Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 08:57

Κορονοϊός: Ποιο εμβόλιο θα κάνουν στην τρίτη δόση όσοι είχαν εμβολιαστεί με AstraZeneca Προϋπόθεση να έχει περάσει το εξάμηνο από τη 2η δόση

Γράφτηκε από τον

2021-11-09_110056.jpg

Άνοιξε την Παρασκευή (5/11) η πλατφόρμα για την τρίτη δόσηεμβολίου για τον κορονοϊό για όλους τους πολίτες από 18 ετών και άνω, με την προϋπόθεση να έχει περάσει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca δεν έχουν επιλογή να κάνουν το ίδιο εμβόλιο στην τρίτη δόση, μιας και πλέον τα εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας δεν διατίθεται στους πολίτες.

Έτσι οι εμβολιασμένοι με AstraZeneca και αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση, θα μπορούν να εμβολιαστούν με το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ από την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου είναι διαθέσιμο και το mRNA εμβόλιο της Moderna.
Σύριγγα και δοχείο με δόση εμβολίου

Ποιες είναι παρενέργειες της τρίτης δόσης

Μελέτη που στηρίχθηκε σε στοιχεία από 20.000 στις ΗΠΑ και η οποία δημοσιεύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου έδειξε ότι οι παρενέργειες μετά μια αναμνηστική δόση των εμβολίων της Pfizer και της Moderna είναι «παρόμοιες» με αυτές που εκδηλώθηκαν μετά τη δεύτερη δόση.

Συγκεκριμένα, το 79% όσων συμπλήρωσαν ένα σχετικό ερωτηματολόγιο ανέφερε μια τοπική αντίδραση μετά την τρίτη δόση, όπως πόνο στο σημείο που έγινε το εμβόλιο, και το 74% μια λεγομένη συστημική αντίδραση, που επηρεάζει όλο τον οργανισμό, όπως η κόπωση.

Μετά τη δεύτερη δόση, οι αριθμοί αυτοί ήταν 78% και 77% αντίστοιχα, συνεπώς παρόμοιοι.

Το 28% από όσους συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις συνήθεις καθημερινές ασχολίες του μετά την τρίτη δόση, ως επί το πλείστον την επομένη του εμβολιασμού.

πηγη: newsbeast.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 09:10
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή