Σήμερα: 16/04/2024
Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 13:16

Καρκίνος του πνεύμονα: Έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύαμε για το κάπνισμα - Η προειδοποίηση ειδικού

Γράφτηκε από τον

2022-01-24_152056.jpg

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μίσακ Χάιγκεντς, ακόμη κι αν δεν έχετε καπνίσει ποτέ, υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξετε καρκίνο του πνεύμονα.
Παρόλο που το κάπνισμα αποτελεί τη βασική αιτία του καρκίνου του πνεύμονα, υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου και για τους μη καπνιστές.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μίσακ Χάιγκεντς, διευθυντή του τμήματος ογκολογίας θώρακα, κεφαλιού και τραχήλου του Ινστιτούτου Καρκίνου του Ρούτγκερς στο Νιου Μπράνζουικ στο Νιου Τζέρσεϊ, για κάθε άνθρωπο που έχει πνεύμονες υπάρχει το ενδεχόμενο να εμφανίσει αυτή τη νόσο.
Πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, το 10% των ανδρών και το 20% των γυναικών των συμμετεχόντων ανέπτυξαν καρκίνο του πνεύμονα, αν και δεν κάπνιζαν ποτέ!
Ο καρκίνος του πνεύμονα σε ανθρώπους που δεν κάπνιζαν ποτέ, εμφανίζεται λόγω εισπνοής καπνού από τα τσιγάρα που καπνίζουν άλλοι άνθρωποι δίπλα τους, του λεγόμενου παθητικού καπνίσματος, καθώς και της επίδρασης ραδονίου και αμίαντου. Κατά την άποψη του επιστήμονα, αφού δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη όλες οι επιβλαβείς ουσίες, οτιδήποτε εισπνέει ένας άνθρωπος μπορεί να του προκαλέσει καρκίνο.
Ο γιατρός έδωσε επίσης μερικές συμβουλές σε όσους δεν καπνίζουν αλλά ανησυχούν για την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Πρώτον, δεν πρέπει να ξεκινήσουν το κάπνισμα και δεύτερον πρέπει να πραγματοποιούν τακτικά ιατρικό έλεγχο για πρώιμα σημάδια καρκίνου του πνεύμονα.
 
Σημείωση: Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.
πηγη: sputniknews.gr
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή