Σήμερα: 20/04/2024
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 09:15

Τι θα πάθει το σώμα σου αν δεν φας κρέας για έναν ολόκληρο χρόνο

Γράφτηκε από τον

shutterstock-370122509_atf7.jpg

Μερικοί από τους λόγους που θα σε οδηγήσουν στο ψάρι και στην χορτοφαγία.

Πολυχρόνης Δρακάκης

Συνήθως πριν ή μετά από μια περίοδο κραιπάλης με φαγητό πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται να κάνουν για λίγο αποχή από το κρέας, τα γλυκά και άλλα που θεωρούνται παχυντικά. Κάποιοι ωστόσο δεν αντέχουν ούτε στην ιδέα μερικών ημερών νηστείας. Η αλήθεια είναι όμως ότι η αποχή από το κρέας μπορεί να λειτουργήσει πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Και αν δεν έχεις πειστεί ακολουθούν επτά λόγοι που ίσως σε κάνουν να αναθεωρήσεις και να το ρίξεις στο ψάρι και στη χορτοφαγία.

Απώλεια βάρους

Οι άνθρωποι κατά μέσο όρο μπορούν να χάσουν περίπου 4,5 κιλά αν σταματήσουν να τρώνε κρέας, σύμφωνα με έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου George Washington στις ΗΠΑ. Μια άλλη μελέτη, που αφορούσε τους βουδιστές μοναχούς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χορτοφαγία μειώνει τον δείκτη μάζας του σώματος.

> Τι πρέπει να γνωρίζεις αν αγαπάς το κρέας

Λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη

Μια μελέτη βρήκε ότι όσοι είναι τακτικοί καταναλωτές όλων των ειδών κρέατος έχουν 29% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σχέση με τους χορτοφάγους. Ακόμη χειρότερες οι προβλέψεις για όσους καταναλώνουν επεξεργασμένα κρέατα αφού εκεί οι πιθανότητες για διαβήτη είναι 38% περισσότερες συγκριτικά με τους χορτοφάγους.

Μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής

Το να γίνεις χορτοφάγος μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και την πίεση του αίματος.

Περισσότερο κρέας, περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το επεξεργασμένο κρέας θεωρείται καρκινογενές, πράγμα που σημαίνει ότι αλλαντικά όπως το μπέικον και το σαλάμι μπαίνουν στη μαύρη λίστα μαζί με τσιγάρα και την ακτινοβολία γ. Ειδικά το κόκκινο κρέας θεωρείται ότι πιθανόν έχει καρκινογόνες ουσίες.

Αλλαγή στα βακτήρια του εντέρου

Μελέτη στο πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι οι χορτοφάγοι έχουν περισσότερα προστατευτικά είδη βακτηρίων του εντέρου συγκριτικά με τους κρεατοφάγους.

Νιώθεις καλύτερα μετά τη γυμναστική

Αν σε πονάνε οι μύες σου μετά τη σωματική άσκηση αυτό ίσως οφείλεται στο ότι η βαριά σε πρωτεΐνες διατροφή των κρεατοφάγων μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του ουρικού ή του γαλακτικού οξέος στους μύες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και βραδύτερη ανάκαμψη.

> Πόσο κόκκινο κρέας μπορούμε να τρώμε τελικά μες την εβδομάδα

Γενικά νιώθεις καλύτερα

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ανθρώπων που λένε ότι νιώθουν καλύτερα από τότε που έβγαλαν το κρέας από τη διατροφή τους. Ο δισεκατομμυριούχος Richard Branson έχει πει ότι νιώθει πολύ πιο υγιής και δραστήριος από τότε που σταμάτησε να τρώει κρέας και ο Matt Frazier, αρθρογράφος στο blog No Meat Athlete, γράφει ότι αφότου έγινε χορτοφάγος τρέχει πιο γρήγορα, τρώει περισσότερο ενώ χάνει βάρος και πως ανακάλυψε νέες τροφές που του αρέσουν.

πηγη: askmen.com

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή