Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 06:37

«Μπλόκο» Παναμά σε 136 πλοία

Γράφτηκε από τον

2023-01-26_083907.png

 

Σε διαγραφή 136 πλοίων, που σχετίζονται με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Ιράν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, προέβη πρόσφατα το νηολόγιο του Παναμά.

Οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδά τους τους τελευταίους δύο μήνες του 2022 και στις αρχές του 2023, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις σε εταιρείες που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, διευκολύνουν το εμπόριο πετρελαίου του Ιράν. Ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, Jeb Bush, κάλεσε την Ουάσιγκτον να ασκήσει πιέσεις στον Παναμά προκειμένου να σταματήσει να διευκολύνει το Ιράν στην παράκαμψη των κυρώσεων. Ο κ. Bush είναι μέλος του United Against Nuclear Iran (UANI), που έχει ως στόχο να εμποδίσει το Ιράν να καταστεί «μια περιφερειακή υπερδύναμη στα πυρηνικά όπλα». Αξιωματούχος της Ναυτιλιακής Αρχής του Παναμά (AMP), από την πλευρά του, τόνισε στο Reuters ότι οι αρχές της χώρας διατηρούν στενή συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η Τεχεράνη, πάντως, δεν φαίνεται να πτοήθηκε από την κίνηση του Παναμά. Μάλιστα η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν χαρακτήρισε «ασήμαντη» την απόφαση του Παναμά, ενώ ο Ports and Maritime Organization του Ιράν με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι αυτά τα πλοία θα εγγραφούν στο νηολόγιο του Ιράν και θα συνεχίσουν να μεταφέρουν πετρέλαιο από και προς τη χώρα. Επίσης, η ιρανική πλευρά κάλεσε τις αρχές του Παναμά να λάβουν σοβαρά υπόψη τις όποιες συνέπειες θα έχουν οι δημόσιες αυτές τοποθετήσεις σε νομικό επίπεδο.

 

Πηγή: naftikachronika.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή