Σήμερα: 29/03/2024
Δευτέρα, 25 Μαϊος 2015 00:00

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΝΕΝ: "ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠ' ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ"

Γράφτηκε από τον

limani-peiraias.jpg

Με αφορμή την αποστολή του εξώδικου της ΠΝΟ προς τις Εφοπλιστικές Ενώσεις και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ Αντώνης Νταλακογεώργος δήλωσε στην εφημερίδα "ΤΟ ΧΩΝΙ":

Πάγια θέση της ΠΕΝΕΝ ήταν και είναι ότι το σύνολο των προβλημάτων των Ναυτεργατών οξύνονται και διαρκώς συσσωρεύονται καινούργια ως αποτέλεσμα των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών.

Αυτό αφορά τόσο την προηγούμενη όσο και την τωρινή κυβέρνηση.

Αφού τα δείγματα της νέας ναυτιλιακής κυβερνητικής πολιτικής είναι στα χνάρια και στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με τις προηγούμενες μνημονιακές πολιτικές και στην πράξη έως τώρα δεν έχουν μεταβληθεί ούτε στο ελάχιστο οι άξονες και η πολιτική της νέας κυβέρνησης.

Απλήρωτη Ναυτική εργασία, ανεργία, ΣΣΕ, περικοπές σε συντάξεις και επικουρικά, κατάργηση Οίκου Ναύτη, διατήρηση της φοροασυλίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, κατάργηση του καμποτάζ, επιδείνωση στις εργασιακές σχέσεις, είναι τα βασικότερα από τα προβλήματα που απασχολούν και ταλανίζουν τον ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας.

Η ΠΕΝΕΝ και ο Ναυτεργατικός κόσμος της χώρας μας είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τους αγώνες τους και να επιβάλουν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στα δίκαια και ώριμα αιτήματά τους.

Για τον σκοπό αυτό προτείνουμε, προετοιμάζουμε και οργανώνουμε την αγωνιστική μας παρέμβαση μέσα και έξω από τα καράβια με στόχο την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε πανελλήνια κλίμακα για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Δημοσιεύουμε στην συνέχεια το εξώδικο που απέστειλε η Διοίκηση της ΠΝΟ σχετικά με τα προβλήματα των Ναυτεργατών τόσο προς τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης όσο και προς τις Εφοπλισιτκές Οργανώσεις.

 

Γνωστοποίηση αιτημάτων με επιφύλαξη δικαιωμάτων

Της δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Ναυτεργατικής Οργάνωσης με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ»που εδρεύει στον Πειραιά (Ακτή Μιαούλη 47- 49) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Γενικό Γραμματέα αυτής Γιάννη Χαλά.

ΠΡΟΣ

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Δρίτσα, Ενταύθα

Κοινοποιούμενη

1.         Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ.Παναγιώτη Σκουρλέτη, ΑΘΗΝΑ

2.         Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, νομίμως εκπροσωπούμενη, Ακτή Μιαούλη 85, ΠΕΙΡΑΙΑ

3.         Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων νομίμως εκπροσωπούμενη, Ακτή Μιαούλη 81, ΠΕΙΡΑΙΑ

4.         Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας νομίμως εκπροσωπούμενη, Ακτή Μιαούλη 7 - 9, ΠΕΙΡΑΙΑ

5.         Ένωση Πλοιοκτητών Πορθμείων Εσωτερικού νομίμως εκπροσωπούμενη, Γούναρη 2,   ΠΕΙΡΑΙΑ

6.         Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Α/Κ-Φ/Γ Πλοίων μέχρι 500 κοχ νομίμως εκπροσωπούμενη, ΠΕΙΡΑΙΑ

7.         Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, Πρόεδρο ΔΣ/ΝΑΤ ΕΝΤΑΥΘΑ

=======+======

Κύριε Υπουργέ,

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κατά την σημερινή συνεδρίασή της συζήτησε διεξοδικά όλο το φάσμα των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει σήμερα η ναυτεργασία, όπως αναπτύσσεται συνοπτικά, στο ΑΠ 527 από 3 Φεβρουαρίου 2015, προς Υμάς έγγραφο της ΠΝΟ και του από 24 Μαρτίου 2015 εξωδίκου μας, επί του περιεχομένου των οποίων δεν μας έχει δοθεί συγκεκριμένη και ουσιαστική απάντηση   και ούτε βέβαια έχει γίνει   από μέρους των αρμοδίων και εμπλεκομένων η οποιαδήποτε ουσιαστική ενέργεια για την επίλυσή τους.

 

Η Διοίκηση απασχολήθηκε ιδιαίτερα με την δεινή και από κάθε άποψη απαράδεκτη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα πληρώματα των πλοίων της ΝΕΛ και των περισσοτέρων άλλων εταιρειών, της επιβατηγού ναυτιλίας που σοβεί για πολλούς μήνες και εξαντλεί κάθε όριο υπομονής και ανοχής ακόμη και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και αναγκάζει τους συναδέλφους μας να διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Παράλληλα, εξέτασε και το δυσμενέστερο για τον κλάδο της ναυτεργασίας αποτέλεσμα, που έχει δημιουργηθεί με τις αλλεπάλληλες μειώσεις στις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων των επιβατηγών πλοίων, με τις οποίες έχουν ήδη υποβαθμισθεί τα επίπεδα ασφαλείας ξ ATLANTIC”. Είναι κοινή η διαπίστωση ότι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα σήμερα στο σοβαρότατο θέμα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας του πληρώματος και κυρίως των επιβατών και γενικά των επιβαινόντων στα πλοία αυτά δεν υπάρχει η οφειλόμενη πρόνοια και προστασία.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ επαναβεβαίωσε την απόφασή της να υπερασπίσει σθεναρά κάθε συνάδελφο, που διώκεται για την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός του για απεργία μέχρι τη οριστική αθώωσή του και την τελική κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων με τις οποίες και επιδιώκεται η φίμωση της αγωνιστικής φωνής των Ελλήνων ναυτεργατών.

Επίσης κατά την παραπάνω συνεδρίαση η Διοίκηση της ΠΝΟ απεφάσισε την αποστολή εξωδίκου δηλώσεως, στην οποία θα περιλαμβάνονται, επιπλέον της κατηγορηματικής αποδοκιμασίας και καταδίκης της εκφοβιστικής τακτικής των ποινικών διώξεων σε βάρος ναυτεργατών, που ασκούν νόμιμα, τα συνταγματικώς θεμελιωμένα δικαιώματά τους, στην απεργία και   τα ήδη γνωστά από πολλών μηνών κυρίαρχα και πρώτης προτεραιότητας ζητήματα κοινωνικοασφαλιστικού και εργασιακού περιεχομένου, τα οποία Σας έχουν γνωστοποιηθεί με τα προαναφερόμενα έγγραφα υπομνήματά μας και συνοψίζονται στα ακόλουθα:

1.    Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των Μνημονίων και των σχετικών Εφαρμοστικών Νόμων καθεστώς.

2.    Άμεση αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτες  και καταπολέμηση της λεγόμενης «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, που ανέρχεται στο 50% του συνόλου των εργαζομένων και  στην ανταπόκριση επιτέλους του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) στο ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκε,  με  ταυτόχρονη καθιέρωση πάγιας οικονομικής ενίσχυσης των ανέργων  ναυτικών.

3.    Ριζική επανεξέταση των  διατάξεων και  των  αποφάσεων ΥΝΑ   με  τις  οποίες και μειωθήκαν  δραστικά οι συνθέσεις των πληρωμάτων των  πλοίων  της ακτοπλοΐας και των πλοίων Ελλάδας – Ιταλίας.

4.    Οργανικές συνθέσεις Ακτοπλοϊκών-Επιβατηγών πλοίων και ειδικότερα αναστολή της εφαρμογής του Άρθρου 29 του Ν. 4150/2013 περί μειωμένων συνθέσεων στα πλοία της Ακτοπλοΐας, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΝΟ.

5.    Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων για το 2015.

6.    Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας.

7.    Άμεση διόρθωση και απάλειψη της ρύθμισης (άρθρο 6 παρ. 1) του Κανονισμού, που εγκρίθηκε με την υπ΄αριθμ. 3522.2/08/2013/28-6-2013 κοινή Υπουργική Απόφαση.

8.    Αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών, οι οποίοι, αντί να έχουν μηδενική φορολόγηση λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην Εθνική οικονομία, υφίστανται περαιτέρω εξοντωτική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους.

9.    Άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των συνταξιούχων συναδέλφων μας από τις αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων, κυρίων και επικουρικών, που υπέστησαν την τελευταία πενταετία και την  διασφάλιση του θεσμού των εφάπαξ και την απρόσκοπτη συνέχιση καταβολής του.

10.    Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους στο φυσικό τους φορέα, τον Οίκο Ναύτου, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη και ταπεινωτική ταλαιπωρία των ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, από τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια των φαρμάκων τους.

11.    Εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης για το θέμα της στέγασης των Υπηρεσιών του ΓΕΝΕ και όχι μεταφορά και μεταστέγαση των Υπηρεσιών του ΓΕΝΕ στο κτίριο του Οίκου Ναύτου.

12.    Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Ναυτικής Εκπαίδευσης και κάλυψη των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού των Σχολών της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και άμεση απόσυρση   του  ΠΔ 141/2014  με  το  οποίο  και  καταργήθηκαν  οι  δοκιμασμένες μέχρι  σήμερα  ρυθμίσεις  για  την  απόκτηση  του  πτυχίου  ηλεκτρολόγου  ΕΝ και   υλοποιείται  η εισαγωγή  της  ιδιωτικής  εκπαίδευσης  και  στον  χώρο  της  ναυτεργασίας   και  μάλιστα  με  εξίσωση των  πιστοποιητικών που χορηγούνται από τις  ιδιωτικές  σχολές της  ημεδαπής  και αλλοδαπή   με  τα  αντίστοιχα  ελληνικά.

13.    Άμεση υλοποίηση της εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της ΝΕΛ και γενικότερα των πλοίων της Ακτοπλοΐας όπου εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες στην εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ εκτίμησε κατά την ως άνω συνεδρίασή της ότι αν και επιδίωξε με τα προαναφερθέντα έγγραφά της, άμεση αντιμετώπιση καί εξεύρεση λύσεων στα συνεχώς διογκούμενα καθημερινά οξύτατα προβλήματα, που εκτρέφουν την εύλογη ανησυχία και την ανασφάλεια στον εργασιακό μας χώρο, εν τούτοις διαπιστώνεται απαράδεκτη αδράνεια και υιοθέτηση απόψεων, τα οποία αντί να θεραπεύουν την κατάσταση, καταστρέφουν ό,τι έχει απομείνει.

Με τις διαπιστώσεις αυτές η Διοίκηση της ΠΝΟ, έκρινε ότι καθίσταται αναγκαίο να σας απευθύνει την παρούσα εξώδικη δήλωση, που επέχει θέση γνωστοποιήσεως αιτημάτων (αρθρ. 36 παρ. lΝ. 330/76) και να δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις για την επίλυση των παραπάνω θεμάτων και ειδικότερα σε χρόνο, που θα προσδιορισθεί με σχετική απόφασή της. Σημειώνεται ότι η αιτιολογία και η πλήρης παράθεση του συνόλου των αιτημάτων μας έγινε με το προαναφερόμενο ΑΠ 527 από 3 Φεβρουαρίου 2015 , έγγραφό μας, καθώς επίσης και στα μεταγενέστερα επι μέρους έγγραφά μας, που σας έχουμε αποστείλει, στα οποία και αναφερόμεθα.

Αρμόδιος δικαστικός Επιμελητής να επιδώσει την παρούσα προς εκείνους, προς τους οποίους απευθύνεται και κοινοποιείται προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας την ολόκληρη στο αποδεικτικό επιδόσεως του.

Πειραιάς 19 Μαΐου 2015

 

Με εντολή Διοίκησης

  Γιάννης Χαλάς

Γενικός Γραμματέας ΠΝΟ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Μαϊος 2015 11:52
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή