Σήμερα: 29/03/2024
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 11:15

Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο

Γράφτηκε από τον

brain_food.jpg

Ίσως το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν τρώμε να είναι τα μέρη του σώματος που ωφελούνται από την κάθε τροφή.

Γνωρίζουμε πιθανότατα ποιες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία λαμβάνουμε, καθώς και τον ρόλο της πρωτεΐνης στην ανάπτυξη του σώματος. Το βασικό κριτήριο επιλογής τροφών ωστόσο, παραμένει η γεύση και οι προτιμήσεις μας σε συγκεκριμένες τροφές.

Οι νευρολόγοι υπογραμμίζουν τη σημασία της κατανάλωσης τροφών που ωφελούν τον εγκέφαλο.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Σπανάκι, σέσκουλα, κέιλ είναι εξαιρετικές τροφές για τον εγκέφαλο, καθώς είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες, αλλά και συστατικά που καταπολεμούν πολλές ασθένειες.

Κακάο: Είναι πλούσιο σε θεοβρωμίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει την κυτταρική γήρανση και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

×

Λιπαρά ψάρια: Οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος, οι αντσούγιες, το σκουμπρί, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν τη μνήμη και τη μάθηση.

Σύνθετοι υδατάνθρακες: Είναι φυσικά πλούσιοι σε γλυκόζη, τη βασική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο. Θα τους λάβετε από τα όσπρια, τις γλυκοπατάτες και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία ωφελούν τόσο την καρδιά, όσο και τον εγκέφαλο. Είναι επίσης πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά και βιταμίνη Ε, στοιχεία με αντιγηραντικές ιδιότητες.

Μούρα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τη μνήμη. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και γλυκόζη.

Νερό: Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη όχι μόνο για το σώμα αλλά και για τον εγκέφαλο, καθώς βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τον σχηματισμό πρωτεϊνών. Συμβάλλει επίσης στη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου.

Πηγή: Medical Daily - onmed.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή