Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 10:12

Containerships: Με αμείωτο ρυθμό η άνοδος των ναύλων

Γράφτηκε από τον

Containerships_Με_αμείωτο_ρυθμό_η_άνοδος_των_ναύλων.jpg

Αύξηση κατεγράφη στους ναύλους για μεγάλης διάρκειας χρονοναυλωμένα containerships, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Xeneta. Συγκεκριμένα, η εν λόγω αύξηση έλαβε χώρα μέσα στον Νοέμβριο και ήταν ίση με 16,3%. Με την εξέλιξη αυτή, το κόστος μεταφοράς ενός container, υπό συμβόλαιο χρονοναύλωσης, παρουσιάζει αύξηση 121,2% σε ετήσια βάση.

Ο Patrik Berglund, CEO της Xeneta, σχολίασε πως η «ανακούφιση» για τους ναυλωτές δεν αναμένεται να επέλθει σύντομα, καθώς η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τα οποία η παρούσα προσφορά δεν αρκεί για να την καλύψει. Ακόμη, οι εφοδιαστικές αλυσίδες παραμένουν υπό πίεση, με τα παραπάνω να συντελούν σε μια άνευ προηγουμένου έκρηξη των ναύλων. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Berglund δεν αποκλείει περαιτέρω αύξηση των ναύλων τους επόμενους μήνες, ενώ άλλοι αναλυτές εκτιμούν μια κάποια διόρθωση της αγοράς αργότερα μέσα στο 2022.

Παράλληλα, οι ναυτιλιακές εταιρείες απολαμβάνουν ισχυρά κέρδη, λόγω των καταγραφέντων ναύλων το 2021. Ενδεικτικά, η κινεζική Cosco Shipping Holdings σημείωσε αύξηση στα κέρδη της κατά 1.651% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ενώ τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 117,5%, στα $33,24 δισ.

Εν κατακλείδι, η είσοδος σε συμβόλαια μακράς χρονοναύλωσης τη δεδομένη περίοδο φαίνεται πως ευνοεί τις ναυτιλιακές εταιρείες που επιλέγουν αυτή τη στρατηγική. Άλλωστε, διασφαλίζουν υψηλούς ναύλους, προσφέροντας την ίδια ώρα μια δικλίδα ασφαλείας στους ναυλωτές, καθώς τους επιτρέπουν να προστατευτούν από περαιτέρω αυξήσεις.

πηγη: naftikachronika.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή