώ αναπληρώνουν στο μάξιμουμ τους χαμένους ηλεκτρολύτες σου μετά την προπόνηση. Η απώλεια ηλεκτρολυτών έχει σαν αποτέλεσμα την αφυδάτωση και τη μείωση της αθλητικής απόδοσης. Και η αφυδάτωση, με τη σειρά της, είναι η αιτία για την πρόκληση κόπωσης, πονοκεφάλων, μυϊκών κραμπών.

Tip: Αν γυμνάζεσαι σπίτι και δεν έχεις στο ψυγείο σου κάποιο energy drink, δημιούργησέ το μόνος σου στύβοντας τέσσερα πορτοκάλια και προσθέτοντας μια πρέζα αλάτι.


Ποιος χρειάζεται περισσότερες βιταμίνες, ένας καπνιστής ή ένας πότης;

Ένα μόνο τσιγάρο καταστρέφει κατά μέσο όρο 25-100mg βιταμίνης C. Επίσης, σε έναν καπνιστή τα επίπεδα ορισμένων επιπλέον βιταμινών και ιχνοστοιχείων (βιατμίνη Ε, βιταμίνη Β12, φολικό οξύ και σελήνιο), μειώνονται σημαντικά. Συνεπώς, αν είσαι βαρύς καπνιστής, έχεις πολλαπλάσιες ανάγκες σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Το αλκοόλ, απ’ την άλλη, είναι μια εξίσου βασική αιτία μείωσης των επιπέδων σημαντικών βιταμινών στον οργανισμό, αφού η συχνή και υπερβολική κατανάλωσή του, όχι μόνο καταλαμβάνει τις θέσεις απαραίτητων πρωτεϊνών , αλλά εμποδίζει και την απορρόφηση ή αποθήκευση των απαραίτητων βιταμινών που παίρνεις από τις τροφές.


Η ταυρίνη στα συμπληρώματα, προέρχεται από το σπέρμα ταύρου;

Όχι. Η ταυρίνη οφείλει την ονομασία της στο γεγονός ότι ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1824 σε ένα όργανο ταύρου. Αυτό το αμινοξύ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αντοχή στην άσκηση. Είναι, επίσης, ρυθμιστής της ινσουλίνης, πράγμα που ωφελεί τους διαβητικούς.

Άλλα οφέλη της ταυρίνης περιλαμβάνουν τη χρήση της στη θεραπεία των ατόμων εθισμένα στο αλκοόλ, καθώς και στα άτομα με υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη. Τέλος, η ταυρίνη παίζει τεράστιο ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, βοηθώντας σε να έχεις καλύτερη διάθεση. Θα την βρεις στα συστατικά των περισσότερων ενεργειακών ποτών.


Ένα καφεδάκι με φίλους σε σώζει από το στρες;

Δέκα λεπτά καθισμένος στον πρωινό ήλιο παρέα με έναν κολλητό, πίνοντας ένα εσπρεσάκι και χαζεύοντας τις γυναίκες που περνούν έξω από το καφέ, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στα επίπεδα του στρες.

Κι όσο κι αν λένε πολλοί γιατροί πως εφοδιάζοντας τον οργανισμό σου με καφεΐνη σε περιόδους άγχους μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ταραχή και νευρικότητα, εντούτοις επίσημες έρευνες έχουν δείξει πως ο συνδυασμός «ήλιος - καρέκλα - καφεδάκι - παρέα - περαστικές γυναίκες», διευκολύνει κατά 65% τον έλεγχο του στρες όλη την υπόλοιπη μέρα.

πηγη: gr.askmen.com

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή