Σήμερα: 18/04/2024
Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 07:18

Όχι τώρα πλεονάσματα, αλλά πληρωμή… σε είδος

Γράφτηκε από τον

stai-min.jpg

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

▸ Οι δημοσιονομικοί στόχοι αναβάλλονται, οι διαρθρωτικές αλλαγές όχι!

Το 2022 δεν θα ζητηθεί από τον ελληνικό λαό να «εκπληρώσει» τις μετα-μνημονιακές υποχρεώσεις όσον αφορά το σκέλος των δημοσιονομικών στόχων και των πρωτογενών πλεονασμάτων, στις οποίες τον δέσμευσαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 10 χρόνων — όμως σε αντάλλαγμα θα… πληρώσει σε είδος. «Είδος» στην προκειμένη περίπτωση είναι τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα από το Eurogroup, που ενέκρινε την Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που κατέθεσε η κυβέρνηση, δεσμεύοντάς την παράλληλα σε ταχύτερους ρυθμούς για την υλοποίηση των «διαρθρωτικών μέτρων».

Περιχαρής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι το Eurogroup αποφάσισε «τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους». Επίσης ότι θα υπάρξει ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης». Η απόφαση προβλήθηκε από την κυβέρνηση ως σωτήρια, μιας και το 2022 δεν θα υφίσταται η υποχρέωση της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό, που το 2020 και 2021 παρουσιάζει συνεχή ελλείμματα τόσο λόγω των δαπανών για την πανδημία όσο (και κυρίως) των μέτρων στήριξης της «επιχειρηματικότητας» με τις φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις σε όλα σχεδόν τα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου.

Παράλληλα, όμως, ο Χρ. Σταϊκούρας υπήρξε σαφής, λέγοντας πως στο Eurogroup «επαινέθηκε η πρόοδος –παρά τις αντίξοες συνθήκες– σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών και επισημάνθηκαν οι προοπτικές σημαντικής ανάκαμψης». Με απλά λόγια, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών «χτύπησαν την πλάτη» στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας της να συνεχίσει αυτό που ονομάζουν διαρθρωτικές αλλαγές: Δηλαδή την περαιτέρω προσαρμογή της νομοθεσίας στις «ανάγκες» των επενδυτών.Όπως έγινε με τον περιβαλλοντικό νόμο, τη δημιουργία «ειδικών ζωνών» για την επιχειρηματικότητα, όπως για παράδειγμα την σύμβαση του δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός» για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, την ψήφιση του νέου πτωχευτικού δικαίου που ευνοεί τη δράση των funds, την αλλαγή της ναυτιλιακής νομοθεσίας και άλλα.

Το Eurogroup ζητά την επιτάχυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών». Άποψη που –όλως τυχαίως– ταυτίζεται και με την θέση της κυβέρνησης, αφού ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Ανάμεσα στα νομοθετήματα που βρίσκονται στην «ουρά» είναι και το εργασιακό νομοσχέδιο. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της κυβέρνησης, αφού, μεταξύ άλλων, θεσμοθετεί την κατάργηση του 8ωρου με τον υπολογισμό της απασχόλησης σε 6μηνιαία βάση, περιορίζει το απεργιακό δικαίωμα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και τη συνδικαλιστική δράση. Ειδικές διατάξεις αναμένονται για τους εργαζόμενους στο δημόσιο που θα δρομολογηθούν από τον Μ.Βορίδη.

Επίσης, προωθείται ταχύτατα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στην τελική διαδικασία βρίσκονται οι αναλογιστικές μελέτες στις οποίες θα βασιστεί η μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης από «διανεμητικό» σε «κεφαλαιοποιητικό». Μέτρο που θα οδηγήσει στις τσέπες των «επενδυτών» τις εισφορές των ασφαλισμένων, ενώ το κόστος μετάβασης (60 δισ.) θα οδηγήσει σε μείωση των επικουρικών συντάξεων.

πηγη: prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή