Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 06:41

Έρπης ζωστήρας: Μια επώδυνη νόσος που εμφανίζεται σε 1 στους 3 ανθρώπους

Γράφτηκε από τον

108644-shinglessnative1280.jpg

Αποτελεί ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα νοσήματα που πλήττουν τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας.

Η πανδημία covid-19 κατέστησε σαφή την αξία του εμβολιασμού. Έδειξε επίσης, ότι ο εμβολιασμός δεν αφορά μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενηλίκους. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων και τα πλεονεκτήματα από αυτόν δεν αφορούν μόνο την covid-19, αλλά και άλλες λοιμώδεις νόσους, όπως είναι ο πνευμονιόκοκκος, η γρίπη και ο έρπης ζωστήρας. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στον έρπητα ζωστήρα.

Ο έρπης ζωστήρας είναι ένα πολύ επικίνδυνο και επώδυνο νόσημα, που εμφανίζεται σε 1 στους 3 ανθρώπους, αποτελώντας έτσι, ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα νοσήματα που πλήττουν τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας. Επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, λόγω του έντονου πόνου, που μπορεί να γίνει αφόρητος.

 
 

Η νόσος προκαλείται από τον ιό varicella-zoster - τον ίδιο που προκαλεί ανεμοβλογιά. Περισσότερο από το 90% των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω είναι ήδη φορείς του ιού και σε 1 από τους 3, ο ανενεργός ιός επανενεργοποιείται προκαλώντας έρπητα ζωστήρα.

Καθώς ο έρπης ζωστήρας δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή, η στρατηγική πρόληψης είναι ο εμβολιασμός.

Από το 2014 διαθέτουμε δυνατότητα πρόληψης με το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, που ήδη κυκλοφορεί. Πρόσφατα, τιμολογήθηκε στη χώρα μας ένα νέο εμβόλιο, που κυκλοφορεί από το 2018 στις ΗΠΑ, και διαθέτει πολύ υψηλή και με μεγάλης διάρκειας αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από 50 ετών και άνω, ενώ προσφέρει και δυνατότητα προστασίας και σε ασθενείς ηλικίας από 18 ετών και άνω που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω νόσου ή θεραπείας (και για τους οποίους μέχρι πρότινος δεν υπήρχε δυνατότητα προστασίας έναντι του έρπητα ζωστήρα).

Στα συμπτώματα της νόσου μπορεί να περιλαμβάνονται:

  • Πόνος, κάψιμο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
  • Ευαισθησία στο άγγιγμα
  • Ερυθρό εξάνθημα που ξεκινά λίγες ημέρες μετά τον πόνο
  • Φυσαλίδες με υγρό
  • Κνησμός.

 
Για ορισμένους, ο πόνος από τη νόσο συνεχίζεται και μετά την υποχώρηση των φυσαλίδων. Η πάθηση είναι γνωστή ως μεθερπητική νευραλγία και σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος διαρκεί από μερικούς μήνες έως και χρόνια, επηρεάζοντας καταλυτικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Εμφανίζεται σε περίπου 30% των ασθενών που νοσούν από έρπητα ζωστήρα.

Ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρας εμφανίζεται σε περίπου 25% των ασθενών που νοσούν από έρπητα ζωστήρα.

Καθώς πρόκειται για νόσο υψηλής συχνότητας, και η αποτελεσματικότητα των θεραπειών για την αντιμετώπιση του πόνου είναι περιορισμένη, ''όπλο'' αποτελεί ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα.

Την παρούσα χρονική στιγμή, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ενηλίκων συστήνει τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων ηλικίας 60-75 ετών, ανεξάρτητα από προηγούμενο ιστορικό νόσησης.

Το νέο εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα, που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε αυτή την επώδυνη νόσο, δεν έχει ακόμα συμπεριληφθεί στη λίστα των συνταγογραφούμενων/αποζημιούμενων σκευασμάτων.

πηγη: iatronet.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή